រាជធានីភ្នំពេញ៖ អ្នកជំនាញខាងកសិកម្មនិងជាស្ថាបនិកសហគមន៍សម្បួសប្បាយ លោកបណ្ឌិត យ៉ងសាំងកុមារបានឱ្យដឹងថាថៃមានផែនការក្លាយជាប្រទេសលេខ១ខាងផលិតទុរេន ដោយកាលពីឆ្នាំ២០២០ប្រទសថៃផលិតទុរេនបាន១,១១លានតោនគឺលេខ២បន្ទាប់ពី ឥណ្ឌូនេស៊ីដែលផលិតបាន ១,២ លានតោន។តែនៅចន្លោះឆ្នាំ២០២១ទៅ២០២៥នេះថៃមានផែនការបង្កើនរហូតដល់២លានតោនមួយឆ្នាំ។
លោកបណ្ឌិតសង្កត់ធ្ងន់ថា«កម្ពុជាគួរមានផែនការផលិតទុរេន១លានតោននៅឆ្នាំ២០២៥ ដែលអាចនាំចំណូលរាប់ពាន់លានដុល្លារ។តែយើងត្រូវមានការដឹកនាំនយោបាយកសិកម្មដែលយកចិត្តទុកដាក់រឿងនេះ។ការរៀបចំឱ្យមានកម្មវីធីជាតិស្រាវជ្រាវនិងអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំទុរេនជាផ្នែកសំខាន់នៃគោលនយោបាយកសិកម្ម។តាមរយ:សហគមន៍សម្បូសប្បាយយើនឹងពង្រីកការដាំទុរេនឱ្យបាន១០០០០គុម្ភនៅឆ្នាំ២០២២ ដែលជាការចាប់ផ្តើមដោយប្រជាពលរដ្ឋស្រឡាញ់ទុរេន»។
ពាក់ព័ន្ធនិងដំណាំទុរេននេះ បើតាមលោកបណ្ឌិត ថាក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទ គាត់អត់ទាន់ឃើញកំណត់ថា ទុរេនជាដំណាំអាទិភាព ហើយត្រូវការគាំំត្រអ្វីខ្លះ?។ ចំពោះខ្ញុំ ទី១)-ទាក់ទងការសិក្សាកំណត់តំបន់ដាំដុះទុរេន ឬកន្លែងណាប្រជាពលរដ្ឋគួរដាំ ហើយដាំទៅវាទទួលបានជោគជ័យ។ទី២)- ទាក់ទងការស្រាវជ្រាវ និងការផលិតពូជទុរេន ព្រោះសព្វថ្ងៃនេះយើងនាំចូលទាំងស្រុងពីប្រទេសថៃ។អីចឹងការផលិតពូជទុរេននៅក្នុងស្រុកវាត្រូវការស្រាវជ្រាវ។ទី៣)- ទាក់ទងការគាំំទ្រនិងការការពារហើយផ្តល់យោបល់ខាងបច្ចេកទេសលើការដាំដុះនិងទី៤)- ត្រៀមខ្លួនចូលទីផ្សារនៅខាងក្រៅប្រទេស។អីចឹងយើងត្រូវមានការចាប់ផ្តើមនិងមានផែនការយុទ្ធសាស្ត្រអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំទុរេននៅកម្ពុជា។ចំពោះខ្ញុំយល់ឃើញថា ទុរេនជាដំណាំមួយក្នុងចំណោមដំណាំសំខាន់ៗ៤ទៅ៥មុខផ្សេងទៀតដែលអាចរកចំណូលជូនជាតិយើងបានរាប់ពាន់លានដុល្លារអាមេរិកក្នុងមួយឆ្នាំៗ»។
លោកបណ្ឌិតលើកឡើងថា តាមខ្ញុំធា្លប់ទៅប្រទេសថៃ មើលតំបន់ដាំដុះទុរេនរបស់គេ និងបានហូបធុរេនរបស់ថៃ ខ្ញុំជឿថាគុណភាពទុរេនរបស់ខ្មែរយើងមិនចាញ់ទុរេនថៃទេ អាចល្អជាងថៃផង។សម្រាប់កម្ពុជា តំបន់ដែលធ្លាប់ដាំទុរេនឬអំណោយផលអាចមាននៅខេត្តកំពត។ឥលូវនៅកោះកុង ព្រះសីហនុ ពោធិសាត់(តំបន់វាលវែង) កំពង់ចាម(ចំការលើស្ទឹងត្រង់) ត្បូងឃ្មុំ រួមនិងខេត្តព្រះវិហារក៏មានការដាំដុះទុរេនច្រើនផងដែរ។អីចឹងតំបន់ដែលផ្តល់អំណោយផលដាំទុរេន យើងមានច្រើន។ខ្ញុំគិតថាយើងត្រូវដាក់ចូលក្នុងកម្មវិធីជាតិមួយ គាំំទ្រដល់ការស្រាវជ្រាវនិងអភិវឌ្ឍន៍នៃការដាំដុះផ្លែទុរេន។
បើតាមបណ្ឌិតកសិកម្ម បើកម្ពុជាអាចផលិតទុរេនបានរហូតដល់១លានតោនចន្លោះពី៥ទៅ១០ឆ្នាំទៀត អាចឱ្យកម្ពុជារកចំណូលបានរាប់ពាន់លានដុល្លារអាមេរិកសម្រាប់ជាតិ ហើយអាចកាត់បន្ថយការនាំចូលបានទាំងអស់ ហើយដល់ពេលនោះយើងត្រូវតែនាំចេញអាចនឹងជួបបញ្ហាទីផ្សារ ព្រោះសព្វថ្ងៃថៃគេផលិតរួចហើយ១លានតោនហើយថៃសម្រុកដាំទុរេនសំបើមណាស់ ។
ផ្លែទុរេនរបស់ថៃ ពី៧០ទៅ៨០%នាំចេញទៅប្រទេសចិន ហើយបើទោះបីជួបវិបត្តិជំងឹកូវីដ១៩ក៏ដោយ ការនាំចូលទុរេនរបស់ចិនៅតែមានច្រើន ហើយពេលចប់ជំងឺកូវីដ១៩នេះទៅ ខ្ញុំគិតថាប្រទេសនៅតំបន់អាស៊ីដូចជាចិន កូរ៉េ ជប៉ុនគាត់ត្រូវការទុរេនច្រើន អីចឹងយើងត្រូវត្រៀមទីផ្សារសម្រាប់ការនាំចេញ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ