រាជធានីភ្នំពេញ ៖ កំណើននៃការវិនិយោគលើដំណាំម្រេចនៅខេត្តកំពត កាន់តែច្រើនឡើង ធ្វើឲ្យទីផ្សារផលិតផលមួយនេះហាក់មានភាពចង្អៀត ព្រោះទិន្នផលលើសតម្រូវការ ។ ទោះជាយ៉ាងណា នៅតែរក្សាបានតម្លៃខ្ពស់ដដែល ។ នេះបើតាមការលើកឡើងរបស់ប្រធានសមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចខេត្តកំពត ។
លោក ងួន ឡាយ ប្រធានសមាគមរូបនេះបានឲ្យដឹងថា ទីផ្សារផលិតផលម្រេចកំពតនេះ ហាក់មានភាពចង្អៀតបន្តិចមែន ដោយសារតែផ្ទៃដីដាំដុះ ពិសេសមានក្រុមហ៊ុនធំៗចុះទៅដាំផ្ទាល់ផងនោះ ធ្វើឲ្យទិន្នផលកើនឡើងហួសពីតម្រូវការលើទីផ្សារ ។
លោកថា ៖« បើកំណើនអ្នកដាំកាន់តែច្រើន ផលិតផលម្រេចក៏កាន់តែច្រើនដែរ ដូចនេះ វានឹងធ្វើឲ្យការផ្គត់ផ្គង់លើសតម្រូវការ តែយ៉ាងណាក៏ដោយ សមាគមបានស្វះស្វែងរកទីផ្សារបន្ថែមទៀតសម្រាប់ផលិតផលមួយនេះ ។ ជាក់ស្ដែងកាលពីឆ្នាំ២០១៦ និង២០១៧ កន្លងទៅនេះ ក្រុមហ៊ុនដែលជាដៃគូរបស់យើងមានតែ២១ក្រុមហ៊ុនប៉ុណ្ណោះ តែបច្ចុប្បន្នបានកើនឡើងដល់៣១ក្រុមហ៊ុនហើយ » ។
លោកបន្តថា តម្រូវការលើទីផ្សារម្រេចកំពតក្នុង១ឆ្នាំ មានតែជាង៦០តោនប៉ុណ្ណោះ ក៏ប៉ុន្តែកសិករដែលស្ថិតនៅក្រោមសមាគម បានផលិតម្រេចរហូតដល់ជាង១០០តោនក្នុង១ឆ្នាំ ដូចនេះហើយឈ្មួញត្រូវការជ្រើសរើសយកផលិតផលណាដែលល្អសម្រាប់នាំចេញ និងកំណត់ចំនួនមកសមាគម ដើម្បីទិញពីកសិករ ។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖« បើទិន្នផលយើងច្រើន យើងមិនអាចលក់បានទាំងអស់នោះទេ អីចឹង ត្រូវមានសល់ខ្លះ ហើយពួកគាត់អាចលក់ក្រៅសមាគមទៅឲ្យឈ្មួញដទៃ ក្នុងតម្លៃណាមួយដែលចរចាជាមួយពួកឈ្មួញទាំងនោះបាន » ។
ប្រធានសមាគមរូបនេះបានបន្ថែមថា បច្ចុប្បន្ននេះ តម្លៃម្រេចនៅតែរក្សាដដែល ពោលគឺម្រេចខ្មៅ តម្លៃ១៥ដុល្លារ, ម្រេចក្រហម តម្លៃ២៥ដុល្លារ និងម្រេចស តម្លៃ២៨ដុល្លារក្នុង១គីឡូក្រាម ។
លោក ងួន ឡាយ ក៏បានលើកឡើងផងដែរថា ដោយសារឆ្នាំនេះ អាកាសធាតុក្ដៅបន្តិច បានធ្វើឲ្យទិន្នផលម្រេចកំពតនៅក្នុងសមាគមមានការធ្លាក់ចុះជាងកាលពីឆ្នាំ២០១៧ជិតពាក់កណ្ដាល ។ ជាក់ស្ដែង កាលពីឆ្នាំមុន ទិន្នផលប្រមូលបានពីសមាជិកក្នុងសមាគម មានចំនួន១០២តោន តែសម្រាប់ឆ្នាំនេះវិញ បើប្រមូលអស់ បានត្រឹមតែជាង៧០តោនប៉ុណ្ណោះ ។
លោក ម៉ៅ ថូរ៉ា រដ្ឋលេខាធិការក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម បានមានប្រសាសន៍ថា ដោយសារតែក្រុមឈ្មួញគេមើលឃើញថា តម្លៃម្រេចនៅតែរក្សាកម្រិតខ្ពស់ដដែល និងមានតម្រូវការនៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិ ទើបគេចុះទៅវិនិយោគដោយខ្លួនគេវិញ ។
លោកនិយាយថា ៖« កាលពីមុន ម្រេចកំពតលក់ចេញទៅអឺរ៉ុបតាមរយៈក្រុមហ៊ុនមួយ ហើយក្រោយមក ក្រុមហ៊ុននោះក៏បានមកវិនិយោគខ្លួនឯងនៅកំពតទៅលើដំណាំម្រេច ក៏ប៉ុន្តែបច្ចុប្បន្ននេះ យើងបានទាក់ទងនឹងក្រុមហ៊ុនជាច្រើននៅអឺរ៉ុប និងប្រទេសដទៃ ដើម្បីទិញផលិតផលម្រេចកំពតពីកម្ពុជាយើង » ។
លោក ប៉ាន សូរស័ក្តិ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ក៏បានមានប្រសាសន៍ថា ក្នុងនាមជាអ្នករកទីផ្សារជូនផលិតផលខ្មែរ លោកបានទាក់ទងនឹងក្រុមហ៊ុនជាច្រើននៅក្រៅប្រទេស ដើម្បីនាំចេញម្រេចពីកម្ពុជាទៅកែច្នៃជាផលិតផលផ្សេងៗ ហើយកន្លងមក មានក្រុមហ៊ុនផលិតឈីសមួយ នៅប្រទេសស្វ៊ីស ហាក់ដូចជាចាប់អារម្មណ៍លើផលិតផលម្រេចកំពត ដើម្បីយកទៅកែច្នៃជាឈីស ហើយបើសិនជាគេមានតម្រូវការមែននោះ នឹងធ្វើឲ្យផលិតផលម្រេចកំពតកាន់តែមានទីផ្សារទូលំទូលាយបន្ថែមទៀត ។
គួរបញ្ជាក់ថា នៅក្នុងឆ្នាំ២០១៧ សមាគមម្រេចកំពត បាននាំចេញផលិតផលម្រេចចំនួន៦៨តោន ហើយទីផ្សារនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសបានប្រហែល៧០% រួមមាន ទីផ្សារអឺរ៉ុប, អាមេរិក, កូរ៉េខាងត្បូង, តៃវ៉ាន់, ហុងកុង និងរុស្ស៊ី ។ នៅដើមឆ្នាំ២០១៨នេះ សមាគមមិនទាន់ចាប់ផ្ដើមប្រមូលទិន្នផលនៅឡើយទេ ប៉ុន្តែទោះជាយ៉ាងណា ក៏មានប្រទេសចិន ជប៉ុន និងអូស្ត្រាលី កំពុងចាប់អារម្មណ៍ និងកុម្មង់ជាបណ្ដើរៗហើយ ស្របពេលសមាគមផលិតករ LA MAISON DU GRUYÈRE ដែលមានកិត្តិនាមល្បីល្បាញប្រកបដោយសក្តានុពលក្នុងការផលិតឈីស (Cheese) កាលពីខែមីនា កន្លងមក បានសន្យាពិចារណា និងឆ្លៀតពេលមកទស្សនាចម្ការម្រេចកំពត ដើម្បីឈ្វេងយល់ពីប្រវត្តិសាស្ត្រ ភូមិសាស្ត្រ និងលក្ខណៈពិសេសរបស់ម្រេចកំពត ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ