ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ដល់​រដូវ​មៀន អ្នកស្រុក​កោះអន្លង់ចិន​មាន​ក្ដី​សង្ឃឹម (មាន​វីដេអូ)

5 ឆ្នាំ មុន
  • ភ្នំពេញ

រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ បើ​និយាយ​ពី​មៀន​ខ្មែរ គ្រប់​គ្នា​តែង​នឹក​ទៅ​ដល់​មៀននៅ​កោះអន្លង់ចិន ព្រោះ​​វា​មាន​ផ្លែ​ធំ​, សាច់​ក្រាស់ និង​រសជាតិ​ឈ្ងុយ​ផ្អែម​ជាប់មាត់ ។ ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ រដូវ​មៀន…

រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ បើ​និយាយ​ពី​មៀន​ខ្មែរ គ្រប់​គ្នា​តែង​នឹក​ទៅ​ដល់​មៀននៅ​កោះអន្លង់ចិន ព្រោះ​​វា​មាន​ផ្លែ​ធំ​, សាច់​ក្រាស់ និង​រសជាតិ​ឈ្ងុយ​ផ្អែម​ជាប់មាត់ ។ ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ រដូវ​មៀន គឺ​ចាប់ពី​ខែកុម្ភៈ ដល់​ខែកក្កដា​នេះ ហើយ​អូស​អន្លាយ​ដល់​រហូត​ដល់​ខែកញ្ញា ។ ស្រប​​ពេល​ដែល​មៀន​កំពុង​ហុច​ផល អ្នកស្រុក​កោះអន្លង់ចិន កំពុង​មមាញឹក​ និង​ប្រមូល​ផល ខណៈ​តម្លៃនៅលើទីផ្សារ​ឆ្នាំ​នេះ​ល្អ​ប្រសើរ​ផង​ដែរ ។

ម្ចាស់​ចម្ការ​មៀននៅ​ភូមិ​ក្បាលកោះ ឃុំ​អន្លង់​ចិន បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា មៀន​របស់​អ្នក​ភូមិ​ក្បាល​កោះ ឃុំ​អន្លង់​ចិន ស្រុក​ស្អាង​នេះ ជា​ប្រភេទ​ពូជ​ម្យ៉ាង​ដែល​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម និង​មាន​ក្លិន​ក្រអូប​ឈ្ងុយ​គួរ​ឱ្យ​ចង់​ទទួលទាន ខុស​ពី​ពូជ​ផ្សេង​ៗ ។

លោក ប៊ុ​ន អ៊ា​ង បាន​និយាយ​ថា ៖ «​បច្ចុប្បន្ន ដំណាំ​មៀន​នេះ ត្រូវ​បាន​អ្នក​ភូមិ​កោះ​អន្លង់​ចិន​ ចាត់ទុកជា​ដំណាំ​យុទ្ធសាស្ត្រ​សម្រាប់​ទ្រទ្រង់​ជីវភាព​ទៅ​ហើយ ។ ដូច​ឃើញ​ស្រាប់​ហើយ នៅ​ពេល​ឈាន​ជើង​ដល់​ទឹកដី​កោះអន្លង់ចិន ផ្ទះ​ណា​ក៏​មាន​ដើម​មៀន​ដែរ ដុះ​ជា​ជួរ​ៗ​​នៅ​អម​សងខាង​ផ្លូវ ដែល​សុទ្ធតែ​មាន​ផ្លែ​ធំ​ៗ និង​ក្លិន​ដ៏​ក្រអូប​គួរ​ឱ្យ​ចង់​ពិសា » ។

លោក​បន្ដ​ថា មៀន​ចាប់ផ្ដើម​ផ្លែ​តាំងពី​ខែមករា ប៉ុន្តែ​ផ្លែ​ច្រើន​គឺ​នៅ​ក្នុង​ខែកក្កដា​នេះ និង​បន្ដ​​រហូត​ដល់​ខែកញ្ញា ហើយ​ចំពោះ​តម្លៃ​វិញ គឺ​ទៅ​តាម​ប្រភេទ​របស់​វា​ដូច​ជា ប្រភេទ​ទី​១ មៀន​សាច់​ក្រាស់ តម្លៃ​១៤.០០០​រៀល​, ប្រភេទ​ទី​២ តម្លៃ​ជា​មធ្យម​១០.០០០​រៀល និង​ប្រភេទ​ទី​៣ តម្លៃ​ពី​៧.០០០​ទៅ​៨.០០០​រៀល ក្នុង​១​គីឡូក្រាម ។ លោក​ថា ៖« កាលពី​មៀន​​មិនសូវ​សម្បូរ តម្លៃ​ហាក់​ខ្ពស់​បន្ដិច ប៉ុន្តែ​មក​ដល់​ខែកក្កដា​នេះ ធ្លាក់​ចុះ​បន្តិច ចំណែក​ទីផ្សារ​នៅ​តែ​ល្អ ព្រោះ​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់ » ។

លោក ប៊ុ​ន អ៊ា​ង បាន​បញ្ជាក់​ថា ៖« ពេល​ប្រមូល​ផល​ម្តង​ៗ គឺ​មាន​មូ​៉​យមក​ទទួល​ទិញ​ដល់ទី​កន្លែង តែ​ពេល​ខ្លះ ខ្ញុំ​ក៏​ដឹក​យក​ទៅ​បោះ​ឱ្យ​ម៉ូយ​នៅ​ផ្សារ​តា​ខ្មៅ​ដោយ​ខ្លួនឯង​ដែរ ដែល​ទទួល​បាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​បន្ដិច » ។

អ្នកស្រី ស៊ុន សា​រុំ ដែល​បាន​ដាំ​មៀន និង​បន្លែ​បន្ទាប់បន្សំ​ផ្សេង​ទៀត​នៅ​ភូមិ​ចុង​កោះ ឃុំ​អន្លង់​ចិន​នេះ បាន​ឲ្យ​ដឹងផង​ដែរ​ថា អ្នកស្រី​បាន​ដាំ​មៀន​លើ​ផ្ទៃដី​ទំហំ​៣០​ម៉ែត្រ បណ្តោយ​​ជាង​២០០​មែ​៉​ត្រ ដោយ​បាន​ចំណាយ​ទុន​ប្រមាណ​៤​ទៅ​៥​លាន​រៀល ហើយ​ពេល​​នេះ​ចាប់ផ្ដើម​ទទួលផល ក្នុង​១​ឆ្នាំ ប្រមូល​ផល​២​ដង ដោយ​ម៉ៅ​ឲ្យ​ឈ្មួញកណ្តាល​ក្នុង​មួយ​រដូវ​៥​ពាន់​ដុល្លារ ព្រោះ​អ្នកស្រី​ជា​ជន​ពិការ ។

អ្នកស្រី​និយាយ​ថា ៖« ដោយសារ​តែ​ដំណាំ​មៀន​នេះ​ហើយ ទើប​ធ្វើ​ឲ្យ​គ្រួសារ​ខ្ញុំ​មាន​ជីវ​ភាព​ធូរធារ​ច្រើន » ។ អ្នកស្រី​ថា ៖« នៅ​ឃុំ​កោះអន្លង់ចិន​នេះ មិនមែន​មាន​តែ​គ្រួសារ​ខ្ញុំ​នោះ​ទេ​ដែល​មាន​ជីវភាព​ធូរធារ​ដោយសារ​ដំណាំ​មៀន និយាយ​រួម បងប្អូន​ប្រជាពលរដ្ឋ​ដែល​រស់នៅ​លើ​ដី​កោះអន្លង់ចិន ភាគច្រើន​និយម​ដាំ​ផ្លែ​មៀន គួ​ឆាយ និង​ចេកពងមាន់ ហើយ​ពួក​គេ​ទទួលផល​បាន​មក​វិញ​យ៉ាង​កាក់កប ម្នាក់​ៗ​មាន​ជីវភាព​ល្អ​ប្រសើរ​មិន​ចាញ់​អ្នក​ភ្នំពេញ​ឡើយ » ។

អ្នកស្រី ស៊ុន សា​រុំ បាន​បញ្ជាក់​ថា ៖« ផ្លែ​មៀន​កោះអន្លង់ចិន មិន​ប្រើ​គីមី​ទេ គឺ​ដាំ​តាម​ធម្ម​ជាតិ​ពិត​ៗ ទើប​មាន​រសជាតិ​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់​ជាប់មាត់ ។ ដូច្នេះ សូម​បងប្អូន​ជួយ​ទិញ​ផ្លែ​មៀន​កោះអន្លង់ចិន​ផង ដើម្បី​លើកទឹកចិត្ត​បងប្អូន​ប្រជាពលរដ្ឋ​នៅ​ទី​នេះ​បន្ត​ការ​ដាំ​មៀន​ធម្មជាតិ​ទៀត » ។

អ្នកស្រី រ៉ុ​ង ស្រី​ង៉ា អ្នក​រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​ក្បាលកោះ ឃុំ​អន្លង់​ចិន តាំងពី​ជីដូន​ជីតា​មក បាន​រៀបរាប់​ថា ឪពុក​ម្តាយ​របស់​អ្នកស្រី​ប្រកប​មុខរបរ​ដាំ​មៀន​, គួ​ឆាយ និង​ចេកពងមាន់ តាំង​ពី​យូរ​មក​ហើយ លើកលែងតែ​សម័យ​ខ្មែរក្រហម​ប៉ុ​ណ្ណោះ ។

អ្នកស្រី​បន្ដ​ថា ៖« តម្លៃ​មៀន​ពេល​នេះ​ធ្លាក់​ថ្លៃ​បន្តិច បើ​ធៀប​នឹង​ពេល​ប្រមូល​ផល​ដំបូង ហើយ​បច្ចុប្បន្ន មៀន​សម្បូរ​ទីផ្សារ​ណាស់ ។ ម្យ៉ាងទៀត មៀន​មក​ពី​វៀតណាម និង​មៀន​ប៉ៃលិន ក៏​សម្បូរ​ដែរ ប៉ុន្ដែ​មៀន​ខ្មែរ​យើង​ដែល​ដាំ​នៅ​កោះអន្លង់ចិន​នេះ​ផ្លែ​ធំ​ៗ សាច់​ក្រាស់ និង​មាន​ក្លិនក្រអូប​ឈ្ងុយ ហេតុនេះ​ហើយ​បានជា​បងប្អូន​យើង​គាំទ្រ និង​ចូល​ចិត្ត​បរិភោគ​ផ្លែ​មៀន​ដែល​ដាំ​នៅ​កោះអន្លង់ចិន » ។

គួរ​កត់​សម្គាល់ថា នៅ​ឃុំ​កោះអន្លង់ចិន​នេះ ក្រៅពី​ដំណាំ​មៀន ប្រជាពលរដ្ឋ​ភាគច្រើន​ប្រកប​របរ​ដាំ​ដំណាំ​ជា​ច្រើន​ដូច​ជា គួ​ឆាយ​, ចេកពងមាន់ និង​បន្លែ​រួម​ផ្សំ​ផ្សេង​ទៀត ដែល​កំពុង​ជួយ​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​របស់​ពួក​គាត់​ឲ្យ​កាន់តែ​ប្រសើរ​ឡើង ៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ