គ្រាប់ពូជប្រភេទនេះមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ និងនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។
ប្រភេទនៃគ្រាប់អាយុវែងដែលបានរៀបរាប់នៅទីនេះគឺសណ្តែកដី (ត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាជាសណ្តែកដី)។ គ្រាប់ពូជប្រភេទនេះផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។
សណ្តែកដីមានជាតិខ្លាញ់ច្រើន សំបូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន ស្ករ វីតាមីន A, B6, E និងសារធាតុរ៉ែដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពដូចជា កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិដែក… វាផ្តល់សារធាតុ lecithin អាស៊ីតអាមីណូ carotene choline អាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត។ ..
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា សណ្តែកដី 100 ក្រាមអាចផ្ទុកប្រូតេអ៊ីន 30mg ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ទឹកដោះគោ 100 ក្រាមផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនត្រឹមតែ 3mg ប៉ុណ្ណោះ។
ការទទួលទានសណ្តែកដីនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដូចជា ការពារបេះដូង ជំរុញការរំលាយអាហារក្នុងរាងកាយ ការពារការប្រមូលផ្តុំកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងសរសៃឈាម កាត់បន្ថយជំងឺសរសៃឈាម…
អត្ថប្រយោជន៍មួយចំនួននៃសណ្តែកដីសម្រាប់រាងកាយ
ល្អសម្រាប់បេះដូង
អត្ថបទមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង American Journal of Nutrition បង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានសណ្តែកដីច្រើនអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងបាន 35% ។
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាសណ្តែកដីមានអាស៊ីតខ្លាញ់ដែលជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងរាងកាយ។ នេះផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពបេះដូង។
លើសពីនេះ សណ្តែកដីក៏មានសារធាតុដូចជា niacin ម៉ាញ៉េស្យូម ទង់ដែង អាស៊ីត oleic និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងទៀតដែលល្អសម្រាប់បេះដូង។
បង្កើតអារម្មណ៍ឆ្អែតក្នុងរយៈពេលយូរ
ការទទួលទានសណ្តែកដីអាចជួយបង្កើតអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ។ បន្ថែមពីលើការប្រើប្រាស់សណ្តែកដីក្នុងអាហារដូចជា សណ្តែកដីលីង សណ្តែកដីអំបិល សណ្តែកដីក្នុងស៊ុប… អ្នកអាចយកសណ្តែកដីធ្វើជាអាហារសម្រន់។
ការញ៉ាំសណ្តែកដីជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ និងគ្រប់គ្រងការញ៉ាំរបស់អ្នកបានប្រសើរជាងមុន។
រក្សាលំនឹងជាតិស្ករក្នុងឈាម
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ការប្រើប្រាស់សណ្តែកដីដើម្បីជំនួសសាច់ក្រហមក្នុងរបបអាហារកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមបាន 21% ។ មូលហេតុគឺដោយសារសណ្តែកដីមានឥទ្ធិពលពន្យឺតការបឺតស្រូបកាបូអ៊ីដ្រាតក្នុងរាងកាយ។ ការញ៉ាំសណ្តែកដីក៏ជួយការពារជាតិស្ករក្នុងឈាមកុំឲ្យឡើងលឿនពេកបន្ទាប់ពីញ៉ាំរួច។
ការពារគ្រួសក្នុងប្រមាត់
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានសណ្តែកដីជាប្រចាំ អាចជួយការពារការកកើតគ្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់។ មូលហេតុគឺដោយសារតែសមាសភាពនៃគ្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់គឺជាកូលេស្តេរ៉ុលជាចម្បង។ សណ្តែកដីជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងរាងកាយ ដោយហេតុនេះការពារហានិភ័យនៃការបង្កើតគ្រួសក្នុងប្រមាត់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយនេះគ្រាន់តែជាការរកឃើញដំបូងប៉ុណ្ណោះ។ យើងនៅតែត្រូវការការសិក្សាស៊ីជម្រៅបន្ថែមទៀត មុននឹងបញ្ជាក់បញ្ហានេះឱ្យប្រាកដ។
ពន្យាភាពចាស់
សណ្តែកដីមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជា polyphenols, resveratrong និងវីតាមីន E ដែលបន្សាបរ៉ាឌីកាល់សេរី ការពារការបំផ្លាញកោសិកា ដោយហេតុនេះបន្ថយដំណើរការនៃភាពចាស់របស់រាងកាយ។
វីតាមីន E ក៏ជួយការពារស្បែកពីផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃកាំរស្មី UV និងកត្តាបរិស្ថានផ្សេងទៀត ជួយស្បែកឱ្យក្មេងជាងវ័យ និងមានសុខភាពល្អ។
ការពារមហារីកពោះវៀនធំ
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាស្ត្រីដែលញ៉ាំសណ្តែកដីយ៉ាងហោចណាស់ពីរដងក្នុងមួយសប្តាហ៍មានហានិភ័យទាបនៃជំងឺមហារីករន្ធគូថ 58% ។ បុរសដែលញ៉ាំសណ្តែកដីពីរដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ក៏កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺនេះបាន 27% ដែរ។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានរកឃើញថា សណ្តែកដីមានផ្ទុកអាស៊ីតហ្វូលិក និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងទៀតដែលមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងការវិវត្តនៃកោសិកា K ។
ចំណាំខ្លះនៅពេលញ៉ាំសណ្តែកដី
សណ្ដែកដីគឺជាអាហារដែលផ្តល់សុខភាព ប៉ុន្តែអ្នកក៏ត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នផងដែរនៅពេលទទួលទានវា។ សណ្តែកដីមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ និងកាឡូរីច្រើន អ្នកដែលស្រកទម្ងន់មិនគួរញ៉ាំអាហារនេះច្រើនពេកទេ។ លើសពីនេះ អ្នកដែលមានប្រព័ន្ធរំលាយអាហារមិនល្អ ឬមិនរំលាយអាហារ មិនគួរទទួលទានសណ្តែកដីច្រើននោះទេ។
អ្នកគួរតែពិនិត្យសណ្ដែកដីឱ្យបានហ្មត់ចត់មុននឹងបរិភោគ ព្រោះអាហារនេះអាចបង្កជាផ្សិតបានយ៉ាងងាយ ប្រសិនបើរក្សាទុកមិនបានត្រឹមត្រូវ។ ផ្សិតអាចបង្កើតជាតិពុលដ៏គ្រោះថ្នាក់មួយហៅថា aflatoxin។ នេះគឺជាសារធាតុពុលខ្លាំង ដែលអាចជំរុញកោសិកា K នៅក្នុងខ្លួនឱ្យមានការរីកចម្រើន៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ