ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

​បន្លែ​អាយុ​វែង​៥​ប្រភេទ​ ដុះ​ពាស​ពេញទី​ជនបទ

4 ខែ មុន

បន្លែ​ជនបទ​ទាំងនេះ​មិន​ត្រឹមតែ​មាន​វត្ត​មាននៅ​គ្រប់​ទីកន្លែង​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ត្រូវ​បាន​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​ប្រភព​អាហារ​ដ៏​មាន​តម្លៃ​ដែល​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​ផង​ដែរ ដោយសារ​លក្ខណៈសម្បត្តិ​អាហារូបត្ថម្ភ និង​ឱសថ​ដ៏​ល្អ​ឥត​ខ្ចោះ​របស់​វា​។ ខាងក្រោម​នេះ​ជា​បន្លែ​អាយុ​វែង ៥ ប្រភេទ​ដែល​ដុះ​ពាស​ពេញទី​ជនបទ ។ ១-​គូឆាយ ឈ្មោះ​វិទ្យាសាស្ត្រ​៖…

បន្លែ​ជនបទ​ទាំងនេះ​មិន​ត្រឹមតែ​មាន​វត្ត​មាននៅ​គ្រប់​ទីកន្លែង​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ត្រូវ​បាន​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​ប្រភព​អាហារ​ដ៏​មាន​តម្លៃ​ដែល​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​ផង​ដែរ ដោយសារ​លក្ខណៈសម្បត្តិ​អាហារូបត្ថម្ភ និង​ឱសថ​ដ៏​ល្អ​ឥត​ខ្ចោះ​របស់​វា​។ ខាងក្រោម​នេះ​ជា​បន្លែ​អាយុ​វែង ៥ ប្រភេទ​ដែល​ដុះ​ពាស​ពេញទី​ជនបទ ។

១-​គូឆាយ

ឈ្មោះ​វិទ្យាសាស្ត្រ​៖ Allium tuberosum
ការ​ពិពណ៌នា​៖ គួ​ឆាយ​ជា​បន្លែ​ដែល​មាន​ស្លឹក​វែង ស្តើង និង​បៃតង​។ គូឆាយ​ច្រើន​ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រើ​ដើម្បី​បន្ថែម​រសជាតិ​ដល់​មុខម្ហូប​ដូច​ជា បបរ នំ​។

អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​៖

.​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​៖ គួ​ឆាយ​មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន A, C និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជា​ច្រើន​ដូច​ជា ជាតិ​ដែក និង​កាល់ស្យូម​។

.​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក និង​ប្រឆាំង​នឹង​បាក់តេរី​៖ អាច​កាត់​បន្ថយ​ការ​រលាក និង​គាំទ្រ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ដោយសារ​សមាសធាតុ​ស្ពាន់ធ័រ​។

.​ពង្រឹង​ភាពស៊ាំ​៖ ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ និង​គាំទ្រ​ដល់​ការ​រំលាយ​អាហារ​។

២-​ប៉េងប៉ោះស្រោម

ឈ្មោះ​វិទ្យាសាស្ត្រ : Solanum nigrum
ការ​ពិពណ៌នា​សង្ខេប : ប៉េងប៉ោះស្រោម ជា​រុក្ខជាតិ​ព្រៃ ជា​ទូទៅ​មាន​ដុះ​នៅ​តាម​វាលស្រែ និង​សួនច្បារ និង​មាត់​ស្រះ​។ បន្លែ​នេះ​មាន​លក្ខណៈ​ស្រ​ដៀង​នឹង​ដើម​ប៉េងប៉ោះ​ព្រៃ​ដែល​មាន​ស្លឹក​បៃតង​ខ្មៅ និង​ផ្លែ​ខ្មៅ​តូច​ៗ​។

អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​៖

.​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​៖ ប៉េងប៉ោះស្រោម​មាន​ផ្ទុក​នូវ​វីតាមីន C និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជា​ច្រើន ដែល​ជួយ​ការពារ​រាង​កាយ​ពី​រ៉ា​ឌី​កាល់​សេរី​។

.​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​៖ ការ​សិក្សា​មួយ​ចំនួន​បង្ហាញ​ថា ប៉េងប៉ោះស្រោម​អាច​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក ដោយសារ​សារធាតុ​សកម្ម​នៅ​ក្នុង​វា​។

.​ជំនួយការ​រំលាយ​អាហារ​៖ ជួយ​កែ​លម្អ​មុខងារ​រំលាយ​អាហារ និង​កាត់​បន្ថយ​រោគ​សញ្ញា​នៃ​ជំងឺ​រំលាយ​អាហារ​។

៣-​កំប្លោក

ឈ្មោះ​វិទ្យាសាស្ត្រ​៖ Eichhornia crassipes
ការ​ពិពណ៌នា​សង្ខេប​៖ កំប្លោក​គឺជា​រុក្ខជាតិ​ក្នុង​ទឹក ដែល​តែងតែ​ប្រទះ​ឃើញ​អណ្តែត​លើ​ផ្ទៃ​ទឹក​នៃ​ស្រះ និង​បឹង​។ ស្លឹក កំប្លោក​មាន​ពណ៌​បៃតង​ខ្មៅ ហើយ​ច្រើន​តែ​ដុះ​ជា​ចង្កោម​។

អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព

.​សម្បូរ​ជាតិ​សរសៃ​៖ កំប្លោក​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន ដើម្បី​ជួយ​សម្រួល​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ និង​កាត់​បន្ថយ​ការ​ទល់លាមក​។

.​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង​៖ សារធាតុ​ផ្សំ​ក្នុង​កំប្លោក ជួយ​កាត់​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់ និង​សម្ពាធ​ឈាម​។

.​បន្សាប​ជាតិពុល​ក្នុង​រាង​កាយ​៖ អាច​ជួយ​ឱ្យ​រាង​កាយ​កម្ចាត់​ជាតិពុល និង​ធ្វើ​ឱ្យ​មុខងារ​តម្រងនោម​ប្រសើរ​ឡើង​។

៤-​ប្រ​ម៉ាត់​ដី

ឈ្មោះ​វិទ្យាសាស្ត្រ : Portulaca oleracea
ការ​ពិពណ៌នា : ប្រ​ម៉ាត់​ដី​គឺជា​បន្លែ​ជនបទ​ទូទៅ​ដែល​ដុះ​នៅ​កន្លែង​ជា​ច្រើន មាន​ស្លឹក​តូច​រាង​ពងក្រពើ និង​ដើម​មាន​ទឹកដម​។ ប្រ​ម៉ាត់​ដី​ជា​ធម្មតា​ដុះ​នៅ​តំបន់ដីសើម​។

អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព

.​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក​៖ ប្រ​ម៉ាត់​ដី​មាន​សមត្ថភាព​កាត់​បន្ថយ​ការ​រលាក និង​ការ​ឈឺចាប់ ដោយសារ​សមាសធាតុ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក​ធម្មជាតិ​។

.​សម្បូរ​ដោយ Omega-3៖ មាន​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ Omega-3 ច្រើន​ដែល​មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង និង​ខួរក្បាល​។

.​ល្អ​សម្រាប់​ស្បែក​៖ ជួយ​កែ​លម្អ​ស្ថានភាព​ស្បែក និង​គាំទ្រ​ដំណើរការ​ព្យាបាល​មុខរបួស​។

៥-​ក្រសាំងទាប

ឈ្មោះ​វិទ្យាសាស្ត្រ​៖ Alternanthera sessilis
ការ​ពិពណ៌នា​សង្ខេប​៖ ក្រសាំងទាប​ជា​បន្លែ​ដែល​ជា​ទូទៅ​មាននៅ​តាម​ជនបទ មាន​ស្លឹក​រាង​ពងក្រពើ​តូច និង​ដើមទន់​ៗ ច្រើន​តែ​ដុះ​ជិត​ដី​។

អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព

.​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាង​កាយ​៖ ក្រសាំងទាប​ខ្មៅ​មាន​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ជា​ច្រើន ជួយ​ពង្រឹង​ភាព​ធន់​របស់​រាង​កាយ​។

.​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់ និង​ប្រឆាំង​បាក់តេរី​៖ សមាសធាតុ​នៅ​ក្នុង​ក្រសាំងទាប​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់ និង​ប្រឆាំង​នឹង​បាក់តេរី​ដែល​បង្ក​ជំងឺ​។

.​សម្រាប់​ឆ្អឹង និង​សន្លាក់​៖ សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​កាល់ស្យូម និង​វីតាមីន K ជំនួយ​ដល់​សុខភាព​ឆ្អឹង និង​សន្លាក់ និង​កាត់​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ