ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

«នំ​ឆា​ខ្វៃ» ​​​មាន​ប្រវត្តិដើម​​យូរលង់​​មក​ហើយ ដែល​ស្មាន​មិន​ដល់

3 ឆ្នាំ មុន
  • ភ្នំពេញ

«​ឆា​ខ្វៃ​» ឬ​«​ចា​ខ្វៃ​» ជា​នំ​ជនជាតិ​ខ្មែរ​យើង​ដែល​​ពេញ​និយម​ទទួលទាន​ជាមួយ​បបរគ្រឿង គុយ​ទាវ និង​កាហ្វេ​ជាដើម ។ ប៉ុន្តែ​អ្នក​ខ្លះ​មិន​ទាំង​ដឹង​ថា​ជា​នំ​ចិន​ផង ដោយ​វា​​មានឈ្មោះ​ពិតប្រាកដ​«យ៉ាវ​ឆាខ្វៃ​» ។ ដឹង​អត់ថា…

«​ឆា​ខ្វៃ​» ឬ​«​ចា​ខ្វៃ​» ជា​នំ​ជនជាតិ​ខ្មែរ​យើង​ដែល​​ពេញ​និយម​ទទួលទាន​ជាមួយ​បបរគ្រឿង គុយ​ទាវ និង​កាហ្វេ​ជាដើម ។ ប៉ុន្តែ​អ្នក​ខ្លះ​មិន​ទាំង​ដឹង​ថា​ជា​នំ​ចិន​ផង ដោយ​វា​​មានឈ្មោះ​ពិតប្រាកដ​«យ៉ាវ​ឆាខ្វៃ​» ។ ដឹង​អត់ថា ​នំ​នេះ​មាន​ប្រវត្តិ​ដើម​របស់​វា តើ​បែប​ណា ?

វចនានុក្រម​ខ្មែរ​បាន​និទាន​បង្ហាញ​ពី​ប្រវត្តិ​នំ ​«​យ៉ាវឆាខ្វៃ​» គឺ​ «​យ៉ាវ​» មាន​ន័យ​ថា ​«​ខ្លាញ់​», ​ឆា មាន​​ន័យ​ថា ​«​ចម្រាញ់​» និង ​«​ខ្វៃ​» គឺជា​ឈ្មោះ​មនុស្ស​ក្បត់​ឈ្មោះ ​«​ខ្វៃ​» ។

«​យ៉ាវឆាខ្វៃ​» ​ឈ្មោះ​នំ​ចិន​​មួយ​បែប ជា​នំ​ដែល​គេ​ធ្វើ​ទុក​ឲ្យ​ជា​គ្រឿង​សម្គាល់​នូវ​រឿងរ៉ាវ​នៃ​មនុស្ស​ក្បត់ផែនដី​ម្នាក់​ឈ្មោះ​ «​ខ្វៃ​» ដែល​រាជការ​សឹក​ចិន​ក្នុង​បុរាណសម័យ​ព្រេងនាយ បាន​ចាប់​យក​មក​​ធ្វើ​ទារុណកម្ម​ ដោយ​អារ​សាច់​ទាំង​រស់ ចម្រាញ់​ធ្វើ​ជា​នំ​ឲ្យ​ឈ្មោះ​ខ្វៃ ស៊ីសាច់​របស់​វា ហើយ​គេ​ឲ្យ​​ជាង​ឆ្លាក់​ថ្ម​ធ្វើ​ជា​រូប​វា​ទុក​នៅ​ទី​មួយ​ជា​សញ្ញា​ផ្ចាញ់ផ្ចាល កុំ​ឲ្យ​ជនឯទៀត​ៗ​យកតម្រាប​តាម​, គេ​ឲ្យ​ធ្វើ​នំ​មួយ​បែប​ទុកជា​​ភស្តុតាង ដើម្បី​ឲ្យ​បច្ឆាជន​ទាំងពួង​ស្គាល់ឈ្មោះ​ជន​ក្បត់ផែនដី​នោះ ត​ៗ​មក គេ​ឲ្យ​ឈ្មោះ​នំ​នោះ​ថា «​យ៉ាវឆាខ្វៃ​» «​នំ​ចម្រាញ់ខ្លាញ់​អា​ខ្វៃ​» ។

រូប​ថ្ម​អា​ខ្វៃ​នោះ​មាននៅ​ប្រទេស​ចិន​ដរាប​មក​ដល់​សព្វ​ថ្ងៃនេះ ។

ចិន​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា ពពាយនាយ​លក់​នំ​នេះ​ថា យ៉ាវឆាខ្វៃ​! ; ​អ្នកខ្លះ​ហៅ​នំ​នេះ​ថា នំ​ឆា​ខ្វៃ​, អ្នក​ខ្លះ​ហៅ នំ ប្រៃ​ៗ ពីព្រោះ​នំ​នេះ​មាន​រសប្រៃ​បន្តិច​ៗ , ​អ្នកខ្លះ​ទៀត​ហៅ​នំ ប្រៃ​ឡ​ម​ៗ , ​គេ​ច្រើន​ប្រើ​បរិភោគ​ផ្សំ​ជាមួយនឹង​ទឹក​កាហ្វេ ឬ​គុយទាវ​ជាដើម តាម​ទម្លាប់​ប្រើ ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ