មានគ្រឿងទេសដ៏ពេញនិយមដែលស្ទើរតែគ្រប់គ្នាប្រើក្នុងការចម្អិនអាហារ ប៉ុន្តែប្រសិនបើប្រើមិនត្រឹមត្រូវនោះ គឺជាពិរុទ្ធជនដែលប៉ះពាល់ដល់សរសៃឈាមរបស់គ្រួសារអ្នកទាំងមូល។
នៅក្នុងម្ហូប ប្រេងចម្អិនអាហារដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ ហើយអ្នកគ្រប់គ្នាត្រូវប្រើវាដើម្បីរៀបចំអាហារដែលឆ្ងាញ់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការប្រើប្រាស់ប្រេង និងខ្លាញ់ច្រើនពេកអាចផ្តល់ផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាពសរសៃឈាម។
តាមការប៉ាន់ប្រមាណ ប្រសិនបើមនុស្សម្នាក់មានអាយុដល់ទៅ 80 ឆ្នាំ គាត់នឹងញ៉ាំអាហារប្រហែល 80,000មុខ ហើយបរិមាណប្រេងឆាដែលប្រើប្រាស់ពេញមួយជីវិតរបស់គាត់អាចឡើងដល់ 1 តោន។ នេះច្បាស់ណាស់ចំនួនដ៏ច្រើន ហើយផលប៉ះពាល់របស់វាទៅលើសុខភាពមិនអាចប៉ាន់ស្មានបានឡើយ។
ប្រេងឆា៖ ជាអាហារ «ឆ្ងាញ់» ប៉ុន្តែ «គ្រោះថ្នាក់» សម្រាប់សុខភាព
ការប្រើប្រាស់ប្រេងឆាច្រើនពេកអាចបង្កឱ្យមានហានិភ័យដូចខាងក្រោម៖
-គ្រោះថ្នាក់ផ្ទាល់
.ឥទ្ធិពលមេតាបូលីស៖ ការស្រាវជ្រាវរបស់សាកលវិទ្យាល័យ Virginia Tech បានរកឃើញថា ការទទួលទានប្រេងច្រើនរយៈពេល ៥ថ្ងៃជាប់គ្នា អាចផ្លាស់ប្តូរការរំលាយអាហាររបស់រាងកាយ ដែលនាំឱ្យប្រឈមនឹងជំងឺធាត់ ជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងសម្ពាធឈាមខ្ពស់។
.គ្រោះថ្នាក់ដល់បេះដូង៖ ការសិក្សាមួយរបស់ក្រសួងកិច្ចការអតីតយុទ្ធជនសហរដ្ឋអាមេរិក បានបង្ហាញថា ហានិភ័យនៃការគាំងបេះដូងក្នុងរយៈពេល 2 ម៉ោងបន្ទាប់ពីអាហារដែលមានប្រេងច្រើនគឺខ្ពស់ជាង 4 ដង។
.ផលប៉ះពាល់ផ្លូវចិត្ត៖ ការទទួលទានប្រេងច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យអស់កម្លាំង និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត និងការថប់បារម្ភ។
–គ្រោះថ្នាក់ដោយប្រយោល
.ភាពធាត់ និងជំងឺសរសៃឈាម៖ ជាតិខ្លាញ់លើសនឹងកកកុញក្នុងរាងកាយ បណ្តាលឱ្យកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង លើសឈាម ទឹកនោមផ្អែម និងហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
.ភាពមិនប្រក្រតីនៃការមករដូវ៖ ចំពោះស្ត្រី ការធាត់អាចបណ្តាលឱ្យមានភាពមិនប្រក្រតីនៃវដ្តរដូវ និងរោគសញ្ញានៃអូវែរ polycystic ។
.ខូចសរីរាង្គ៖ ភាពធាត់កណ្តាលអាចបណ្តាលឱ្យខ្លាញ់រុំថ្លើម និងខ្សោយតម្រងនោម។
របៀបប្រើប្រេងឆាឱ្យបានត្រឹមត្រូវ៖ បរិមាណប្រេងឆាដែលគួរប្រើប្រចាំថ្ងៃគឺ 25-30g (ស្មើនឹង 2-3 tablespoons)៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ