ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

គី​ម​ឈី​កូរ៉េ​ខាងត្បូង​ ប្រឈម​នឹង​បាត់បង់ ដោយសារ​តែ​បម្រែបម្រួល​អាកាសធាតុ

1 អាទិត្យ មុន

ប្រទេស​កូរ៉េ​ខាងត្បូង ៖ គី​ម​ឈី (Kimchi) ដ៏​ល្បីល្បាញ​របស់​ប្រទេស​កូរ៉េ​ខាងត្បូង​ កំពុង​រង​គ្រោះ​ដោយសារ​ការ​ប្រែប្រួល​អាកាសធាតុ ដោយនៅ​ក្នុង​នោះ​បណ្តា​អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្រ កសិករ និង​អ្នក​ផលិត​បាន​លើក​ឡើង​ថា គុណភាព…

ប្រទេស​កូរ៉េ​ខាងត្បូង ៖ គី​ម​ឈី (Kimchi) ដ៏​ល្បីល្បាញ​របស់​ប្រទេស​កូរ៉េ​ខាងត្បូង​ កំពុង​រង​គ្រោះ​ដោយសារ​ការ​ប្រែប្រួល​អាកាសធាតុ ដោយនៅ​ក្នុង​នោះ​បណ្តា​អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្រ កសិករ និង​អ្នក​ផលិត​បាន​លើក​ឡើង​ថា គុណភាព និង​បរិមាណ​ស្ពៃបូកគោ (Napa Cabbage) កំពុង​រង​ផល​ប៉ះពាល់​ដោយសារ​ការ​កើនឡើង​សីតុណ្ហភាព​។ នេះ​បើ​តាម​ប្រភព​ពី​ទីភ្នាក់ងារសារព័ត៌មាន Reuters នៅ​ថ្ងៃ​ទី​៣ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ​២០២៤​។

ស្ពៃបូកគោ​សម្រាប់ធ្វើ​គី​ម​ឈី​លូតលាស់​ក្នុង​អាកាសធាតុ​ត្រជាក់ ហើយ​ជា​ធម្មតា​ត្រូវ​បាន​ដាំ​នៅ​តំបន់​ភ្នំ ដែល​សីតុណ្ហភាព​នៅ​ក្នុង​រដូវក្តៅ​កម្រ​ឡើង​លើស​ពី​២៥​អង្សា​សេ​ ។ ការ​សិក្សា​បង្ហាញ​ថា អាកាសធាតុ​ក្តៅ​បង្ក​ឡើង​ដោយ​បម្រែបម្រួល​អាកាសធាតុ​ឥឡូវនេះ កំពុង​គំរាមកំហែង​ដល់​ដំណាំ​ស្ពៃស​យ៉ាង​ខ្លាំង ដូច្នេះ​កូរ៉េ​ខាងត្បូង​ប្រហែលជា​ប្រឈម​ហានិភ័យ​មិន​អាច​ដាំ​ស្ពៃបូកគោ​នៅ​ថ្ងៃ​ណាមួយ ព្រោះ​កំ​ដៅ​កើនឡើង​កាន់តែ​ខ្លាំង​ ។

លោក លី យ៉ុ​ង​ជី (Lee Young-gyu) អ្នកជំនាញ​រោគ​រុក្ខជាតិ និង​អ្នកជំនាញ​ខាង​មេរោគ​បាន​និយាយ​ថា យើង​សង្ឃឹមថា​ ការ​ព្យាករណ៍​ទាំងនេះ​មិនកើត​ឡើង​ទៅ​ចុះ​។ ស្ពៃបូកគោ លូតលាស់​ល្អ​ក្នុង​អា​កាសធាតុ​ត្រជាក់ និង​សម្រប​ខ្លួន​ទៅ​នឹង​សីតុណ្ហភាព​ល្អ​បំផុត​ គឺ​ចន្លោះ​ពី​១៨ ទៅ​២១ អង្សា​សេ​»​។

បច្ចុប្បន្ន​នេះ កសិករ អ្នក​ផលិត និង​អ្នក​ទទួលទាន​គី​ម​ឈី កំពុង​មាន​អារម្មណ៍​ប្លែក​អំពី​រសជាតិ​របស់​វា​រួច​ទៅ​ហើយ​។ តួយ៉ាង គី​ម​ឈី​ត្រូវ​បាន​ផលិត​ចេញពី​បន្លែ​ផ្សេង​ទៀត​ដូច​ជា រ៉ា​ឌី ត្រសក់ និង​ដើម​ខ្ទឹម​បៃតង ប៉ុន្តែ​ម្ហូប​ប្រពៃណី​កូរ៉េ​ខាងត្បូង​ដ៏​ពេញ​និយម​បំផុត​មួយ​នេះ នៅ​តែ​ផ្អែក​យ៉ាង​សំខាន់​លើ​រសជាតិ​ស្ពៃបូកគោ​តែ​ម្តង​។

Ingredients to prepare kimchi at the Kimchi Culture Institute in Namyangju, South Korea, August 21, 2024. REUTERS/Kim Soo-hyeon

ទិន្នន័យ​ពី​ទីភ្នាក់ងារ​ស្ថិតិ​របស់​រដ្ឋាភិបាល​កូរ៉េ​ខាងត្បូង​បង្ហាញ​ថា ផ្ទៃដី​ដាំ​ដុះ​ស្ពៃបូកគោ​នៅ​តំបន់​ខ្ពង់រាប​ក្នុង​ឆ្នាំ​២០២៣ គឺ​តិច​ជាង​ពាក់កណ្តាល​នៃ​អ្វី​ដែល​វា​មាន​កាលពី​២០​ឆ្នាំ​មុន ពោល​ចំនួន ៣,៩៩៥​ហិ​កតា ធៀប​នឹង​៨,៧៩៦​ហិ​កតា ​។ យោង​តាម​រដ្ឋបាល​អភិវឌ្ឍន៍ជនបទ ដែល​ជា​អ្នក​គិតគូរ​ផ្នែក​កសិកម្ម​របស់​រដ្ឋ​បាន​បង្ហាញ​សេណា​រី​យ៉ូ​ បម្រែបម្រួល​អាកាសធាតុ​ព្យាករណ៍​ថា ផ្ទៃដី​កសិកម្ម​នឹង​ធ្លាក់​ចុះ​យ៉ាង​ខ្លាំង​ក្នុង​រយៈពេល​២៥​ឆ្នាំ​ខាង​មុខ មក​នៅ​ត្រឹមតែ ៤៤​ហិ​កតា ដោយ​មិន​មាន​ស្ពៃបូកគោ​ដាំ​ដុះ​នៅ​តំបន់​ខ្ពង់រាប​នៅ​ឆ្នាំ​២០៩០​ ។

អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​បាន​លើក​ឡើង​ពី​សីតុណ្ហភាព​កាន់តែ​ខ្ពស់ ភ្លៀង​ធ្លាក់​ខ្លាំង​ដែល​មិន​អាច​ទាយ​ទុកជា​មុន​បាន និង​ចំនួន​សត្វល្អិត ដែល​កាន់តែ​ពិបាក​គ្រប់គ្រង​ក្នុង​រដូវក្តៅ​ដែល​កាន់តែ​ក្តៅ និង​យូរ​ជាង​មុន ជា​មូលហេតុ​នាំ​ឱ្យ​ដំណាំ​រួម​តូច​។ ការ​ឆ្លង​មេរោគ​ផ្សិត ដែល​បំផ្លាញ​ដំណាំ​ក៏​មាន​បញ្ហា​ជា​ពិសេស​សម្រាប់​កសិករ​ផង​ដែរ ព្រោះ​វា​តែងតែ​បង្ហាញ​វត្ត​មាននៅ​ពេល​ជិត​ដល់​ការ​ប្រមូល​ផល​។

បម្រែបម្រួល​អាកាសធាតុ​បន្ថែម​លើ​បញ្ហា​ប្រឈម ដែល​ប្រឈម​មុខ​នឹង​ឧស្សាហកម្ម​គី​ម​ឈី​របស់​ប្រទេស​កូរ៉េ​ខាងត្បូង ដែល​កំពុង​ប្រយុទ្ធ​នឹង​ការ​នាំ​ចូល​តម្លៃ​ទាប​ពី​ប្រទេស​ចិន​រួច​ទៅ​ហើយ ដែល​ភាគច្រើន​ត្រូវ​បាន​បម្រើ​នៅ​ក្នុង​ភោជនីយដ្ឋាន ​។ ទិន្នន័យ​គយ​ដែល​បាន​ចេញផ្សាយ​កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​២ កញ្ញា កន្លង​ទៅ បង្ហាញ​ថា ការ​នាំ​ចូល​គី​ម​ឈី​ចាប់ពី​ដើមឆ្នាំ​នេះ រហូត​ដល់​ចុងខែ​កក្កដា បាន​កើនឡើង ៦.៩% នៅ​ក្នុង​តម្លៃ ៩៨.៥​លាន​ដុល្លារ​អា​មេ​រិ​ក ដែល​ស្ទើរតែ​ទាំងអស់​មក​ពី​ប្រទេស​ចិន និង​ខ្ពស់​បំផុត​មិន​ធ្លាប់​មាន​សម្រាប់​រយៈពេល​នេះ​។

រហូត​មក​ដល់​ពេល​នេះ រដ្ឋាភិបាល​កូរ៉េ​ខាងត្បូង​បាន​ពឹងផ្អែក​លើ​ការ​ស្តុក​ទុក ដើម្បី​ការពារ​ការ​ឡើងថ្លៃ និង​ការ​ខ្វះខាត​។ ស្រប​ពេល​ដែល​អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្រ​ក៏​កំពុង​ប្រកួតប្រជែង ដើម្បី​បង្កើត ឬ​បង្កាត់​ពូជ​ស្ពៃ​ដែល​អាច​ដុះ​លូតលាស់​ក្នុង​អាកាសធាតុ​ក្តៅ​ជាង​មុន ដែល​ធន់​នឹង​ការ​ប្រែប្រួល​ដ៏​ធំ​នៃ​ទឹកភ្លៀង និង​ការ​ឆ្លង​មេរោគ​។ ប៉ុន្តែ​កសិករ​មួយ​ចំនួន​បារម្ភ​ថា ពូជ​ទាំងនេះ​នឹង​មាន​តម្លៃ​ថ្លៃ​ជាង ហើយ​រសជាតិ​មិន​ឆ្ងាញ់​មិន​ដូច​ពូជ​ចាស់​៕ (​ប្រភព ៖ Reuters)

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ