ភ្នំពេញ៖ អគ្គនាយកដា្ឋនពន្ធដារ បានសម្រេចកែសម្រួលអត្រាអាករពិសេស លើផលិតផលភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរា ដែលផលិតក្នុងសុក។ សេចក្តីសម្រេចនេះ នឹងអនុវត្ត ចាប់ពីថ្ងៃទី០១ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៣ តទៅ។
សេចក្តីប្រកាស ចុះថ្ងៃទី១៥ ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៣ បង្ហាញថា ចាប់ពីថ្ងៃទី០១ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៣ តទៅ អត្រាអាករពិសេសលើភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរា ដែលផលិត និងផ្គត់ផ្គង់ក្នុងស្រុក ត្រូវបានកែសម្រួល និងកំណត់ ដូចខាងក្រោម៖ ១) ១៥ភាគរយ លើភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំងគ្រប់ប្រភេទ។ ២) ៥ភាគរយ លើភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរាមួយចំនួន រួមមាន៖ ភេសជ្ជៈបន្ថែមជាតិទឹកដោះគោ ដែលឆ្លងកាត់កំដៅអ៊ុយត្រាខ្ពស់ ទឹកសណ្តែក ភេសជ្ជៈមានមូលដ្ឋានពីទឹកដូង ភេសជ្ជៈមានមូលដ្ឋានពីកាហ្វេ ឬភេសជ្ជៈ ដែលបន្ថែមរសជាតិកាហ្វេ និងភេសជ្ជៈគ្មានឧស្ម័ន សម្រាប់ពិសាភ្លាមៗ ដោយពុំចាំបាច់ពង្រាវ។ ៣) ១០ភាគរយ លើភេសជ្ជៈ គ្មានជាតិសុរា ក្រៅពីភេសជ្ជៈ ដែលបានកំណត់ក្នុងចំណុចទី១ និងទី២ ខាងលើ។
សេចក្តីប្រកាស ក៏បានបន្តថា មូលដ្ឋានគិតអាករពិសេស ត្រូវអនុវត្តស្របតាមខ្លឹមសារ ប្រកាសលេខ ០១២ សហវ.ប្រក ចុះថ្ងៃទី១៤ ខែមករា ឆ្នាំ២០២០ ស្តីពី ការកែសម្រួលការកំណត់មូលដ្ឋាន គិតអាករពិសេសលើមុខទំនិញមួយចំនួន ដែលផលិតក្នុងស្រុក ដូចដែលបាន និងកំពុងអនុវត្ត នាពេលបច្ចុប្បន្ន។
ប្រកាស ស្តីពី ការកែសម្រួលការកំណត់មូលដ្ឋានគិតអាករពិសេស លើមុខទំនិញមួយចំនួន ដែលផលិតក្នុងស្រុក ចុះថ្ងៃទី១៤ ខែមករា ឆ្នាំ២០២០ ប្រការ៥ បានចែងពី «មូលដ្ឋានគិតអាករ» បង្ហាញថា មូលដ្ឋានគិតអាករពិសេសលើមុខទំនិញមួយចំនួន ដែលផលិតក្នុងស្រុក ដូចជា៖ ស្រាបៀរ ស្រា បារី និងបារីស៊ីហ្គាគ្រប់ប្រភេទ ភេសជ្ជៈគ្មានជាតិសុរា ដូចមានចែងក្នុងប្រការ ៤ នៃប្រកាសនេះ និងមុខទំនិញជាប់អាករពិសេសដទៃទៀត ត្រូវកំណត់ស្មើនឹង ៩០ភាគរយ នៃតម្លៃផ្គត់ផ្គង់ ដែលបានកត់ត្រា ក្នុងវិក្កយបត្រ ឱ្យទៅអតិថិជន ដោយមិនរួមបញ្ចូលអាករលើតម្លៃបន្ថែម អាករសម្រាប់បំភ្លឺសាធារណៈ និងអាករពិសេសខ្លួនឯង៕





ចែករំលែកព័តមាននេះ