សុខភាពមាត់ធ្មេញពិតជាសំខាន់ ប៉ុន្តែរបបអាហារក៏ជះឥទ្ធិពលលើសុខភាពអញ្ចាញធ្មេញផងដែរ។ថាតើអាហារអ្វីខ្លះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺអញ្ចាញធ្មេញ? ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលអ្នកគួរចៀសវាង ឬកុំទទួលទានច្រើនពេកដើម្បីគេចផុតពីហានិភ័យនៃជំងឺអញ្ចាញធ្មេញ ៖
១. ស្ករគ្រាប់ ៖ អ្វីក៏ដោយដែលមានផ្ទុកជាតិស្ករខ្ពស់ដូចជាស្ករគ្រាប់សុទ្ធតែអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺអញ្ចាញធ្មេញគួរឱ្យបារម្ភ។ នោះក៏ព្រោះតែជាតិស្ករអាចបង្កើនការលូតលាស់នៃបាក់តេរីនិងកំណកកំបោរដែលបណ្ដាលឱ្យកើតជំងឺអញ្ចាញធ្មេញជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមានអនាម័យមាត់ធ្មេញមិនល្អ ហើយមិនព្រមទៅជួបពេទ្យធ្មេញទៀងទាត់ថែមទៀត។
២. នំប៉័ងពណ៌ស ៖ ទោះបីជានំប៉័ងពណ៌សនិងអាហារម្ស៉ៅៗផ្សេងទៀតដូចជានំស្រួយមិនមានរសជាតិផ្អែមក៏ដោយ ក៏ជាតិម្ស៉ៅនៃអាហារទាំងនេះមានផ្ទុកជាតិស្ករដែរ។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរចូរកម្រិតការទទួលទានអាហារទាំងនេះ។
៣. ក្រូច ៖ ទោះបីក្រូចជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីន C ដែលល្អសម្រាប់សុខភាពអញ្ចាញធ្មេញ ប៉ុន្តែជាតិអាស៊ីតដែលវាមានផ្ទុកអាចបង្កើតជាបរិយាកាសល្អមួយសម្រាប់ពពួកបាក់តេរីលូតលាស់។ នេះមិនមែនមានន័យថាអ្នកត្រូវឈប់ញ៊ាំក្រូចនិងផ្លែឈើរសជាតិជូរដទៃទៀតតែម្ដងឡើយ។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាន់តែខ្ពុរសម្អាតមាត់ជាមួយទឹកក្រោយពេលទទួលទានផ្លែឈើរសជាតិជូរដើម្បីកម្ចាត់ជាតិអាស៊ីត។
៤. ប៉េងប៉ោះ ៖ ក៏ដូចនឹងផ្លែក្រូចដែរ ប៉េងប៉ោះមានផ្ទុកជាតិអាស៊ីតខ្ពស់ដែលអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺអញ្ចាញជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមានអនាម័យមាត់ធ្មេញមិនល្អ ហើយមិនទៅជួបពិនិត្យជាមួយពេទ្យធ្មេញទៀងទាត់ថែមទៀត។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរក្រោយពេលទទួលទានប៉េងប៉ោះ កុំភ្លេចខ្ពុរមាត់ជាមួយទឹកធម្មតា។
៥. អាហារស្អិតៗ ៖ ប្រសិនបើចង់រក្សាបាននូវសុខភាពអញ្ចាញធ្មេញល្អប្រសើរ ចូរព្យាយាមកម្រិតការទទួលទានអាហារស្អិតៗ។ នេះក៏ព្រោះតែអាហារប្រភេទនេះងាយជាប់ជើងធ្មេញដែលបង្កើនបរិមាណនៃពពួកបាក់តេរីនិងកំណកកំបោរបង្កជាជំងឺអញ្ចាញធ្មេញ។
សម្គាល់៖ ក្រៅពីកម្រិត ឬបញ្ឈប់ការទទួលទានអាហារមួយចំនួនដូចបានរៀបរាប់ខាងលើហើយនោះ អ្នកក៏គួរមានអនាម័យមាត់ធ្មេញល្អនិងទៅជួបពិនិត្យជាមួយពេទ្យធ្មេញឱ្យបានទៀងទាត់ផងដែរ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)៕ (កែសម្រួលដោយ ៖ បុប្ផា)
ចែករំលែកព័តមាននេះ