ជម្ងឺនេះមានដំណើរកើនឡើងច្រើន តាំងពីកាលបញ្ចប់សង្គ្រាមសាកលលោក លើកទី២មកម្ល៉េះ ដោយស្របគ្នាការកែប្រែទំនាមទំលាប់នៃអាហាររបស់វានេះ មានលក្ខណៈចរិតពិសេសដោយឡែក ដោយការកើនឡើង ការបរិភោគសាច់អំបិលហើយស្ករល្អិតល្អន់ ។
ការនាំមកជាតិ ៖ Calcium ពុំគ្រប់គ្រាន់មួយអាចបណ្ដាលបង្កបង្កើតក្រួស Oxalo-calcium ការបង្កបង្កើតក្រួស Oxalate de calium អាចនាំមានមូលហេតុច្រើន ៖
-វត្ដមាន Calcium ហួសប្រមាណ ឬ Acide Oxalique ក្នុងទឹកនោម ។
-ភាពខាប់នៃទឹកនោមហួសប្រមាណ ដោយពិសារភេជ្ជៈពុំគ្រប់គ្រាន់។
-វត្ដមានCalcium ហួសប្រមាណក្នុងឈាមកាក , កករ និងអកម៊ូនភាពមិនសមហេតុផល ។
-ជម្ងឺដែលកើតពីកំណើត (la maladie congénitale) ។
-ភាពខាប់ទឹកនោមច្រើនគឺជាកត្ដាមួយ គ្រោះថ្នាក់ គ្មានទឹកនោមខាប់ គ្មានរឿង នោះអាចបង្កបង្កើតជាក្រួសឡើយ ។ ដោយហេតុថាការធ្វើឱ្យខាប់ហួសប្រមាណ នៃទឹកនោម គឺស្ទះដោយក្រួសតូចៗដូចជា (cristaux) សរភ្លឺដូច កញ្ចក់ ឬ អំបិល ការពិសារទឹកច្រើនអាចប្រយុទ្ធប្រឆាំងភាព ខាប់នៃទឹកនោម ដែលប្រភពដើមជាក្រួសឱ្យទៅជារាវវិញ។
តើក្រួសនៃវក្កំមានទ្រង់ទ្រាយ ដូចម្ដេច ?
មុខងារនៃទឹកនោមទឹកនោមអាចជួយបំបាត់កាកសំណល់មួយចំនួនដូចជា និជ្ជីវ ជាតិ (l’urée) អាស៊ីតអ៊ុយរិក (Acide urique ) ហើយនឹងអូក្សាឡាត (l’oxalte ) ប៉ុន្ដែសារជាតិផ្សេងៗទៀតដូចជា កាល់ស្យូម ឬ សូឌីយ៉ូម (le calium ou le sodium ) ។ ក្រួសកើតចេញតាមក្រលៀន ក្រួសធ្វើឱ្យលូតលាស់នៅក្នុងក្រលៀនហើយ ផ្លូវទឹកនោម កាលណាទឹកនោមសែនខាប់ វាខាប់ដោយជាតិរលាយ ដែលអាចទម្លាក់ក្រួសក្រោមទ្រង់ទ្រាយគ្រាប់ល្អិតៗ សមត្ដលំដាប់នៃក្រលៀន ។ ពាក្យក្រួសភាសាបារាំង (le calcul, la pierre ឬ la lithiase ក៏តែបានជាភាសាវេជ្ជសាស្ដ្រ ។
ក្រូសក្រលៀនមាន៤ប្រភេទ ៖
១- la lithiase oxala-calcique
ក្រួស oxalo-calcique ដែលមានជារឿយៗនៅក្នុងប្រទេសធ្វើឧស្សាហូបនីយកម្ម, ហើយបង្ហាញ ៨០ភាគរយ ក្រួសវក្ដំ (តម្រងនោម) តែបង្កបង្កើត les crislaux d’oxalate de calcium ។
២- La lithiase urique
ក្រួសនេះបង្កបង្កើតដោយក្នុងឈាម យើងមានជាតិ Acide កើនហួសប្រមាណ បណ្ដាលមកពីយើង បរិភោគម្អូបអាហារ សំបូរទៅដោយ Purine ហើយគ្រឿងក្នុងនៃសត្វ (Abat ) ហើយនិងសាច់ (charcuterie )។
៣- La lithiase phosphatique
ក្រួសនេះបង្កបង្កើតឡើងកាលដែលទឹកនោមសុទ្ធតែមានជាតិប្រៃក្រួសអស់ នេះអាចចំរុះបណ្ដាលឱ្យមានបង្ករោគតាមទឹកនោម ហើយពិតប្រាកដជាក្រលៀន
ដំណើរការទៅ មិនសមហេតុផលក្រួសអស់នេះសុទ្ធសឹងបង្កើតពី phosphatique calciques, magnesiens
៤- La lithiase cystinique
ក្រួសនេះច្រើនកម្រឃើញភាពខាប់ហួសប្រមាណនៃទឹកនោមរលាក ដែល Acide aminé ចុះខ្សោយ ហើយរលាយ គឺ ជាជម្ងឺពូជពង្ស c’est maladie génétique រោគសញាបង្ហាញវត្ដមានក្រួស ដូចតទៅ ៖
១-ការឈឺចាប់ ឬ រោគចុកពោះនៃវក្កំ
២-ការរំលាយអាហារមានភាពល្អក់ , ឈឺពោះ , ដំណើររកកលក្អួត , ការក្អួត ។
៣-បង្ករោគតាមទឹកនោម
៤-វត្ដមានឈាមក្នុងទឹកនោម
៥-ការស្ទះទឹកនោម ក្រួសរំខានផ្លូវទឹកនោម អាចបង្កហេតុផលពិបាក ដើម្បីបញ្ចេញទឹកនោមឱ្យអស់ពីបោ្លកនោម ។ ចង់បត់ជើងតូចជារឿយៗហើយទំហំទឹកនោមខ្សោយមួយស្របកហើយជួនកាល សំបូរ។
ការបំបរចេញក្រួសមួយនៃមនុស្សម្នាក់ ដែលគ្មានពីមុនមកត្រូវដឹកនាំទៅឱ្យគ្រូពេទ្យឯកទេសវក្កំ ឬបស្សាវវិទ (Néphrologue ou Urologue ពិនិត្យការយកបានក្រួសវិញ បើសិនជាអាចធ្វើវិភាគមើលតាម échographie, radio ឬ scanner ហើយធ្វើឱ្យដូចគ្នា និងមូលហេតុរបស់វា ។
ទាក់ទង និងបញ្ហាសុខភាពជៀសវាង ក្រួសវក្កំ (តម្រងនោម) , ត្រូវលៃឱ្យល្មម មានការតមអាហារជាចាំបាច់ ៖
-បន្ថយជាតិសាច់
-បន្ថយជាតិអំបិល (កុំពិសារឱ្យលើសពី ៧ក្រាម ក្នុងមួយថ្ងែ)
-បន្ថយជាតិស្ករល្អិតល្អន់
បំបាត់ចោល ឬ កុំពិសារអាហារណា ដែលសំបូរសារធាតុ oxalate ដូចបន្លែ oseille, épinard, rhubarbe ។
អ្នកកើតជម្ងឺទឹកនោមផ្អែម ទឹកនោមប្រៃ ហើយអ្នកមានជាតិ Acide urique កើនច្រើនក្នុងឈាម គឺ ក្រលៀន និងផ្លូវទឹកនោម ពុំបានស្អាតថ្លាឡើយ តែងតែមានកាកកករតិច ឬច្រើនជាប់ជានិច្ច ។ មធ្យោបាយដ៏ល្អប្រសើរការពិសារទឹកច្រើន ពី ១ លីត្រ ទៅ ២.៥ លីត្រ ក្នុង ១ថ្ងៃ គឺ៨០ភាគ រយជៀសផុតពីបញ្ហាកើតក្រួសវក្កំ (តម្រង នោម) មានតែ ២០ភាគរយទេ ដែលឆ្លងការវះកាត់ (intervention Médicale ) ។ បើបំណងឱ្យមានក្រលៀនស្អាតថ្លា លាង ជាតិពុលសព្វសារពើក្នុងសរិរាង្គ ហើយដំណើរការមាំមួន គឹមានតែពិសារ ជីវឧសថ (Biomédicament ) ផលិតរុក្ខជាតិ នាំមក នូវការអះអាងដូចខាងក្រោមនេះ ៖
១-សេចក្ដីធានាថ្នាំធម្មជាតិ (Teneur garantie en actifs naturels )
២-វិញាបនកម្ម កសិកម្មនៃជីវសាស្ដ្រ (La certification Agriculture Biologique )
៣-គ្មានបង់ស្ករក្នុងឧសថ ល្វីង ឬ ចត់ ច្របាច់ លាងឱ្យអស់ជាតិជូរ (Sans édulcorant )
៤-គ្មានអភិរក្ស(Sans conservateur )
៥-គ្មានជ្រលក់ពណ៍ (Sans Colorant )
៦-គ្មានគ្រឿងក្រអូបសិប្បនិម្មិត (Sans arome artificiel ) ។
នេះហើយ គឺជាគុណភាពជីវឧសថ ដែលនាំមកសុខភាពល្អ គ្មានផលប្រតិកម្ម l’effet secondaire ដល់អ្នកជម្ងឺ ។
បកស្រាយដោយ ៖ លោកគ្រូ ដូ លេខ ទូរស័ព្ទ ០១២ ៩២ ៣២ ៧២
គ្រូឧសថធម្មជាតិ មានបទពិសោធ៍ជាង ២០ឆ្នាំ នៅប្រទេសបារាំង ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ