ទីក្រុងបាងកក៖ កាលពីមុន ល្បីថាបន្លែ-ផ្លែឈើ និងកសិផលរបស់វៀតណាមដាក់ជាតិគីមី ចំណែកថៃល្បីថាអត់មានគីមីទេ។ ប៉ុន្តែការស្រាវជ្រាវថ្មីៗនេះបង្ហាញថាប្រទេសថៃក៏មិនអន់ប៉ុន្មានដែរ។ ក្រុមអ្នកជំនាញបានចុះប្រមូលសំណាកផ្លែឈើយកទៅធ្វើតេស្ត និងរកឃើញថាផ្លែឈើនៅថៃមានថ្នាំគីមីកសិកម្មលើសពីកម្រិតសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ។
ផ្លែពុទ្រាចិន និងក្រូចឃ្វិចសម្បូរថ្នាំគីមីដល់កម្រិតកំពូលព្រោះមនុស្សប្រើប្រាស់ដើម្បីបណ្ដេញសត្វល្អិតចង្រៃ។ អ្នកស្រីប្រក់ឆូល អ៊ូសាប (Prokchol Ousap) ជាអ្នកសម្របសម្រួលនៃបណ្ដាញត្រួតពិនិត្យថ្នាំគីមីកសិកម្មនៅថៃប្រាប់ថាក្រុមការងារបានប្រមូលសំណាកផ្លែប៉ម ស្រកានាគ ត្របែក ពុទ្រាចិន និងក្រូចឃ្វិចសរុប៨៥សំណាកដើម្បីយកទៅពិនិត្យនៅមន្ទីរពិសោធ។
សំណាកទាំងនេះគិតទាំងផ្លែឈើដែលដាំដុះនៅក្នុងប្រទេសថៃ និងផ្លែឈើនាំចូលពីប្រទេសដទៃ។ ម៉្យាងទៀតផ្លែឈើទាំងនេះប្រមូលចេញពីផ្សារទំនើប និងផ្សារលក់ផ្លែឈើនៅក្នុងខេត្ត-ក្រុងចំនួន១២រួមទាំងបាងកក, ឆៀងម៉ៃ និងរ៉ាក់យ៉ងផងដែរចាប់ពីថ្ងៃទី២៧ ខែវិច្ឆិការហូតដល់ថ្ងៃទី១១ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៤។ អ្នកស្រីប្រាប់ថាផ្លែឈើទាំងនេះឆ្លងកាត់ការធ្វើតេស្តច្រើនដងដើម្បីស្វែងរកសារធាតុពុល៤១៩ប្រភេទនៅមន្ទីរពិសោធប្រទេសថៃ។
លទ្ធផលតេស្តបង្ហាញថាផ្លែឈើទាំងនោះមានផ្ទុកថ្នាំគីមីកសិកម្មលើសកម្រិតស្តង់ដារសុវត្ថិភាពចំណីអាហារគ្រប់ផ្លែឈើទាំងអស់។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ផ្លែឈើដែលដាំនៅប្រទេសថៃដោយផ្ទាល់មានថ្នាំគីមី១ប្រភេទឈ្មោះគ្ល័រភីរីហ្វូស (chlorpyrifos) ដែលជាសារធាតុដ៏គ្រោះថ្នាក់បំផុតចំពោះសុខភាព។ ថ្នាំនេះត្រូវរដ្ឋាភិបាលហាមផលិត, នាំចេញ, នាំចូល និងស្តុកទុកជាដាច់ខាតចាប់ពីថ្ងៃទី១ ខែមិថុនា ឆ្នាំ២០២០។
ពុទ្រាចិន១៥ផ្លែដែលយកទៅពិសោធឃើញសុទ្ធតែថ្នាំគីមីលើសកម្រិតសុវត្ថិភាព។ សម្រាប់ក្រូចឃ្វិចវិញ នៅក្នុងចំណោមសំណាក១៧ផ្លែដែលប្រមូលយកទៅពិសោធ មានតែ៣ផ្លែប៉ុណ្ណោះដែលមានជាតិគីមីស្របតាមកម្រិតស្តង់ដារសុវត្ថិភាព។ ចំណែក១៤ផ្លែទៀតមានគីមីហួសកម្រិត។ សារធាតុដែលថៃហាមឃាត់ខាងលើនោះមាននៅក្នុងសំណាកផ្លែឈើ៤ប្រភេទ។
នៅក្នុងចំណោមនោះ សំណាកផ្លែឈើ២ប្រភេទនាំចូលពីប្រទេសចិន និង២ប្រភេទទៀតដាំដុះនៅក្នុងខេត្តពិចិត្រ និងឆៀងរ៉ាយរបស់ប្រទេសថៃផ្ទាល់តែម្ដង។ ក្រៅពីនោះ ផ្លែប៉ម, ត្របែក, ស្រកានាគសុទ្ធតែមានថ្នាំគីមីកសិកម្ម។ សូម្បីតែផ្លែឈើដែលគេផ្សព្វផ្សាយថាដាំតាមក្រឹត្យធម្មជាតិសុទ្ធសាធ ឬអ័រហ្កេនិក (organic) ក៏មានសារធាតុគីមីនៅក្នុងនោះផងដែរ។ សរីរៈរាងកាយរបស់មនុស្សដែលរងផលប៉ះពាល់ពីថ្នាំគីមីកសិកម្មខ្លាំងជាងគេថ្លើម និងតម្រងនោម៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ