អ្នកណាខ្លះគិតទៅថា គ្រឿងទេសដែលងាយដាំដែលធ្លាប់ស្គាល់នេះ នឹងមានឥទ្ធិពលខ្លាំងក្នុងការការពារសុខភាពបេះដូង។ តោះស្វែងយល់អំពី “ឱសថអព្ភូតហេតុ” នៅក្នុងសួនរបស់អ្នក!
នៅក្នុងឱសថបុរាណ ម្ទេសត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជាច្រើនដូចជា កំដៅរាងកាយ បំបាត់ភាពត្រជាក់ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងាររំលាយអាហារ បំបាត់ការឈឺចាប់ និងមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក។ វាត្រូវបានគេប្រើជាញឹកញាប់ដើម្បីព្យាបាលរោគសញ្ញានៃការឈឺក្រពះដែលបណ្តាលមកពីជំងឺផ្តាសាយ ការរំលាយអាហារ ការឈឺសន្លាក់ ក៏ដូចជាការព្យាបាលពស់ចឹក។
ការស្រាវជ្រាវសម័យទំនើបក៏បញ្ជាក់ពីឥទ្ធិពលវិជ្ជមានដែលម្ទេសនាំមក។ នៅក្នុងម្ទេស ធាតុផ្សំសំខាន់គឺ capsaicin ដែលជាសារធាតុដែលបង្កើតអារម្មណ៍ក្តៅ និងហឹរ លេចឡើងតែនៅពេលម្ទេសទុំ ហើយមានប្រហែល 0.01-0.1% ប៉ុណ្ណោះ។ Capsaicin ជួយជំរុញខួរក្បាលឱ្យផលិតអរម៉ូន endorphin ដែលជាសារធាតុ morphine ធម្មជាតិ ដែលមានប្រសិទ្ធភាពបំបាត់ការឈឺចាប់ ជាពិសេសមានប្រយោជន៍សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺរលាកសន្លាក់រ៉ាំរ៉ៃ និងមហារីក។
ម្ទេសក៏មានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពសរសៃឈាមបេះដូងផងដែរ ដោយសារសារធាតុសកម្មដែលជួយធ្វើឱ្យឈាមរត់បានប្រសើរឡើង ការពារការកកឈាម និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ លើសពីនេះ ម្ទេសក៏ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពផងដែរ។
បន្ថែមពីលើការប្រើប្រាស់ដែលបានរៀបរាប់ ម្ទេសក៏ជួយការពារ និងព្យាបាលជំងឺដូចជា ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង មហារីក បង្កើនភាពធន់ ប្រឆាំងជំងឺផ្តាសាយ កាត់បន្ថយការឈឺក្បាល កាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល និងគ្រប់គ្រងទម្ងន់។
បច្ចុប្បន្ននេះ capsaicin នៅក្នុងម្ទេសក៏ត្រូវបានប្រើប្រាស់ក្នុងការផលិតបំណះ ឬក្រែមដើម្បីកាត់បន្ថយការឈឺចាប់ដែលបណ្តាលមកពីជំងឺរើម។
ចែករំលែកព័តមាននេះ