មានការនិយាយតៗគ្នាថា ការហូបមង្ឃុតជាមួយនឹងស្ករ អាចធ្វើអោយពុលស្លា.ប់បាន ។ តើរឿងនេះ ជាការពិតដែរឬទេ?
មង្ឃុតត្រូវបានគេចាត់ទុកថា ជាផ្លែឈើដ៏មានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ និងមានផលប្រយោជន៍ជាច្រើន ។ ទាក់ទងនឹងចម្ងល់ដែលថា ការហូបផ្លែមង្ឃុតជាមួយនឹងស្ករអាចធ្វើអោយពុលស្លា.ប់ដែរឬទេនោះ គេមិនឃើញការគាំទ្រផ្នែកវិទ្យាសាស្ត្រណាមួយ អាចគាំទ្រនឹងការលើកឡើងយ៉ាងដូច្នេះឡើយ ។
ទន្ទឹមពេលជាមួយគ្នានោះ ក៏គ្មានសេចក្តីរាយការណ៍ព័ត៌មានណាមួយថា មានអ្នកស្លា.ប់ ដោយសារការហូបមង្ឃុតជាមួយស្ករឡើយ ។
ផ្ទុយទៅវិញ ប្រជាជនសិង្ហបូរី និងម៉ាឡេស៊ីចូលចិត្តហូបមង្ឃុត ក្រោយពីការហូបទុរេនហើយពីព្រោះគេយល់ថាទុរេន គឺជាផ្លែឈើដែលក្តៅ និងមានជាតិស្ករច្រើន ។ គេហូបផ្លែមង្ឃុតក្រោយការហូបទុរេន គឺមានបំណងធ្វើអោយខ្លួនត្រជាក់វិញ ។
ដូច្នេះ បើសិនជាការហូបមង្ឃុតជាមួយស្ករអាចធ្វើអោយពុលស្លា.ប់នោះ វាប្រហែលជាធ្វើអោយស្លា.ប់អស់ហើយជនជាតិសិង្ហបូរី និងម៉ាឡេស៊ី ពីព្រោះនៅក្នុងទុរេនមានជាតិស្ករយ៉ាងច្រើន។
ផ្អែកទៅលើអំណះអំណាងនេះ វាប្រហែលជាមិនមានការពិតទេដែលថា ការហូបមង្ឃុតជាមួយស្ករអាចធ្វើអោយមនុស្សពុលស្លា.ប់ ។
ទន្ទឹមពេលជាមួយគ្នានោះវាក៏គ្មានហេតុផលអ្វីដែលយើង ត្រូវហូបផ្លែមង្ឃុតជាមួយស្ករដែរ ពីព្រោះមង្ឃុតមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ស្រាប់ទៅហើយ ។
ម្យ៉ាងទៀតនោះ មង្ឃុត គឺជាផ្លែឈើដ៏មានប្រយោជន៍យ៉ាងសំខាន់ផងដែរ សម្រាប់សុខភាព របស់យើងទាំងអស់គ្នា។
១ មង្ឃុតអាចកាត់បន្ថយការកើតមហារីក
សារធាតុម្យ៉ាងមានឈ្មោះថា xanthone អាចមានមុខងារប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងមានឥទ្ឋិពលប្រឆាំងការរលាក ( antiinflamotory )។ ដោយសារតែមុខងារទាំងនេះ មង្ឃុតអាចកាត់បន្ថយ ការកើតជំងឺមហារីក ដូចជា មហារីកសុដន់ មហារីកក្រពះ និងមហារីកសួតជាដើម។
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនរកឃើញថា សារធាតុ xanthone ដែលមានតែនៅក្នុងផ្លែមង្ឃុត មានឥទ្ធិពលក្នុងការទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺមហារីក ។
២ មង្ឃុតអាចជួយសម្រកទម្ងន់
ផ្លែមង្ឃុតត្រូវបានគេល្បីថា មានឥទ្ធិពលនៅក្នុងការសម្រកទម្ងន់ផងដែរ ។ គេបានធ្វើការសិក្សាស្រាវជ្រាវ ទៅលើ មនុស្ស និងសត្វកណ្តុរ ហើយរកឃើញដូចគ្នាថា មង្ឃុតធ្វើអោយស្រកគីឡូ ។ ប៉ុន្តែគេនៅតែត្រូវធ្វើការសិក្សាស្រាបវជ្រាវទ្រង់ទ្រាយធំបន្ថែមទៀត មុននឹងឈានដល់ពេលប្រកាសជាសាធារណៈថាមង្ឃុត គឺជាផ្លែឈើដ៏មានប្រសិទ្ធភាពបំផុតសម្រាប់អ្នកធាត់ ហើយចង់មានផែនការសម្រកទម្ងន់ ។
៣ មង្ឃុតអាចជួយអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមនៅក្នុងការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងខ្លួន
ផ្លែមង្ឃុតមានឥទ្ឋិពលនៅក្នុងការសម្រកទម្ងន់ដោយសារកត្តាពីរយ៉ាង ដែលគេបានសិក្សាស្រាវជ្រាវឃើញ ។ វាមានឥទ្ធិពលបែបនេះ គឺដោយសារវាមានសារធាតុ xanthone និងជាតិសរសៃ ( fiber) ។ គេបានធ្វើការសិក្សាស្រាវជ្រាវទៅលើស្ត្រីដែលធាត់លើសទម្ងន់ហើយបានរកឃើញស្ត្រីដែលហូបផ្លែមង្ឃុតក្នុងទម្រង់ជាអាហារបំប៉ន គឺបានកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
៤ មង្ឃុតធ្វើអោយប្រព័ន្ធភាពសាំរឹងមាំក្នុងការតទល់នឹងជំងឺនានា
ដោយសារវាមានជាតិសរសៃ និងវីតាមីន C នោះ មង្ឃុតមានសារសំខាន់នៅក្នុង ការធ្វើអោយប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរឹងមាំដើម្បីអោយខ្លួនប្រាណយើងអាចតទល់ជាមួយជំងឺនានា ។
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវមួយចំនួនរកឃើញថា សារធាតុនៅក្នុងមង្ឃុតមានសារធាតុប្រឆាំងបាក់តេរី ។ ដោយសារការសិក្សាស្រាវជ្រាវទាំង នោះមានទំហំតូចនៅឡើយ គេទាមទារការសិក្សាស្រាវជ្រាវធំជាងនេះ មុនដល់ពេលគាំទ្រពេញលេញដល់ការអះអាងនេះ។
៥ មង្ឃុតអាចជួយថែរក្សាស្បែកមិនអោយឆាប់ចាស់
ស្បែកមនុស្សយើងរងការខូចខាត ដោយសារកម្តៅថ្ងៃ ។ គេបានធ្វើការសិក្សាស្រាវជ្រាវមួយទៅលើ សត្វកណ្តុរដោយផ្តល់អោយវាស៊ីសារធាតុដែលចម្រាញ់ចេញពីមង្ឃុតរយៈពេលបីខែ ។ គេរកឃើញថា វាបានកាត់បន្ថយមិនអោយស្បែកឆាប់ចាស់ ។
អ្នកស្រាវជ្រាវក៏យល់ថា សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និង សារធាតុប្រឆាំងការរលាកក្នុងផ្លែមង្ឃុត បានធ្វើអោយវាមានសមត្ថភាពក្នុងការការពារស្បែកមិនអោយឆាប់ចាស់និងមិនអោយកើតមហារីកស្បែក ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ