ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

លោក​បណ្ឌិត ជា បូ​រ៉ា ដឹកនាំ​ក្រុមការងារ​កាន់បិណ្ឌ​វេន​ទី​ ៣ ចំនួន ២ ​វត្ត និង​ចែក​អំណោយ​ជូន​ដល់​កូនសិស្ស​ក្រីក្រ ២៥ ​នាក់ នៅស្រុក​តាំងគោក

3 ខែ មុន

ខេត្តកំពង់ធំ​ ៖ លោក​បណ្ឌិត ជា បូ​រ៉ា អនុប្រធាន​ក្រុមការងារ​ចុះ​ជួយ​ស្រុក​តាំងគោក នា​ថ្ងៃ​ទី ​២០ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ​…

ខេត្តកំពង់ធំ​ ៖ លោក​បណ្ឌិត ជា បូ​រ៉ា អនុប្រធាន​ក្រុមការងារ​ចុះ​ជួយ​ស្រុក​តាំងគោក នា​ថ្ងៃ​ទី ​២០ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ​ ២០២៤​ នេះ បាន​ដឹកនាំ​ក្រុមការងារ​ដោយ​មានការ​ចូលរួម ​ពី​លោក វ៉ា​ហេង ដា​វុ​ធ ប្រធាន​ក្រុមការងារ​ចុះ​ជួយ​ឃុំ​ពង្រ​, លោក ហាក់ ម៉ុង​ហួត អនុប្រធាន​ក្រុមការងារ​ចុះ​ជួយ​ឃុំ​ពង្រ និង​ក្រុមការងារ ចូលរួម​កាន់បិណ្ឌ​វេន​ទី​៣ នៅ​វត្ត​រស្មី​សាមគ្គី និង​វត្ត​គុ​ហ​នគរ នៅ​ឃុំ​ពង្រ ស្រុក​តាំងគោក ខេត្តកំពង់ធំ ក្នុង​នោះ​លោក​ក៏​ចែក​អំណោយ​សប្បុរសធម៌​ជូន​ដល់​កូនសិស្ស​ក្រីក្រ ស្ថិត​នៅ​សាលា​បឋម​សិក្សា​មាស​គង់ ចំនួន ២៥ ​រូប ផង​ដែរ ។

លោក​បណ្ឌិត ជា បូ​រ៉ា អនុប្រធាន​ក្រុមការងារ​ចុះ​ជួយ​ស្រុក​តាំងគោក​បាន​បញ្ជាក់​ថា វត្ត​ទាំង​ពីរ​នេះ​ទទួល​បាន​ទេយ្យទាន ក្នុង​មួយ​វត្ត​ដូច​ជា​៖ អង្គរ ៥០​គីឡូ ១​បាវ​, ទឹក​ស៉ី​អ៉ី​វ ២​យួរ​, ទឹកត្រី ០២​យួរ​, មី​ម៉ា​ម៉ា ២​កេស​, ទឹកបរិសុទ្ធ ២​កេស​, ស្លា​ដក់ ២, ទឹក​ផ្លែ​ឈើ ២​កេស និង​ប​ញ្ច័​យក​សាង ៥០០,០០០​រៀល និង​បាន​ជូន​ប​ញ្ច័​យ​តា​អាចារ្យ ១០​នាក់ ក្នុង​ម្នាក់ ៣០ ០០០​រៀល​។ សម្ភារ​សិក្សា​ជូន​ដល់​សិស្ស​ក្រីក្រ​ចំនួន ២៥​នាក់ ក្នុង​មួយ​នាក់​ទទួល​បាន​សៀវភៅសរសេរ ប៊ិ​ច ខ្មៅ​ដៃ និង​កង់​ធ្វើ​ដំណើរ​ម្នាក់ ១​គ្រឿង​ផង​ដែរ​ ។

គួរ​ជម្រាប​ថា បុណ្យ​ភ្ជុំបិណ្ឌ ជា​ពិធីបុណ្យ​មួយ​ដែល​ធំ​ជាងគេ​នៅ​ក្នុង​ចំណោម​ពិធីបុណ្យ​ទាំងអស់ ចំពោះ​អ្នក​កាន់​ព្រះពុទ្ធ​សាសនា​។ ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ​នៅ​ពេល​ដល់​ថ្ងៃខែ ដែល​ត្រូវ​ប្រារព្ធ​ពិធីបុណ្យ​ភ្ជុំបិណ្ឌ គ្រប់​បងប្អូន​កូនចៅ សាច់ញាតិ​សន្ដាន​ទាំងអស់ ទោះ​នៅ​ទី​ជិត ឬ​ទី​ឆ្ងាយ តែងតែ​ធ្វើ​ដំណើរ​ទៅ​ជួបជុំ​គ្នា​ជាមួយ​ឪពុក​ម្ដាយ​នៅ​ស្រុក​កំណើត ដើម្បី​រៀបចំ​ម្ហូបអាហារ បាយ​សម្ល ចង្ហាន់​យក​ទៅ​ប្រគេន​ព្រះសង្ឃ ដែល​គង់នៅ​វត្ត​អារាម​។ ទាំងនេះ​គឺជា​ទម្លាប់​មួយ ​ដែល​គេ​និយម​ធ្វើ​ត​ៗ​គ្នា របស់​ជនជាតិ​ខ្មែរ​ជា​យូរ​មក​ហើយ ។

ចំពោះ​បុណ្យ​បិណ្ឌ​ភ្ជុំ​នេះ បុ​រា​ណា​ចា​រ្យ​រាជបណ្ឌិត​ខ្មែរ យើង​បាន​រៀបចំ​រយៈពេល ​១៥ ​ថ្ងៃ ដោយ​ចាប់​គិត​ពី​ថ្ងៃ​ទី​១​រោច ដល់​ថ្ងៃ​ទី​១៥​រោច ខែភទ្របទ ជា​ពិធី​មួយ​សម្រាប់​ឧទ្ទិស​កុសល ទៅ​ដល់​ញាតិ​ដែល​បាន​ស្លា.ប់​ទៅ​។ នៅ​ក្នុង​រយៈពេល ​១៤​ ថ្ងៃ នៃ​ការ​កាន់បិណ្ឌ ឬ​ដាក់​បិណ្ឌ​នេះ ពុទ្ធបរិស័ទ​ចំណុះ​ជើងវត្ត​ទាំងអស់ ជា​ពិសេស​ក្រុម​នីមួយ​ៗ ដែល​បាន​រៀបចំ​ជា​ក្រុម​ដោយ​លោកតា​អាចារ្យ​ចាត់ចែង​នោះ ត្រូវ​បែងចែក​ចេញ ៣ ឬ​៤​ក្រុម​តូច​ៗ ដើម្បី​រៀបចំ​ធ្វើ​យាគូ (​បបរ​) ឬ​ធ្វើ​ភត្តាហារ​ជា ៣ ទៅ ៤​ឆ្នាំង ស្មើនឹង ៣ ទៅ ៤ ​មុខម្ហូប​ ។ ពេល​ទូងស្គរ​ចំណាំ​វស្សា អ្នក​នៅ​ក្នុង​ក្រុម​វេន​នីមួយ​ៗ ត្រូវ​ចាប់ផ្ដើម​ធ្វើ​ចង្ហាន់​ហើយ​យាយ​តា​ចាស់​ៗ ក្នុង​ក្រុម​វេន ត្រូវ​ជ្រើសរើស​យក​ផ្ទះ​ណាមួយ ដើម្បី​ប្រមូល​នំ​រៀបចំ​បាយបិណ្ឌ បាយបត្តបូរ​។ រៀបចំ​រួច​ហើយ​ត្រូវ​នាំ​គ្នា​ទៅ​វត្ត​ស្ដាប់​លោកសង្ឃ​សូត្រ​ថ្វាយ បង្គំ​ធម៌ សុ​ខោ និង ធម៌​បរាភវ​សូត្រ​ ៕ អត្ថបទសហការ