តែ និងកាហ្វេគឺជាភេសជ្ជៈដ៏ពេញនិយម ហើយមនុស្សជាច្រើនតែងតែផឹកតែបន្ទាប់ពីផឹកកាហ្វេ។ តើការធ្វើបែបនេះល្អទេ?
តែ និងកាហ្វេជាភេសជ្ជៈដែលមនុស្សធ្លាប់ផឹកជាប្រចាំ។ ប៉ុន្តែនៅពេលផឹកកាហ្វេដែលមានជាតិស្ករ ទឹកដោះគោ មនុស្សជាច្រើនមានអារម្មណ៍មិនស្រួលក្នុងមាត់ ដូច្នេះពួកគេផឹកតែមួយពែងបន្ថែមទៀតសម្រាប់ លាងមាត់។
មានព័ត៌មានថាតែ និងកាហ្វេ ផ្សំចូលគ្នាមិនល្អចំពោះសុខភាពធ្វើឱ្យមនុស្សមួយចំនួនយល់ច្រឡំថាអ្វីទៅជាការពិត?
តាមពិតទៅ ទាំងតែ និងកាហ្វេ គឺជាភេសជ្ជៈដ៏ពេញនិយមជុំវិញពិភពលោក។
ពួកវាសុទ្ធតែសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជា polyphenols ដែលរួមចំណែកដល់រសជាតិតែមួយគត់ និងអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនេះនឹងជួយអ្នកប្រើប្រាស់បង្កើនលំហូរឈាម គាំទ្រដល់ការរំលាយអាហារ ពន្យារភាពចាស់ ជួយឱ្យមានការប្រុងប្រយ័ត្ន និងគាំទ្រការសម្រកទម្ងន់ ក៏ដូចជាបង្កើតអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពមួយចំនួនទៀត។
ទាំងតែ និងកាហ្វេមានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន ដែលជាសារធាតុសកម្មដែលមានឥទ្ធិពលគួរឱ្យកត់សម្គាល់ក្នុងការធ្វើឱ្យមនុស្សមានការប្រុងប្រយ័ត្ន ហើយមនុស្សដែលមានភាពរសើបមួយចំនួនអាចជួបប្រទះនឹងការប្រុងប្រយ័ត្នហួសហេតុ ភ័យ និងស្រវឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីន។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នេះក៏ជាសមាសធាតុដែលមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព ការសិក្សាមួយចំនួនបង្ហាញថា ការផឹកកាហ្វេអ៊ីនក្នុងកម្រិតមធ្យមមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងជំងឺវង្វេង ជម្ងឺភ្លេចភ្លាំង ជម្ងឺមេតាបូលីស និងជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម… ប្រសិនបើមនុស្សងាយនឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីន តែអាច។ ជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់កាហ្វេ ព្រោះជាតិកាហ្វេអ៊ីនក្នុងតែមានកម្រិតទាប។ តែបៃតងក៏មានផ្ទុក L-theanine ដែលជាអាស៊ីតអាមីណូដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិស្ងប់ស្ងាត់លើប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ ជួយបន្ធូរអារម្មណ៍ ខណៈពេលដែលរក្សាការប្រុងប្រយ័ត្នរបស់រាងកាយ។
តើការផឹកកាហ្វេ និងតែក្នុងពេលតែមួយមានគ្រោះថ្នាក់ទេ?
ជាមួយនឹងលក្ខណៈនៃភេសជ្ជៈទាំងពីរខាងលើ ការផ្សំវាចូលគ្នាគឺមិនបង្កគ្រោះថ្នាក់អ្វីឡើយ អាស្រ័យលើចំណូលចិត្តក្នុងការប្រើប្រាស់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកផឹកច្រើនពេកក្នុងពេលតែមួយ វាអាចបណ្តាលឱ្យ “លើសចំណុះ” ធ្វើឱ្យអ្នកស្រវឹងដោយសារជាតិកាហ្វេអ៊ីន។ សម្រាប់មនុស្សដែលងាយប្រតិកម្ម អ្នកមិនគួរផឹកភេសជ្ជៈដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនច្រើនពេកទេ ជាពិសេសនៅពេលយប់ព្រោះវាអាចប៉ះពាល់ដល់ដំណេក។ ឬខណៈពេលដែលចង្វាក់បេះដូងរបស់អ្នកខ្ពស់ អ្នកមិនគួរផឹកទាំងពីរនេះទេ ឬការផឹកទាំងពីរច្រើនពេកអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ជាង។
តើខ្ញុំគួរផឹកតែ និងកាហ្វេប៉ុន្មាន?
ការស្រាវជ្រាវដោយអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅសាកលវិទ្យាល័យ Bologna និងមន្ទីរពេទ្យសាកលវិទ្យាល័យ Bologna (ប្រទេសអ៊ីតាលី) ដែលមានអ្នកចូលរួម 1,500 នាក់បានប្រៀបធៀបសម្ពាធឈាមជាមួយនឹងទម្លាប់ផឹកកាហ្វេរបស់អ្នកចូលរួម។ លទ្ធផលបានរកឃើញថាអ្នកដែលផឹកកាហ្វេ 1 – 3 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃមានសម្ពាធឈាមស៊ីស្តូលីកទាបជាងយ៉ាងខ្លាំងបើប្រៀបធៀបទៅនឹងអ្នកដែលមិនផឹកកាហ្វេ។ អ្នកដែលផឹកកាហ្វេ 3 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃមានការថយចុះសម្ពាធឈាមកាន់តែខ្លាំង។ សេវាសុខភាពអង់គ្លេសព្រមានកុំឱ្យផឹកច្រើនជាងបួនពែងក្នុងមួយថ្ងៃព្រោះវាអាចបណ្តាលឱ្យលើសឈាម។ ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរតែកំណត់ចំនួនពែងកាហ្វេ លើសពីនេះសម្រាប់អ្នកដែលងាយនឹងជាតិកាហ្វេអ៊ីន គួរតែកាត់បន្ថយ ឬផឹកកាហ្វេដែលគ្មានជាតិកាហ្វេអ៊ីន។
ដូចគ្នាដែរចំពោះតែបៃតង អាស្រ័យលើប្រភេទតែ មាតិកាជាតិកាហ្វេអ៊ីនប្រែប្រួល។ ជាធម្មតាបរិមាណជាតិកាហ្វេអ៊ីនគឺប្រហែល 20-60 មីលីក្រាមក្នុងមួយពែង (240 មីលីលីត្រ) ដូច្នេះអ្នកមិនគួរផឹកតែច្រើនពេកទេ ហើយផឹកលើសពី 3 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃ។
ការផឹកតែ និងកាហ្វេនឹងនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍តែនៅពេលដែលអ្នកផឹកវាឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ជៀសវាងការផឹកវាជិតចូលគេង ប្រសិនបើអ្នកមានកម្លាំងចិត្ត ហើយត្រូវជ្រើសរើសតែ និងកាហ្វេដែលមានគុណភាពល្បីឈ្មោះ ជៀសវាងសារធាតុគីមី៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ