គីវីជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលមានជីវជាតិច្រើនបំផុត ដោយផ្តល់នូវវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗជាច្រើន ជាពិសេសចំពោះកម្រិតខ្ពស់នៃវីតាមីន C ជាតិសរសៃ និងប៉ូតាស្យូម ដែលផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។
គីវីទំហំមធ្យម (ប្រហែល 75 ក្រាម) ជាធម្មតាមានប្រហែល:
កាឡូរី: ប្រហែល 42 កាឡូរី
ខ្លាញ់៖ ប្រហែល ០,៤ ក្រាម
សូដ្យូម៖ ជិត ៤ មីលីក្រាម
កាបូអ៊ីដ្រាត៖ ប្រហែល ១០ ក្រាម
ជាតិសរសៃ៖ ប្រហែល ២ ក្រាម
ស្ករធម្មជាតិ៖ ជិត ៧ ក្រាម
ប្រូតេអ៊ីន៖ ប្រហែល ០,៨ ក្រាម
វីតាមីន C ៖ ប្រហែល ៥៦ មីលីក្រាម
ប៉ូតាស្យូម៖ ប្រហែល ១៤៨ មីលីក្រាម
ការបន្ថែមផ្លែគីវីទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកមិនត្រឹមតែជួយផ្តល់ថាមពលប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយដល់សុខភាពទូទៅផងដែរ ដោយសារប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុចិញ្ចឹមដែលផ្លែឈើនេះផ្តល់។
តោះស្វែងយល់ពីហេតុផលដ៏គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលដែលអ្នកគួរបន្ថែមផ្លែឈើនេះទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។
ជួយការពារភាពចាស់ និងការពារស្បែក
Collagen គឺជាប្រូតេអ៊ីនដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការថែរក្សារចនាសម្ព័ន្ធស្បែក សាច់ដុំ ឆ្អឹង និងសរសៃពួរក្នុងរាងកាយ។ នៅពេលយើងចាស់បន្តិចម្តងៗ បរិមាណកូឡាជែននឹងថយចុះ។ ដើម្បីទូទាត់សងសម្រាប់កង្វះនេះ វីតាមីន C ដែលមាននៅក្នុងផ្លែគីវី មានសមត្ថភាពជំរុញការសំយោគកូឡាជែន ជួយឱ្យស្បែកកាន់តែរឹងមាំ និងមានសុខភាពល្អ។
លើសពីនេះ គីវីគឺជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុ carotenoids និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏សំខាន់មួយទៀតហៅថា lutein ។ សារធាតុ Lutein មានឥទ្ធិពលសំខាន់ក្នុងការការពារស្បែកពីផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃកាំរស្មី UV រួមចំណែកក្នុងការរក្សាភាពស្រស់ស្អាត និងសុខភាពរបស់ស្បែក។
ពង្រឹងមុខងាររំលាយអាហារ
គីវី បានបង្ហាញសមត្ថភាពពូកែក្នុងការជួយព្យាបាលបញ្ហាទាក់ទងនឹងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ ការសិក្សាជាច្រើនបានបញ្ជាក់ថា ការបន្ថែមផ្លែគីវីទៅក្នុងរបបអាហារអាចជួយកាត់បន្ថយរោគសញ្ញា និងហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាផលវិបាកដែលទាក់ទងនឹងជំងឺពោះវៀន ក៏ដូចជាជំងឺរលាកពោះវៀន។
បន្ថែមគីវីនៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកមិនត្រឹមតែផ្តល់នូវបរិមាណដ៏ច្រើននៃជាតិសរសៃប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងនាំមកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាពផងដែរ។ គ្រឿងផ្សំទាំងនេះមិនត្រឹមតែជួយកាត់បន្ថយការរលាកប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវមុខងាររំលាយអាហារទាំងមូល ជួយរក្សាប្រព័ន្ធរំលាយអាហារឱ្យរឹងមាំ។
ការទទួលទានផ្លែគីវីជាប្រចាំអាចជួយសម្រួលដល់ដំណើរការរំលាយអាហារ ជួយឱ្យអ្នកប្រើប្រាស់មានអារម្មណ៍ស្រួលក្នុងក្រពះ និងពោះវៀន។
គីវីជួយការពារសុខភាពបេះដូង
យោងតាមព័ត៌មានពីសមាគមន៍បេះដូងអាមេរិក ផ្លែគីវីគឺជាប្រភពនៃសារជាតិ lutein ដែលជាសារធាតុ oxycarotenoid ដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពល។ ថាមពលប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនេះអាចជួយបន្ថយសម្ពាធឈាមដោយគ្រប់គ្រងការឆ្លើយតបនៃសរសៃឈាមតាមរយៈ nitric oxide ។
ការស្រាវជ្រាវត្រូវបានធ្វើឡើងដើម្បីវាយតម្លៃផលប៉ះពាល់នៃការបន្ថែមផ្លែគីវីទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃលើសម្ពាធឈាមចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាមកម្រិតស្រាល។
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា ការទទួលទានផ្លែគីវីបីផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃអាចជួយសម្រួលសម្ពាធឈាមបានល្អជាងការទទួលទានផ្លែប៉ោមមួយផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃ។ នេះសបញ្ជាក់ឱ្យឃើញថា គីវីមិនត្រឹមតែនាំមកនូវរសជាតិឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពបេះដូង រួមចំណែកក្នុងការរក្សាសម្ពាធឈាមក្នុងកម្រិតសុវត្ថិភាពផងដែរ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ