រាជធានីភ្នំពេញ ៖ ក្នុងខណៈពេលប្រទេសជាតិកំពុងអភិវឌ្ឍន៍ ហើយពលរដ្ឋកំពុងបារម្ភពីសុវត្ថិភាពលើការប្រើប្រាស់ផលិតផល និងចំណីអាហារ អ្នកជំនាញមើលឃើញថា និស្សិតរៀនជំនាញផ្នែកគីមីចំណីអាហារ នឹងមានឱកាសទីផ្សារការងារល្អ ខណៈដែលសហគ្រាសផលិតក្នុងស្រុកចាប់ផ្តើមរីកចម្រើន ហើយក្រុមហ៊ុនបរទេសក៏ចូលមកវិនិយោគនៅកម្ពុជាកាន់តែមានកំណើនផងដែរ ។
នាយិកាក្រុមហ៊ុនផលិតនំស្រួយលីលី លោកស្រី កែវ មុំ មើលឃើញថា និស្សិតដែលរៀនជំនាញផ្នែកគីមីចំណីអាហារ នៅពេលខាងមុខ នឹងមានឱកាសទីផ្សារល្អ ពីព្រោះអ្នកទាំងនោះជាធនធានសំខាន់សម្រាប់សហគ្រាស ស្របពេលបច្ចុប្បន្ន ប្រជាពលរដ្ឋទូទាំងពិភពលោក កំពុងគិតអំពីសុខភាព មុននឹងជ្រើសរើសផលិតផលអ្វីមួយមកប្រើប្រាស់ ។
លោកស្រីគូសបញ្ជាក់ថា ៖« អ្នកមានជំនាញខាងគីមីចំណីអាហារនេះ គាត់មានតួនាទីសំខាន់នៅក្នុងវិស័យឧស្សាហកម្ម និងការផលិត។ បើគ្មានធនធានមនុស្សដែលមានចំណេះដឹងក្នុងការប្រើប្រាស់ និងទុកដាក់គីមីចំណីអាហារទេ ផលិតផលរបស់គាត់អាចខូច និងប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់ ។ ដូចនេះ អ្នកផលិតដាច់ខាតត្រូវប្រើបុគ្គលិកជំនាញខាងគីមីចំណីអាហារហ្នឹង ដើម្បីជួយគ្រប់គ្រងលើគុណភាពចំណីអាហារ » ។
បើតាមក្រុមនិស្សិតកំពុងរៀនជំនាញគីមីចំណីអាហារនៅឆ្នាំទី១ នៅវិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យា កម្ពុជា បានឱ្យដឹងពីហេតុផលដែលពួកគេជ្រើសរើសមុខជំនាញនេះថា ដោយសារតែចង់ចូលរួមផលិតចំណីអាហារក្នុងស្រុកឲ្យមានគុណភាព និងកាត់បន្ថយការនាំចូលផលិតផលពីប្រទេសជិតខាង ។
កញ្ញា សុង សុភាជ និស្សិតឆ្នាំទី១ដែលសិក្សាជំនាញនេះនៅវិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យាកម្ពុជា បានឱ្យដឹងថា ៖« ការសម្រេចចាប់យកជំនាញមួយនេះ ដោយសារខ្ញុំចង់ពង្រឹងការផលិតអាហារនៅក្នុងប្រទេស ព្រោះកម្ពុជានាំចូលអាហារភាគច្រើនមកពីក្រៅប្រទេស ពិសេសនាំមកពីប្រទេសជិតខាង ដែលពុំសូវមានសុវត្ថិភាព ធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពពលរដ្ឋ » ។
កញ្ញាថា ៖« ពេលយើងរៀនចេះជំនាញនេះ គឺអាចពិនិត្យដឹងអាហារទាំងនោះមានសារធាតុគីមី ដែលធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពយើង ហើយមានសារធាតុអ្វីផ្សេងជួយផ្តល់ថាមពលនៅពេលយើងបរិភោគរួច » ។
ស្រដៀងគ្នានេះដែរ កញ្ញា ភី នីកា បានឲ្យដឹងដែរថា ៖« ទាក់ទងនឹងអាហារសព្វថ្ងៃ អត់សូវមានផលិតផលជារបស់ខ្លួនឯងផ្ទាល់នោះទេ គឺភាគច្រើននាំចូលមកពីប្រទេសគេ។ ការនាំចូលនេះ យើងអត់អាចវាយតម្លៃបានថា គុណភាពយ៉ាងម៉េចទេ ។ អីចឹងហើយបើកូនខ្មែរអាចបង្កើតបានដោយខ្លួនឯង យើងអាចដឹងអំពីការប្រើប្រាស់ ដឹងអំពីគុណភាព ពេលពលរដ្ឋប្រើ មិនធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព » ។
និស្សិតរូបនេះលើកឡើងថា ៖« ពេលដែលយើងសិក្សាបានច្បាស់ នៅថ្ងៃអនាគត ពួកខ្ញុំនឹងអាចធ្វើវាបានយ៉ាងល្អ និងបង្កើតផលិតផលបានច្រើនដើម្បីបង្កើនដល់សេដ្ឋកិច្ចជាតិ និងចូលរួមកាត់បន្ថយការនាំចូល ជំនួសទៅវិញដោយការនាំចេញឱ្យបានច្រើនជាងមុន ហើយរំពឹងថា សុខភាពរបស់ពលរដ្ឋយើងនឹងលែងជួបផលប៉ះពាល់ទៀតហើយ ដោយសារពួកយើងរួមគំនិតគ្នាជួយកាត់បន្ថយជាតិគីមីដែលធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាព » ។
អគ្គនាយកវិទ្យាស្ថានស្តង់ដានៃក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម លោក ចាន់ បូរិន្ទ មានប្រសាសន៍ថា ៖« សព្វថ្ងៃនេះ ពលរដ្ឋអត់សូវមានការយល់ដឹងច្រើនទេ ដោយសារជីវភាពពលរដ្ឋយើងនៅក្រីក្រ តែអ្នកមានជីវភាពធូរធារ គេរករបស់ល្អមកប្រើ ។ អ្នកមានជីវភាពខ្សត់ខ្សោយ ឬល្មមៗ គាត់រករបស់ដែលមានតម្លៃថោកយកមកប្រើប្រាស់ ហើយរបស់ថោកនេះ គឺធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់ » ។
លោកបន្តថា សព្វថ្ងៃនេះ សិប្បកម្ម ឬសហគ្រាសផលិតម្ហូបអាហារក្នុងស្រុកឃើញថា មានការរីកចម្រើនជាងពេលមុនៗ ហើយមានផលិតផលខ្លះអាចប្រកួតប្រជែងជាមួយផលិតផលនាំចូលពីក្រៅបានថែមទៀត បន្ទាប់ពីឆ្លងកាត់ការត្រួតពិនិត្យ និងបានចុះបញ្ជីផលិតផល(ចបផ)នៅក្រសួង ។
លោកអគ្គនាយកយល់ថា ៖« បន្ទាប់ពីប្រទេសយើងចូលជាសហគមន៍សេដ្ឋកិច្ចអាស៊ាន មក អ្នកវិនិយោគក៏ចូលមកច្រើន ពលរដ្ឋមានជីវភាពគ្រាន់បើ ហើយសិប្បកម្មរីកចម្រើន ខ្ញុំជឿថា និស្សិតដែលរៀនជំនាញគីមីចំណីអាហារនេះ នៅពេលខាងមុខ នឹងមានក្រុមហ៊ុនត្រូវការច្រើន ដោយសារយើងបានចូលជាសហគមន៍សេដ្ឋកិច្ចអាស៊ាន ហើយកសិផលដែលត្រូវកែច្នៃវេចខ្ចប់នាំចេញ ក៏អាចនឹងច្រើន ខណៈដែលវិនិយោគិនដៃគូពាណិជ្ជកម្មជាមួយកម្ពុជាមួយចំនួនចាប់ផ្តើមសិក្សាពីកម្ពុជា » ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ