រដូវកាលនេះ ផ្ទះរបស់អ្នកមិនអាចខ្វះមុខម្ហូបបន្លែ ៣ មុខនេះឡើយក្នុងការហូបចុកជាលក្ខណៈគ្រួសារ។ ខាងក្រោមនេះជាបន្លែ៣មុខដែលមានតម្លៃថោក ឆ្ងាញ់ ហើយល្អចំពោះសុខភាព៖
ស្លឹកផ្ទី
ផ្ទី គឺជាបន្លែដ៏ពេញនិយម ងាយស្រួលដាំដុះ ហើយអាចដុះលូតលាស់បានយ៉ាងលឿន នៅតាមផ្ទះនីមួយៗ ដូច្នេះវាមានតម្លៃថោកណាស់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បន្លែដែលមានតំលៃថោកនេះមានផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើន និងល្អសម្រាប់សុខភាព។
វាមានជាតិត្រជាក់ និងមានប្រសិទ្ធភាពបំបាត់កំដៅបានយ៉ាងល្អ វាត្រូវបានគេប្រើសម្រាប់ព្យាបាលកន្ទួលរមាស់ សម្លាប់មេរោគ និងធ្វើឱ្យត្រជាក់ក្នុងរដូវក្តៅ។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមាននៅក្នុង ផ្ទី ដូចជា វីតាមីន C និងវីតាមីន B3 ក៏ជួយប្រឆាំងនឹងការរលាក និងការពារហានិភ័យនៃការឆ្លងមេរោគដែលបណ្តាលមកពីមីក្រូសរីរាង្គពីបរិស្ថានចូលទៅក្នុងមុខរបួស។
យោងតាមឱសថទំនើប ផ្ទីសម្បូរទៅដោយសារធាតុរ៉ែ ការ៉ូទីន ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន C វីតាមីន A និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀត។ សារធាតុទាំងនេះជួយកែលម្អការមើលឃើញ និងការពារខ្វាក់មាន់។
ក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះ ផ្ទីផ្តល់នូវបរិមាណកាល់ស្យូមច្រើន។ ការបន្ថែមបន្លែនេះជាទៀងទាត់ ជួយឱ្យឆ្អឹង ធ្មេញ និងក្រចករបស់អ្នកកាន់តែរឹងមាំ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង និងការបាក់ឆ្អឹងចំពោះមនុស្សចាស់។
បរិមាណជាតិសរសៃច្រើននៅក្នុង ផ្ទីជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម កាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម បង្កើតអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ និងកាត់បន្ថយចំណង់អាហារ។
លើសពីនេះ កាឡូរីនៅក្នុងបន្លែនេះមានកម្រិតទាបណាស់។ ដូច្នេះ ផ្ទី គឺស័ក្តិសមបំផុតសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាម ទឹកនោមផ្អែម និងធាត់។ វា ជាអាហារដែលស័ក្តិសមសម្រាប់មនុស្សជាច្រើនវ័យ ចាប់ពីកុមារ វ័យកណ្តាល និងមនុស្សចាស់។ បន្លែសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម ជាតិដែក និងវីតាមីន K ដែលអាចលើកកម្ពស់ ការបង្កបង្កើតឈាម ជួយរក្សាដំណើរការធម្មតានៃសាច់ដុំបេះដូង និងការពារការកន្ត្រាក់សាច់ដុំ។
សម្រាប់មនុស្សវ័យកណ្តាល និងមនុស្សចាស់ និងអ្នកជំងឺដែលមានភាពស្លេកស្លាំង នេះគឺជាជម្រើសដ៏ល្អក្នុងការបំពេញបន្ថែមនូវរបបអាហារូបត្ថម្ភ។ មាតិកាជាតិដែកនៅក្នុង ផ្ទី គឺខ្ពស់ណាស់ រាល់ 100 ក្រាមនៃ ផ្ទីក្រហមមានប្រហែល 11.8mg នៃជាតិដែក។
ស្លឹកជន្លង់
ស្លឹកជន្លង់គឺសាមញ្ញ ងាយស្រួលរក ងាយស្រួលទិញ ប៉ុន្តែវាជាបន្លែដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងមានសុខភាពល្អ។ តាំងពីបុរាណកាលមក បន្លែនេះត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ក្នុងឱសថជាច្រើនមុខដើម្បីជម្រះកំដៅ បន្សាបជាតិពុល កាត់បន្ថយកំដៅថ្លើម និងបំបាត់រោគសញ្ញានៃមុន និងស្នាមអុចខ្មៅ។
យោងតាមឱសថបូព៌ា ជន្លង់មានលក្ខណៈសម្បត្តិត្រជាក់ មានរសជាតិជូរ បញ្ចេញកំដៅ ត្រជាក់ឈាម បញ្ចុះទឹកនោម បន្សាបជាតិពុល ធ្វើអោយស្បែកស្រស់ថ្លា ព្យាបាលកន្ទួល និងមុនយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព… ស័ក្តិសមក្នុងរដូវក្ដៅ។
យោងតាមការស្រាវជ្រាវ ជន្លង់ មានផ្ទុកសារធាតុ pectin ដែលមានតម្លៃណាស់សម្រាប់ការពារ និងព្យាបាលជំងឺជាច្រើន។ ជាតិរំអិល Pectin និងជាតិសរសៃនៅក្នុង ជន្លង់ ក៏មានសមត្ថភាពជំរុញចលនាពោះវៀន ដោយជួយដល់ការរំលាយអាហារ ហើមពោះ ទល់លាមក… ជន្លង់មានកាឡូរីទាប ដូច្នេះមិនចាំបាច់ព្រួយបារម្ភអំពីការឡើងទម្ងន់ សាកសមសម្រាប់អ្នកធាត់ ងាយឡើងទម្ងន់។
ជន្លង់ មានជាតិសរសៃច្រើន (ប្រហែល 2.1 ក្នុង 100g នៃ ជន្លង់ យោងតាម USDA) pectin… មានសមត្ថភាពធ្វើឱ្យថ្លើមត្រជាក់ ដោយហេតុនេះធ្វើអោយមុខងារថ្លើមប្រសើរឡើង។
លើសពីនេះ ជន្លង់ សម្បូរទៅដោយវីតាមីន A ដូច្នេះវាល្អសម្រាប់ភ្នែក ហើយសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយបន្សាបរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលបំផ្លាញរាងកាយ។
ស្លឹកដំឡូងជ្វា
ស្រដៀងនឹងបន្លែផ្សេងៗទៀតដែរ ស្លឹកដំឡូងជ្វាអាចកែច្នៃជាមុខម្ហូបដែលធ្លាប់ស្គាល់ ងាយស្រួលញ៉ាំ និងល្អសម្រាប់សុខភាព។
នៅក្នុងសៀវភៅឱសថបូព៌ា ដំឡូងជ្វាគឺជាឱសថគ្មានជាតិពុល និងអព្យាក្រឹត។ វាមានប្រសិទ្ឋិភាពធ្វើអោយសុខភាពប្រសើរឡើង ធ្វើអោយភ្នែកប្រសើរឡើង ព្យាបាលជម្ងឺខាន់លឿង… ដំឡូងជ្វាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B6, វីតាមីន C, riboflavin…
នៅក្នុងឱសថទំនើប បន្លែស្លឹកដំឡូងជ្វាផ្អែមមានប្រភពវីតាមីនដ៏សម្បូរបែប បើប្រៀបធៀបទៅនឹងមើមដំឡូងជ្វា ព្រោះវាផ្ទុកវីតាមីន B10 ច្រើនជាង 10 ដង វីតាមីន C 5 ដង និងវីតាមីន B6 ច្រើនជាង 3 ដង។
ស្លឹកដំឡូងជ្វា 100 ក្រាមមានសារធាតុចិញ្ចឹមធម្មតាដូចជា ថាមពល 22kcal ទឹក 91.8g ប្រូតេអ៊ីន 2.6g ម្សៅ 2.8g វីតាមីន C 11mg វីតាមីន BB 900mg។ សារធាតុរ៉ែដូចជា៖ កាល់ស្យូម 48mg ផូស្វ័រ 54mg ជាតិដែក 2.7mg…
បរិមាណវីតាមីន C នៅក្នុងស្លឹកដំឡូងជ្វាគឺខ្ពស់ណាស់ វាជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មធម្មជាតិដែលជួយកម្ចាត់ស្នាមអុចខ្មៅ ធ្វើអោយស្បែកស ចិញ្ចឹមស្បែក និងការពារភាពចាស់។
ស្លឹកដំឡូងជ្វាផ្ទុកនូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃវីតាមីន C និងសារជាតិ flavonoids ដែលអាចជួយឱ្យរាងកាយបន្សាបជាតិពុល ពង្រឹងសកម្មភាពកោសិកា និងបង្កើនភាពស៊ាំរបស់មនុស្ស។
ស្លឹកដំឡូងជ្វាមានផ្ទុកជាតិសរសៃច្រើន ប្រសិនបើទទួលទានជាប្រចាំ វាអាចជំរុញចលនាក្រពះពោះវៀន ពង្រឹងមុខងាររំលាយអាហារ និងសម្រួលដល់ការបញ្ចេញកាកសំណល់។ ដូច្នេះហើយ បើអ្នកណាមានបញ្ហាទល់លាមក អាចញ៉ាំស្លឹកដំឡូងជ្វា ដើម្បីសម្រួលដល់សុខភាពបាន។
ឱសថសម័យទំនើបជឿថា ស្លឹកដំឡូងជ្វាសម្បូរទៅដោយជាតិប្រូតេអ៊ីន និងទឹករំអិល ដែលជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ជួយការពារជំងឺសរសៃឈាម និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ ជាមួយគ្នានេះដែរ ស្លឹកដំឡូងជ្វាសម្បូរទៅដោយសារធាតុ carotene ដែលអាចបំប្លែងបានមួយផ្នែកទៅជាវីតាមីន A ក្នុងរាងកាយ ជួយកែលម្អការមើលឃើញ និងការពារភាពងងឹតនៅពេលយប់៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ