ខ្លាញ់ជាប្រភេទអាហារដែលមនុស្សគ្រប់រូបត្រូវការ និងមិនអាចខ្វះបាន ប៉ុន្តែបើលោកអ្នកទទួលទានខ្លាញ់ច្រើនជ្រុលអាចប្រឈមនឹងបញ្ហាជាច្រើនដូចជា មានជំងឺបេះដូង លើសឈាម ទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺផ្សេងទៀត ។ ចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម កាលណាទទួលទានសាច់មានខ្លាញ់ច្រើនពេកអាចប្រឈមនឹងផលវិបាកជាច្រើន ដែលអាចបង្កឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់ជីវិត។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត សេង សេរី ឯកទេសជំងឺទឹកនោមផ្អែមនៃមន្ទីរពេទ្យព្រះកុសុមៈបានប្រាប់កោះសន្តិភាពឱ្យដឹងថា ខ្លាញ់ជាអាហារមួយប្រភេទមានប្រយោជន៍សម្រាប់ការរស់នៅរបស់មនុស្សក្នុងពិភពលោក ។ សព្វថ្ងៃ អ្នកខ្វះជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមមានចំនួនតិចតួចបំផុត តែអ្នកដែលលើសជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមវិញគឺមានចំនួនច្រើនលើសលប់ ហើយជំងឺដែលបង្កឡើងដោយការលើសជាតិខ្លាញ់នេះ ក៏បានសម្លាប់មនុស្សកើនឡើងពីមួយឆ្នាំទៅមួយឆ្នាំដែរ ។ បើយើងនិយាយអំពីខ្លាញ់ គឺសំដៅលើខ្លាញ់ដែលបានមកពីសត្វមានជីវិតដូចជា ជ្រូក មាន់ ទា គោ ក្របី ត្រី ។ល។ មនុស្សទូទៅ កាលណាទទួលទានខ្លាញ់ប្រភេទនេះច្រើនអាចបណ្តាលឱ្យលើសទម្ងន់ ធាត់ដុះពោះកំប៉ោង និងបង្កឱ្យកើតជំងឺជាច្រើនដូចជា ទឹកនោមផ្អែម លើសឈាម បេះដូង សរសៃឈាម សន្លាក់ មហារីក ដុំក្រួសក្នុងប្រមាត់ ។ ដោយឡែកចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ការទទួលទានខ្លាញ់ប្រភេទសត្វខាងលើនេះអាចបង្កឱ្យមានការវិវឌ្ឍនៃផលវិបាកកាន់តែលឿនជាងមនុស្សធម្មតា ពិសេសសំដៅលើជំងឺបេះដូង និងសរសៃឈាម ។ ដូច្នេះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវកាត់បន្ថយឱ្យបានជាអតិបរមានូវការទទួលទានខ្លាញ់ ។
ស្វែងយល់អំពីប្រភេទសាច់ខ្លាញ់
១. ជ្រូក ៖ ជាសត្វមួយប្រភេទដែលសាច់របស់វាសម្បូរទៅដោយខ្លាញ់ច្រើន តែចំពោះសាច់សុទ្ធរបស់វា បើសិនជាគេពន្លះយកខ្លាញ់ដែលនៅជុំវិញសាច់ចេញ កម្រិតខ្លាញ់មានតិចជាងសាច់សត្វដទៃ ។
២. គោ ក្របី ចៀម ពពែ សេះ ៖ សាច់របស់វាសម្បូរទៅដោយខ្លាញ់ជាងសាច់ជ្រូកសុទ្ធ។
៣. មាន់ ទា ក្ងាន ឬសត្វស្លាបដទៃទៀត ៖ សាច់វាសម្បូរខ្លាញ់ ហើយគួរចៀសវាងការទទួលទានស្បែក ស្លាប និងជើង ព្រោះសម្បូរកំណកខ្លាញ់ ។
៤.ត្រី ៖ ខ្លាញ់របស់វាមានលក្ខណៈពិសេសមួយខុសពីខ្លាញ់សត្វដទៃ ខ្លាញ់របស់ត្រីអាចជួយការពារជំងឺបេះដូង សរសៃឈាម និងជំងឺជាច្រើនមុខទៀត ដូច្នេះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរទទួលទានសាច់ត្រីឱ្យបានច្រើនទើបជាការប្រសើរ ។
៥. ពពួកគ្រឿងសមុទ្រ លៀស គ្រំ ខ្ចៅ ខ្យង ជាពពួកសត្វដែលមានខ្លាញ់តិចជាងគេ ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិតបានបញ្ជាក់ថា ៖
-សត្វទាំងអស់មានខ្លាញ់តិច ឬច្រើនក៏អាស្រ័យទៅនឹងរបៀបចិញ្ចឹមរបស់វា ការចិញ្ចឹមតាមបែបធម្មជាតិ សាច់របស់វាមានខ្លាញ់តិចជាងការចិញ្ចឹមតាមរបៀបវិទ្យាសាស្ត្រ ឬសិប្បកម្ម ។ ជាការប្រសើរយើងគួរជ្រើសរើសសាច់សត្វដែលចិញ្ចឹមបែបធម្មជាតិមកធ្វើជាអាហារ ។
-គ្រឿងក្នុងរបស់សត្វដូចជា ពោះវៀន កោះ ក្រពះ ក្រលៀន តែងតែមានខ្លាញ់ច្រើនជាងសាច់របស់វា ។
-ការចម្អិនសាច់ដោយស្ងោរ ចំហុយ អាំង អាចជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់របស់សាច់ តែការចៀន ឆា បំពង អាចបង្កើនខ្លាញ់ឱ្យកាន់តែច្រើនទៅលើសាច់នោះទៀត ។ ដូច្នេះលោកអ្នកគួរតែជ្រើសរើសវិធីចម្អិនដោយស្ងោរ អាំង ឬចំហុយជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងសាច់ ។
សាច់សត្វអ្វីក៏អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមទទួលទានបានដែរ គ្រាន់តែត្រូវចេះជ្រើសរើសយកសាច់សត្វប្រភេទណាដែលមានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាព និងជួយទប់ទល់ដល់ការកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាមឆាប់រហ័ស ។ បរិភោគសាច់ដែលមានខ្លាញ់តិច មិនមែនបញ្ចៀសនូវផលវិបាកសម្រាប់តែអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមនោះទេ មនុស្សទូទៅក៏មានប្រយោជន៍ដូចគ្នាដែរ ។ ខ្លាញ់គឺជាសារធាតុមួយជួយបង្កើនរសជាតិឆ្ងាញ់ទៅលើមុខម្ហូប តែក៏ជាហានិភ័យមួយសម្រាប់សុខភាពដែរ ប្រសិនបើហូបវាជាប្រចាំ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ