គ្រឿងស្រវឹងជាភេសជ្ជៈដ៏ពេញនិយមនៅក្នុងប្រទេសតាំងពីអតីតកាលដល់ពេលបច្ចុប្បន្ន ។ អ្នកបុរាណវិទ្យាពីមហាវិទ្យាល័យតូរ៉ង់តូ កាលពីពេល ថ្មីៗកន្លងមករកឃើញតឹកតាងដ៏ចំណាស់មួយទាក់ទិននឹងការផលិតស្រាទំពាំងបាយជូរ នោះគឺបំណែកឧបករណ៍ស្មូនដីដុតជាប្រភេទក្រឡផ្អាប់ស្រាមានអាយុជិត៨០០០ឆ្នាំមុន បានជីកឃើញនៅតំបន់វត្ថុបុរាណឆ្ងាយពីក្រុងថាប៊ីលីស៊ី ប្រទេសហ្ស៊កហ្ស៊ី ប្រហែល៥០គីឡម៉ែត្រ ។
អ្នកបុរាណវិទ្យាបានវិភាគផ្នែកគីមីដើម្បីរកធាតុផ្សំរបស់ស្រាដែលនៅដិតដាមក្នុងក្រឡដីដុត ហើយពួកគេប្រទះឃើញស្លាកស្នាមរបស់អាស៊ីដTartaricបញ្ជាក់ពីការផ្អាប់ស្រាពីទំពាំងបាយជូរពូជអ៊ុយប៉េសៀ រួមទាំងប្រទះឃើញអាស៊ីដឥន្ទ្រី ទាក់ទងនឹងការផ្អាប់ស្រាចំនួន៣ប្រភេទទៀតរួមមានអាស៊ីដម៉ាលិក ជាសារធាតុផ្សំធ្វើឱ្យមានរសជាតិជូរ អាស៊ីដសាក់ស៊ីនិក(Succinic) មានរសជាតិប្រៃ និងល្វីង និងអាស៊ីដស៊ីទ្រិក(Citric) ដែលស្គាល់ឈ្មោះជាប្រភេទអាស៊ីដក្រូចឆ្មារ ។
ក្រឡដីដុតផ្អាប់ស្រា ប្រទះឃើញសរុប៨ក្រឡពណ៌ស្រដៀងប្រផេះ ហើយក្រឡខ្លះបានតុបតែងក្បូរក្បាច់ជាចង្កោមទំពាំងបាយជូរតូចៗ និងមានមនុស្សកំពុងរារាំង មានទំហំ៤០សង្ទីម៉ែត្រ កម្ពស់៨០សង្ទីម៉ែត្រ ។ ក្រឡទាំងអស់បានប្រទះឃើញនៅភូមិមួយដែលមនុស្សរស់នៅប្រកបរបរដោយដាំស្រូវសាឡី ចិញ្ចឹមចៀម ពពែ គោ និងប្រើប្រាស់ឧបករណ៍ក្នុងលក្ខណៈងាយស្រួលដល់ការចិញ្ចឹមជីវិតធ្វើពីឆ្អឹង និងពីថ្មភ្នំភ្លើងObsidian។ ផ្ទះ នីមួយៗនឹងមានចង្ក្រានដីឥដ្ឋធុនតូច ហើយរកឃើញក្រឡស្រានេះបង្ហាញថា ការផលិតស្រាមានតាំងពីយូរលង់តាំងពី៥.៩៨០ឆ្នាំមុនគ្រឹស្តសករាជមកហើយ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ