កូ​វី​ដ​-១៩ បង្ខំ​អ្នកលក់​ផ្លែ​ឈើ​ប្តូរ​ពី​ខេត្ត​មក​កាន់​ទីក្រុង​កាន់តែ​ច្រើន​ដើម្បី​ស្វែងរក​ចំណូល


រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ កូ​វី​ដ​-១៩ បាន​ធ្វើ​ឲ្យ​ប៉ះពាល់​វិស័យ​ជា​ច្រើន​នៅ​លើ​ពិភពលោក​ព្រមទាំង​កម្ពុជា​ផង​ដែរ ជា​ពិសេស​វិស័យ​ទេសចរណ៍​ក៏​រង​គ្រោះ​ព្រោះ​វីរុស​ឆ្លង​មួយ​នេះ​បាន​ធ្វើ​ឲ្យ​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​ជាតិ និង​អន្តរជាតិ​បាន​ធ្លាក់​ចុះ​ខ្លាំង ដែល​ជាក​ក្កតា​ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រជាជន​ប្រកប​មុខរបរ​លក់ដូរ​ក្នុងស្រុក​ភូមិ​របស់​ខ្លួន អ្នកខ្លះ​ត្រូវ​បង្ខំចិត្ត​ផ្លាស់​ប្តូរ​ការ​លក់​របស់​ខ្លួន​ពី​ខេត្ត មក​បន្ត​លក់​ក្នុង​ទីក្រុង​ភ្នំពេញ ។

ជាក់ស្តែង​ក្រុម​គ្រួសារ​មួយ​ដែល​មានស្រុក​កំណើត និង​ជា​អ្នកលក់​ផ្លែ​ឈើ​ក្នុង​ខេត្ត​កែប និង​មាន​ចំការ​ខ្លួនឯង​នោះ​ត្រូវ​មក​ធ្វើ​តូប​លក់​ផ្លែ​ឈើ​នៅ​ក្រុងភ្នំពេញ​ផង​ដែរ ។ បងស្រី​សុខ ស្រី​ណែ​ត អាយុ ២៧​ឆ្នាំ បាន​រៀបរាប់​ឲ្យ​ដឹង​ថា «​បន្ទាប់​ពី​ប្រទេស​កម្ពុជា​មា​នវ​ប​ត្តិ​កូ​វី​ដ​១៩ នេះ​មក​នៅ​កន្លែង​ទេសចរណ៍​ក្នុង​ស្រុកភូមិ​ខ្ញុំ ក៏​ត្រូវ​បាន​ស្ងាត់​ដែរ ដោយសារ​ខ្លាច​ផ្លែ​ឈើ​លក់​មិន​ដាច់ ទើប​ពួក​គាត់​សម្រេស​ចិត្ត​ចែក​គ្នីគ្នា និង​ចែក​ទីតាំង​ដើម្បី​លក់ ។ វា​ជា​រដូវ​កាល​ផ្លែ​ឈើ​ទុំ ជា​ពិសេស​ផ្លែ​ទុរេន ហើយ​មិន​មាន​មនុស្ស​ទិញ​បែប​នេះ គឺ​មិនដឹង​ត្រូវ​យក​លក់​ទីណា​» ។

បងស្រី​បាន​បន្ត​ថា ដើម្បី​រក​ចំណូល​សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​គ្រួសារ ក៏​ដូច​ជា​ខ្លាច​ផ្លែ​ឈើ​ដែល​ត្រូវ​ប្រមូល​ផល​ត្រូវ​ទុក​ចោល​នោះ គាត់​ត្រូវ​បង្ខំចិត្ត​នាំ​ក្រុម​គ្រួសារ​មក​ស្នាក់​នៅ​រាជធានី​ភ្នំពេញ មួយ​រយៈ​សិន​ដើម្បី​បន្ត​លក់​ផ្លែ​ឈើ​របស់​ខ្លួន​រហូត​ផុត​រដូវ​ផ្លែ​ឈើ​ទុំ ។ បងស្រី​បាន​និយាយ​ថា វា​ប្រហែលជា​ត្រូវការ​ពេលវេលា ពីរ​បី​ខែ​ទ​ន្រាំ​ផុត​រដូវ​ផ្លែ​ឈើ​នេះ ។
អង្គុយ​លក់​ជាមួយ​បងប្អូន​ផ្សេង​ទៀត​នៅ​តុ​ផ្លែ​ឈើ​ដែល​មាន​ឆត្រ​ធំ​ធ្វើ​ជា​ម្លប់​នោះ បងស្រី​ដែល​បាន​ផ្តល់​សម្ភាសន៍​ដល់​សារព័ត៌មាន «​កោះសន្តិភាព​» បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា​គាត់​ទើប​មក​រៀបចំ​ទីតាំង​នៅ​លក់​ទី​នេះ (​ក្រោយ​សាលា​បឋម​សិក្សា​ភូមិ ៦) បាន​ពី​រស​ប្តា​ហ៍​នេះ​ទេ ។

បងស្រី ណែ​ត បាន​បន្ត​ថា «​ខ្ញុំ​តែងតែ​លក់​ផ្លែ​ឈើ​ពី​ចំការ​ផ្ទាល់​របស់ខ្ញុំ នៅ​ម្តុំ​តំបន់​អភិវឌ្ឍន​ភ្នំ​វ​ល្ល៍​ក្នុង​ក្រុងកែប ខេត្ត​កែប យើង​លក់​ក្នុង​ខេត្ត​យើង​ខ្លះ និង​មក​ទី​នេះ​ខ្លះ (​ក្រុងភ្នំពេញ​) ។ បើ​មិន​ធ្វើ​ចឹ​ង​យើង​លក់​ផ្លែ​ឈើ​មិន​ដាច់ មាន​តែ​ទុក​ស្អុយ​អស់ហើយ អត់​បាន​ប្រាក់​ទៀត ចឹ​ង​យើង​គ្មាន​ជម្រើស​ទេ ។ ពួក​យើង​នៅ​ក្នុង​ភ្នំពេញ ត្រូវ​ប្រថុយ​នឹង​ខាត​ដែរ ឬ​រត់​មិន​រួច ព្រោះ​ត្រូវ​បង់ថ្លៃ​ជួល​ផ្ទះ​ប​ណ្ណោះ​អាសន្ន និង​ចំណាយ​ការ​បង់ថ្លៃ​ជួល​តូប និង​ថ្លៃ​ដឹក​ទំនិញ​ពី​ខេត្ត​» ។

បងស្រី​បន្ថែម​ថា «​ប្រសិនជា​ផាត់​ចោល​ថ្លៃ​ចំណាយ​ផ្សេង​ៗ​ចេញ នៅ​ទី​នេះ​ខ្ញុំ​អាច​សល់​លុយ​បាន​ត្រឹម ៥ ទៅ ៧​ម៉ឺន​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ ដោយសារ​ក្នុង ១​គីឡូក្រាម ព្រោះ​ខ្ញុំ​ចំណេញ​បាន​តែ ២០០០​រៀល​ទេ​» ។ បងស្រី ណែ​ត ក៏​បាន​បញ្ជាក់​ដែរ​ថា​ក្នុង​ចំការ​បងស្រី មិន​បាន​ប្រើ​ថ្នាំ​អ្វី​ទេ គឺ​ដាំ​ដោយ​បច្ចេកទេស​ធម្មជាតិ​សុទ្ធសាធ គាត់​ថា​ត្រូវការ​ចំនួន​អ្នក​ទុក​ចិត្តជា​ជាង​លក់​អស់​ច្រើន ។

យ៉ាងណាមិញ បងស្រី​លក់​ផ្លែ​ឈើ​ផ្សេង​ទៀត​បាន​លើក​ឡើង​ថា ទោះបី​ប្រទេស​កម្ពុជា​កំពុង​ជួប​វ​ប​ត្តិ​កូ​វី​ដ ១៩ ក្តី កន្លែង​ទេសចរណ៍​ភាគច្រើន​រង​ផល​ប៉ះពាល់ ហើយ​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​ជាតិ និង​អន្តរជាតិ​ត្រូវ​បាន​កាត់​បន្ថយ ជាក​ក្កតា​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រជាជន​លក់ដូរ​ខ្លះ​រង​នូវ​ផល​ប៉ះពាល់​នេះ ។ ប៉ុន្តែ​ខ្លះ​ទៀត​ក៏​លក់​បាន​គួ​ស​ម្យ ក្នុង​រដូវ​កាល​ទទួលផល​ផ្លែ​ឈើ​ធម្មជាតិ​នានា ។

អ្នកលក់​ផ្លែ​ឈើ​ម្នាក់​ក្បែរ​របង​វិទ្យាល័យ ប៊ុ​ន រ៉ា​នី​-​ហ៊ុន​សែន ផ្សារ​ដើម​ថ្កូវ សុំ​មិន​បញ្ចេញ​ឈ្មោះ​បាន​ប្រាប់ «​កោះសន្តិភាព​» ថា បងស្រី​លក់​ទុរេន​បាន ៣០ ទៅ ៤០​គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ប៉ុន្តែ​បើ​ប្រៀប​នឹង​ឆ្នាំទៅ​វិញ​បាន​តិច​ជាង ។

បងស្រី​បាន​និយាយ​ថា វា​ជា​រដូវ​កាល​ទទួលផល​ផ្លែ​ឈើ​ហូប​ផ្លែ ហើយ​ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ​ខ្ទង់​ពីរ​បី​ខែ​នេះ ខ្ញុំ​តែងតែ​លក់​ទុរេន​នៅ​ទី​នេះ ហើយ​បើ​ប្រៀបធៀប​ឆ្នាំទៅ​លក់​មិនសូវ​ដាច់​ទេ ។ ខ្ញុំ​លក់ដាច់​ដោយសារ ខ្ញុំ​មាន​ម៉ូយ​ច្រើន​ជួយ​ទិញ​បើ​តាម​លក់​ធម្មតា គឺ​ស្ងាត់​ណាស់ ។

ដោយ​រស់នៅ​ក្នុង​ទីក្រុង​ភ្នំពេញ តែ​បងស្រី​ថា ទុរេន របស់​បងស្រី​លើកយក​មក​ពី​ភ្នំ​កំចាយ ខេត្តកំពត លក់​ក្នុង​តម្លៃ​ធម្មតា ដូច​គេ​ដូច​ឯង​ដែរ​មួយ​គីឡូក្រាម​តម្លៃ ២៥០០០​រៀល ប៉ុន្តែ​បើ​ភ្ញៀវ​រើស​ហើយ ហើយ​វា​ទុំ​ជ្រុល ឬ​ល្វីង អាច​ដូរ​បាន ៕

Facebook Google Twitter Email

Live

Sponsored News

ការស្ទង់មតិគេហទំព័រថ្មី




សូម​អរគុណ