ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ជៀសវាង​ក្រួស​នៃ​វក្កំ (​តម្រង់​ទឹកនោម​)(EVITER LES CALCULS RENAUX​)

13 ឆ្នាំ មុន

ជម្ងឺ​នេះ​មានដំណើរ​កើនឡើង​ច្រើន តាំងពី​កាល​បញ្ចប់សង្គ្រាម​សាកលលោក លើក​ទី​២​មក​ម្ល៉េះ ដោយ​ស្របគ្នា​ការ​កែប្រែ​ទំនាមទំលាប់​នៃ​អាហារ​របស់​វា​នេះ មាន​លក្ខណៈ​ចរិត​ពិសេស​ដោយឡែក ដោយ​ការ​កើនឡើង ការ​បរិភោគ​សាច់អំបិល​ហើយ​ស្ករ​ល្អិតល្អន់ ។
ការ​នាំ​មក​ជាតិ ៖ Calcium ពុំ​គ្រប់គ្រាន់​មួយ​អាច​បណ្ដាល​បង្កបង្កើត​ក្រួស Oxalo-calcium ការ​បង្កបង្កើត​ក្រួស Oxalate de calium អាច​នាំ​មាន​មូលហេតុច្រើន ៖
-​វត្ដមាន Calcium ហួសប្រមាណ ឬ Acide Oxalique ក្នុង​ទឹកនោម ។
-​ភាព​ខាប់​នៃ​ទឹកនោម​ហួសប្រមាណ ដោយ​ពិសារ​ភេ​ជ្ជៈ​ពុំ​គ្រប់គ្រាន់​។
-​វត្ដមានCalcium ហួសប្រមាណ​ក្នុងឈាម​កាក , កករ និង​អក​ម៊ូ​នភា​ព​មិន​សមហេតុផល ។
-​ជម្ងឺ​ដែល​កើត​ពី​កំណើត (la maladie congénitale) ។
-​ភាព​ខាប់​ទឹកនោម​ច្រើន​គឺជា​កត្ដា​មួយ គ្រោះថ្នាក់ គ្មាន​ទឹកនោម​ខាប់ គ្មាន​រឿង នោះ​អាច​បង្កបង្កើត​ជា​ក្រួស​ឡើយ ។ ដោយហេតុ​ថា​ការ​ធ្វើ​ឱ្យ​ខាប់​ហួសប្រមាណ នៃ​ទឹកនោម គឺ​ស្ទះ​ដោយ​ក្រួស​តូច​ៗ​ដូច​ជា (cristaux​) សរ​ភ្លឺ​ដូច កញ្ចក់ ឬ អំបិល ការ​ពិសារ​ទឹក​ច្រើន​អាច​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​ភាព ខាប់​នៃ​ទឹកនោម ដែល​ប្រភព​ដើម​ជា​ក្រួសឱ្យទៅជា​រាវ​វិញ​។

ជម្ងឺ​នេះ​មានដំណើរ​កើនឡើង​ច្រើន តាំងពី​កាល​បញ្ចប់សង្គ្រាម​សាកលលោក លើក​ទី​២​មក​ម្ល៉េះ ដោយ​ស្របគ្នា​ការ​កែប្រែ​ទំនាមទំលាប់​នៃ​អាហារ​របស់​វា​នេះ មាន​លក្ខណៈ​ចរិត​ពិសេស​ដោយឡែក ដោយ​ការ​កើនឡើង ការ​បរិភោគ​សាច់អំបិល​ហើយ​ស្ករ​ល្អិតល្អន់ ។
ការ​នាំ​មក​ជាតិ Calcium ពុំ​គ្រប់គ្រាន់​មួយ​អាច​បណ្ដាល​បង្កបង្កើត​ក្រួស Oxalo-calcium ការ​បង្កបង្កើត​ក្រួស Oxalate de calium អាច​នាំ​មាន​មូលហេតុច្រើន ៖
-​វត្ដមាន Calcium ហួសប្រមាណ ឬ Acide Oxalique ក្នុង​ទឹកនោម ។
-​ភាព​ខាប់​នៃ​ទឹកនោម​ហួសប្រមាណ ដោយ​ពិសារ​ភេ​ជ្ជៈ​ពុំ​គ្រប់គ្រាន់​។
-​វត្ដមានCalcium ហួសប្រមាណ​ក្នុងឈាម​កាក , កករ និង​អក​ម៊ូ​នភា​ព​មិន​សមហេតុផល ។
-​ជម្ងឺ​ដែល​កើត​ពី​កំណើត (la maladie congénitale) ។
-​ភាព​ខាប់​ទឹកនោម​ច្រើន​គឺជា​កត្ដា​មួយ គ្រោះថ្នាក់ គ្មាន​ទឹកនោម​ខាប់ គ្មាន​រឿង នោះ​អាច​បង្កបង្កើត​ជា​ក្រួស​ឡើយ ។ ដោយហេតុ​ថា​ការ​ធ្វើ​ឱ្យ​ខាប់​ហួសប្រមាណ នៃ​ទឹកនោម គឺ​ស្ទះ​ដោយ​ក្រួស​តូច​ៗ​ដូច​ជា (cristaux​) សរ​ភ្លឺ​ដូច កញ្ចក់ ឬ អំបិល ការ​ពិសារ​ទឹក​ច្រើន​អាច​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​ភាព ខាប់​នៃ​ទឹកនោម ដែល​ប្រភព​ដើម​ជា​ក្រួសឱ្យទៅជា​រាវ​វិញ​។
តើ​ក្រួស​នៃ​វក្កំ​មាន​ទ្រង់ទ្រាយ ដូច​ម្ដេច ?
មុខងារ​នៃ​ទឹកនោមទឹកនោម​អាច​ជួយបំបាត់​កាក​សំណល់​មួយ​ចំនួន​ដូច​ជា និ​ជ្ជី​វ ជាតិ (l’urée​) អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក (​Acide urique ) ហើយនឹង​អូ​ក្សា​ឡា​ត (l’oxalte ) ប៉ុន្ដែ​សារជាតិ​ផ្សេង​ៗ​ទៀត​ដូច​ជា កាល់ស្យូម    ឬ សូ​ឌី​យ៉ូ​ម (le calium ou le sodium ) ។ ក្រួស​កើត​ចេញ​តាមក្រលៀន ក្រួស​ធ្វើ​ឱ្យ​លូតលាស់​នៅ​ក្នុងក្រលៀន​ហើយ ផ្លូវ​ទឹកនោម កាលណា​ទឹកនោម​សែន​ខាប់ វា​ខាប់​ដោយ​ជាតិ​រលាយ ដែល​អាច​ទម្លាក់ក្រួស​ក្រោម​ទ្រង់ទ្រាយគ្រាប់​ល្អិត​ៗ សមត្ដ​លំដាប់​នៃ​ក្រលៀន ។ ពាក្យ​ក្រួស​ភាសា​បារាំង (​le calcul, la pierrela lithiase ក៏​តែ​បានជា​ភាសាវេជ្ជសាស្ដ្រ ។
ក្រូ​ស​ក្រលៀន​មាន៤​ប្រភេទ ៖
១- la lithiase oxala-calcique
ក្រួស oxalo-calcique ដែល​មាន​ជារឿយ​ៗ​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​ធ្វើ​ឧស្សា​ហូប​នី​យកម្ម​, ហើយ​បង្ហាញ ៨០​ភាគរយ ក្រួស​វ​ក្ដំ (​តម្រងនោម​) តែ​បង្កបង្កើត les crislaux d’oxalate de calcium
២- La lithiase urique
ក្រួស​នេះ​បង្កបង្កើត​ដោយ​ក្នុង​ឈាម យើង​មាន​ជាតិ Acide កើន​ហួសប្រមាណ បណ្ដាល​មក​ពី​យើង បរិភោគ​ម្អូ​ប​អាហារ សំបូរ​ទៅ​ដោយ Purine ហើយ​គ្រឿងក្នុងនៃ​សត្វ (Abat ) ហើយ​និង​សាច់ (​charcuterie )​។
៣- La lithiase phosphatique
ក្រួស​នេះ​បង្កបង្កើត​ឡើងកាលដែលទឹកនោម​សុទ្ធតែ​មាន​ជាតិ​ប្រៃ​ក្រួស​អស់ នេះ​អាច​ចំរុះបណ្ដាល​ឱ្យមាន​បង្ក​រោគ​តាមទឹកនោម ហើយ​ពិត​ប្រាកដជា​ក្រលៀន
ដំណើរការ​ទៅ មិន​សម​ហេតុផល​ក្រួសអស់នេះ​សុទ្ធសឹង​បង្កើត​ពី phosphatique calciques, magnesiens
៤- La lithiase cystinique
ក្រួស​នេះ​ច្រើន​កម្រ​ឃើញ​ភាព​ខាប់ហួសប្រមាណ​នៃ​ទឹកនោម​រលាក ដែល Acide aminé ចុះ​ខ្សោយ ហើយ​រលាយ គឺ ជា​ជម្ងឺ​ពូជពង្ស c’est maladie génétique រោគ​សញា​បង្ហាញ​វត្ដមាន​ក្រួស ដូច​តទៅ ៖
១-​ការ​ឈឺចាប់ ឬ រោគ​ចុកពោះ​នៃ​វក្កំ
២-​ការ​រំលាយ​អាហារ​មាន​ភាពល្អក់ , ឈឺពោះ , ដំណើរ​រកកល​ក្អួត , ការ​ក្អួត ។
៣-​បង្ក​រោគ​តាម​ទឹកនោម
៤-​វត្ដមាន​ឈាម​ក្នុង​ទឹកនោម
៥-​ការ​ស្ទះ​ទឹកនោម ក្រួស​រំខាន​ផ្លូវទឹកនោម អាច​បង្ក​ហេតុផល​ពិបាក ដើម្បីបញ្ចេញ​ទឹកនោម​ឱ្យ​អស់ពី​បោ្លកនោម ។ ចង់​បត់ជើងតូច​ជា​រឿយ​ៗ​ហើយ​ទំហំ​ទឹកនោម​ខ្សោយ​មួយស្របក​ហើយ​ជួនកាល សំបូរ​។
ការ​បំបរ​ចេញ​ក្រួស​មួយ​នៃ​មនុស្ស​ម្នាក់ ដែល​គ្មាន​ពី​មុន​មកត្រូវ​ដឹកនាំ​ទៅ​ឱ្យ​គ្រូពេទ្យ​ឯកទេស​វក្កំ ឬ​បស្សាវ​វិ​ទ (​Néphrologue ou Urologue  ពិនិត្យការយ​កបានក្រួស​វិញ បើសិនជា​អាច​ធ្វើ​វិភាគ​មើល​តាម échographie, radio scanner ហើយធ្វើ​ឱ្យ​ដូច​គ្នា និង​មូលហេតុ​របស់​វា ។
ទាក់ទង និង​បញ្ហា​សុខភាព​ជៀសវាង ក្រួស​វក្កំ (​តម្រងនោម​) , ត្រូវ​លៃ​ឱ្យ​ល្មម មានការ​តម​អាហារជា​ចាំបាច់ ៖
-​បន្ថយ​ជាតិ​សាច់
-​បន្ថយ​ជាតិ​អំបិល (​កុំ​ពិសារ​ឱ្យ​លើស​ពី ៧​ក្រាម ក្នុង​មួយ​ថ្ងែ​)
-​បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ល្អិតល្អន់
បំបាត់​ចោល ឬ កុំ​ពិសារ​អាហារ​ណា ដែល​សំបូរ​សារធាតុ  oxalate ដូច​បន្លែ oseille, épinard, rhubarbe
អ្នក​កើត​ជម្ងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ទឹកនោមប្រៃ  ហើយ​អ្នកមាន​ជាតិ Acide urique កើន​ច្រើន​ក្នុង​ឈាម គឺ ក្រលៀន និង​ផ្លូវទឹកនោម ពុំ​បាន​ស្អាត​ថ្លា​ឡើយ តែងតែមានកាក​កករ​តិច ឬ​ច្រើន​ជាប់​ជា​និច្ច ។ ម​ធ្យោបាយ​ដ៏​ល្អ​ប្រសើរ​ការ​ពិសារ​ទឹក​ច្រើន ពី ១ លី​ត្រ ទៅ ២.៥ លី​ត្រ ក្នុង ១​ថ្ងៃ  គឺ​៨០​ភាគ រយ​ជៀស​ផុត​ពី​បញ្ហា​កើត​ក្រួស​វក្កំ (​តម្រង នោម​) មាន​តែ ២០​ភាគរយ​ទេ ដែល​ឆ្លងការ​វះកាត់ (intervention Médicale ) ។ បើ​បំណង​ឱ្យ​មានក្រលៀន​ស្អាត​ថ្លា លាង ជាតិពុល​សព្វសារពើក្នុង​ស​រិ​រា​ង្គ ហើយដំណើរការ​មាំមួន គឹ​មាន​តែ​ពិសារ ជីវ​ឧស​ថ (​Biomédicament ) ផលិត​រុក្ខជាតិ នាំ​មក នូវ​ការ​អះអាង​ដូច​ខាងក្រោម​នេះ ៖
១-​សេចក្ដី​ធានា​ថ្នាំ​ធម្មជាតិ (​Teneur garantie en actifs naturels )
២-​វិ​ញាប​ន​កម្ម កសិកម្ម​នៃ​ជីវសាស្ដ្រ (La certification Agriculture Biologique )
៣-​គ្មាន​បង់​ស្ករ​ក្នុង​ឧស​ថ ល្វីង ឬ ចត់ ច្របាច់ លាង​ឱ្យ​អស់​ជាតិ​ជូរ (Sans édulcorant )
៤-​គ្មាន​អភិរក្ស​(Sans conservateur )
៥-​គ្មាន​ជ្រលក់​ព​ណ៍ (Sans Colorant )
៦-​គ្មាន​គ្រឿងក្រអូប​សិប្បនិម្មិត (​Sans arome artificiel ) ។
នេះ​ហើយ គឺជា​គុណភាព​ជីវ​ឧស​ថ ដែល​នាំ​មក​សុខភាព​ល្អ គ្មាន​ផល​ប្រតិកម្ម l’effet secondaire ដល់​អ្នកជម្ងឺ ។
បកស្រាយ​ដោយ ៖ លោកគ្រូ ដូ លេខ ទូរស័ព្ទ ០១២ ៩២ ៣២ ៧២
គ្រូ​ឧស​ថ​ធម្មជាតិ មាន​បទ​ពិសោធ៍​ជាង ២០​ឆ្នាំ នៅ​ប្រទេស​បារាំង ៕