អាហារមួយចំនួនជំនួយតម្រងនោមខ្សោយ
អ្នកគួរតែផ្លាស់ប្តូរបបអាហារ ប្រសិនបើអ្នកត្រូវបានរកឃើញថា មានជំងឺតម្រងនោម មិនថា រលាកតម្រងនោម ខ្សោយតម្រងនោម ឬជំងឺមហារីកតម្រងនោមឡើយ ។ ការផ្លាស់ប្តូរទាំងនោះ មានដូចជា…
អ្នកគួរតែផ្លាស់ប្តូរបបអាហារ ប្រសិនបើអ្នកត្រូវបានរកឃើញថា មានជំងឺតម្រងនោម មិនថា រលាកតម្រងនោម ខ្សោយតម្រងនោម ឬជំងឺមហារីកតម្រងនោមឡើយ ។ ការផ្លាស់ប្តូរទាំងនោះ មានដូចជា…
អ្នកគួរតែផ្លាស់ប្តូរបបអាហារ ប្រសិនបើអ្នកត្រូវបានរកឃើញថា មានជំងឺតម្រងនោម មិនថា រលាកតម្រងនោម ខ្សោយតម្រងនោម ឬជំងឺមហារីកតម្រងនោមឡើយ ។ ការផ្លាស់ប្តូរទាំងនោះ មានដូចជា ៖
១ – ការកំណត់បរិមាណទឹក ដែលត្រូវទទួលទាន ។
២ – បន្ថយការញ៉ាំចំណីអាហារមានជាតិប្រូតេអ៊ីន ។
៣ – កាត់បន្ថយការញ៉ាំអំបិល ឬជាតិប្រៃ (ប៉ូតាស្យូម) ។
៤ – សម្រកទម្ងន់ខ្លះ ។
៥ – និងការហាត់ប្រាណឲ្យបានទៀងទាត់ ។
ហេតុអ្វីអ្នកត្រូវផ្លាស់ប្តូររបបអាហារ ? ៖ គោលបំណងតែមួយគត់ គឺធ្វើឲ្យសារធាតុរាវ សារធាតុរ៉ែ និងអេឡិចត្រូលីត្រ នៅក្នុងរាងកាយរបស់អ្នកមានតុល្យភាព និងស្មើគ្នាល្អ ពីព្រោះ ការឈឺតម្រងនោមរ៉ាំរ៉ៃ ចុងក្រោយអ្នកច្បាស់ជាឈានដល់ដំណាក់កាលលាងឈាមហើយ ។
១-កាបូអ៊ីដ្រាត ៖ ចូរញ៉ាំផ្លែឈើ នំប៉័ង គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងបន្លែ ពីព្រោះវាអាចបង្កើនថាមពល និងផ្ទុកទៅដោយជាតិសរសៃ សារធាតុរ៉ែ និងវីតាមីន ។
២-ជាតិខ្លាញ់ ៖ ជាតិខ្លាញ់ ជាប្រភពនៃកាឡូរី ប៉ុន្តែ អ្នកត្រូវជ្រើសរើសខ្លាញ់ ដែលល្អចំពោះសុខភាព ដូចជា ប្រេងអូលីវ ជាជាងប្រេងសណ្តែក ឬខ្លាញ់សត្វ ។
៣-ប្រូតេអ៊ីន ៖ ការញ៉ាំសាច់ ឬប្រូតេអ៊ីន ក្នុងកម្រិតទាប ប្រហែលជាល្អ សម្រាប់អ្នកមានជំងឺតម្រងនោម ប៉ុន្តែ បើអ្នកឈានដល់ដំណាក់កាលលាងឈាម អ្នកត្រូវបង្កើនការញ៉ាំវិញ ដូចជា សាច់សត្វ ស៊ុត និងត្រីជាដើម ដើម្បីជំនួសសាច់ដុំ និងជាលិកានានា ដែលអ្នកបាត់បង់ ។
៤-កាល់ស្យូម និងផូស្វ័រ ៖ អ្នកគួរតែត្រួតពិនិត្យសារធាតុទាំងពីរនេះ ឲ្យបានញឹកញាប់ ពីព្រោះកាល់ស្យូមទាប អាចធ្វើឲ្យឆ្អឹងអ្នកខ្សោយ ហើយងាយបាក់បែក ។ យ៉ាងណាមិញ អ្នកគួរកំណត់ការញ៉ាំ ផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះគោ ពីព្រោះ វាសម្បូរជាតិផូស្វ័រ ។
៥-សារធាតុរាវ ៖ អ្នកគួរតែកំណត់ការញ៉ាំសារធាតុរាវ ពីព្រោះ ការមានទឹកច្រើនពេកក្នុងរាងកាយ អាចធ្វើឲ្យអ្នក មានបញ្ហាដំណកដង្ហើម ខ្លីៗ ដែលជារឿងគ្រោះថ្នាក់ណាស់ ។ មានតែគ្រូពេទ្យជំនាញប៉ុននោះដែលអាចប្រាប់អ្នកបាន ថាតើអ្នកគួរញ៉ាំទឹកប៉ុនណា ។
៦-អំបិល ឬប៉ូតាស្យូម ៖ ចូរកាត់បន្ថយការញ៉ាំប្រៃ ដើម្បីគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងតម្រងនោមរបស់អ្នក។ •ជ្រើសរើសផ្លែឈើ ដូចជា ផ្លែប៉ែស ទំពាំងបាយជូរ ឈ័ររី ប៉ោម បឺរី ម្នាស់ ផ្លាំ ត្រសក់ស្រូវ និងក្រូចឃ្វិច ប៉ុន្តែកាត់បន្ថយការញ៉ាំផ្លែឈើ ដូចជា គីវី ចេក ព្រូន គ្រាប់ទំពាំងបាយជូរក្រៀម និងផ្លែឈើស្ងួត ។ •ជ្រើសបន្លែ ដូចជា ប្រូខូលី ស្ពៃក្តោប ការ៉ុត ផ្កាខាត់ណា ឃិនឆាយ ត្រប់សណ្តាយ សណ្តែកខៀវ សាឡាត់ ខ្ទឹមបារាំង ម្ទេស ប៉ុន្តែកាត់បន្ថយការញ៉ាំ ផ្លែប័៊រ ដំឡូងបារាំង ប៉េងប៉ោះ និងល្ពៅ ។
យកល្អអ្នកគួរតែពិគ្រោះ ជាមួយនឹងគ្រូពេទ្យជំនាញ អំពីរបបអាហាររបស់អ្នក (ប្រភពពី៖ Health.com.kh) ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ