យោងតាមការសិក្សាថ្មីមួយដែលចុះផ្សាយនៅក្នុងព្រឹត្តិប័ត្រ American Heart Assosiation បានអះអាងថា អ្នកដែលទទួលទានអាហារចំអិនដោយប្រេងល្ងលាយគ្នាជាមួយប្រេងកន្ទក់ សម្ពាធឈាមចុះទាបហើយព្រមទាំងអាចធ្វើឱ្យល្អប្រសើរនូវកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលបានទៀតផង ។
អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា អាហារចំអិនដោយប្រេងល្ងនិងកន្ទក់ពិតជាមានប្រសិទ្ធភាពល្អស្មើនឹងឱសថបញ្ចុះឈាម ហើយវារឹតតែផ្តល់នូវផលប្រយោជន៍ច្រើនជាងនេះ ប្រសិនជាគេប្រើប្រេងនេះលាយជាមួយឱសថ ។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រផ្នែកស្រាវជ្រាវនៅមន្ទីរពេទ្យសាកលវិទ្យាល័យ Fukuoka University Chikishi Hospital ប្រទេសជប៉ុន Devarajan Sankarបានថ្លែងថា ប្រេងកន្ទក់់ ក៏ដូចជាប្រេងល្ងគឺមានខ្លាញ់ឆ្អែត(ជាខ្លាញ់ដែលមាននៅក្នុងសាច់ ស៊ុត ទឹកដោះគោ….ដែលត្រូវបានគេគិតថាផ្តល់ផលអាក្រក់ដល់សុខភាព)កម្រិតទាបហើយវាអាចធ្វើឱ្យល្អប្រសើរនូវកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលបានទៀតផង ។ និយាយជារួម វាអាចកាត់បន្ថយអត្រាគ្រោះថ្នាក់ដោយជំងឺបេះដូងបាន ។
នៅក្នុងការពិសោធរយៈពេល៦០ថ្ងៃលើមនុស្ស៣ក្រុមមានគ្នា ៣០០នាក់ និងមានអាយុជាមធ្យម៥៧ឆ្នាំ បានបង្ហាញឱ្យឃើញថា សម្ពាធឈាម systolic(លេខផ្នែកខាងលើនៃឧបករណ៍វាស់ឈាម)របស់ពួកគេមានការថយចុះគឺ ១៤ពិន្ទុ សម្រាប់អ្នកប្រើតែប្រេងកន្ទក់ ១៦ពិន្ទុសម្រាប់ក្រុមប្រើថ្នាំ និង៣៦ពិន្ទុសម្រាប់ក្រុមប្រើទាំងប្រេងកន្ទក់និងប្រេងល្ង ។
ចំណែកឯសម្ពាធឈាម Diastolic(លេខផ្នែកខាងក្រោមនៃឧបករណ៍វាស់ឈាម)របស់ពួកគេក៏ថយចុះគួរឱ្យកត់សម្គាល់ដែរក្នុងនោះ ១១ពិន្ទុសម្រាប់ក្រុមទទួលទានតែប្រេងកន្ទក់ ១២ពិន្ទុសម្រាប់ក្រុមប្រើថ្នាំ និង២៤ពិន្ទុសម្រាប់ក្រុមទទួលទានប្រេងទាំង២ ។ទិន្នន័យលើការប្រែប្រួលកូឡេស្តេរ៉ូលវិញគឺ ក្រុមអ្នកប្រើប្រេងទាំង២លាយគ្នា កូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់LDL ថយចុះ២៦ភាគរយ ខណៈកូឡេស្តេរ៉ូលល្អ HDL កើនឡើង ៩.៥ភាគរយ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ