ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ប្រយ័ត្ន​! អាហារ៦មុខ​នេះ កម្តៅ​ច្រើន​ដង​អាច​ក្លាយជា «ថ្នាំពុល» បំផ្លា.ញ​សុខភាព​អ្នក​ដោយ​មិនដឹង​ខ្លួន​!

3 ម៉ោង មុន

ក្នុង​ជីវិត​ប្រចាំ​ថ្ងៃ មនុស្ស​ជា​ច្រើន​តែងតែមាន​ទម្លាប់​កម្តៅ​អាហារ​ដែល​សល់​ពី​ពេល​មុន ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​ខាតបង់​។ ប៉ុន្តែ​តើ​អ្នកដឹង​ទេ​ថា អាហារ​មួយ​ចំនួន​នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​កម្តៅ​ម្តង​ហើយ​ម្តងទៀត វា​មិន​ត្រឹមតែ​បាត់បង់​សារធាតុចិញ្ចឹម​នោះ​ទេ តែ​ថែម​ទាំង​អាច​បង្កើត​ជា​សារធាតុពុល​ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ទៀត​ផង? ខាងក្រោម​នេះ​ជា​អាហារ ៦ ប្រភេទ​ដែល​អ្នក​គួរ​ចៀសវាង​ការ​កម្តៅ​ច្រើន​ដង​៖…

ក្នុង​ជីវិត​ប្រចាំ​ថ្ងៃ មនុស្ស​ជា​ច្រើន​តែងតែមាន​ទម្លាប់​កម្តៅ​អាហារ​ដែល​សល់​ពី​ពេល​មុន ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​ខាតបង់​។ ប៉ុន្តែ​តើ​អ្នកដឹង​ទេ​ថា អាហារ​មួយ​ចំនួន​នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​កម្តៅ​ម្តង​ហើយ​ម្តងទៀត វា​មិន​ត្រឹមតែ​បាត់បង់​សារធាតុចិញ្ចឹម​នោះ​ទេ តែ​ថែម​ទាំង​អាច​បង្កើត​ជា​សារធាតុពុល​ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ទៀត​ផង?

ខាងក្រោម​នេះ​ជា​អាហារ ៦ ប្រភេទ​ដែល​អ្នក​គួរ​ចៀសវាង​ការ​កម្តៅ​ច្រើន​ដង​៖

១. បាយ

បាយ​ដែល​ទុក​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ក្នុង​បន្ទប់​យូរ អាច​ក្លាយជា​កន្លែង​រីក​លូតលាស់​នៃ​បាក់តេរី Bacillus cereus​។ នៅ​ពេល​ដែល​កម្តៅ​ម្តង​ហើយ​ម្តងទៀត សារធាតុពុល​របស់​បាក់តេរី​នេះ​នៅ​តែ​មាន​ដដែល ទោះបីជា​បាក់តេរី​ងាប់​ក៏​ដោយ ដែល​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​រាក និង​ក្អួត​។

២. ស៊ុត

ស៊ុតមាន​ផ្ទុក​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់​។ នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​កម្តៅ​ស៊ុត​ម្តង​ហើយ​ម្តងទៀត វា​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រូតេអ៊ីន​ផ្លាស់​ប្តូរ​គុណភាព និង​បង្កើត​ជា​សារធាតុពុល​ដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ និង​ថ្លើម​។

៣. សាច់​មាន់

សាច់​មាន់​មាន​រចនាសម្ព័ន្ធ​ប្រូតេអ៊ីន​ស្មុគស្មាញ​។ នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​កម្តៅ​ម្តង​ហើយ​ម្តងទៀត រចនាសម្ព័ន្ធ​ប្រូតេអ៊ីន​នេះ​អាច​ផ្លាស់​ប្តូរ និង​ពិបាក​រំលាយ​។ វា​អាច​នាំ​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​ក្រពះ និង​ឈឺពោះ​។

៤. ផ្សិត

ផ្សិត​មាន​ផ្ទុក​ប្រូតេអ៊ីន​ល្អ​ៗ​ជា​ច្រើន​។ ប៉ុន្តែ​នៅ​ពេល​ដែល​កម្តៅ​លើស​ពី​ម្តង ប្រូតេអ៊ីន​ទាំងនោះ​នឹង​រលាយ និង​បង្កើត​សារធាតុ​ដែល​ពិបាក​រំលាយ ដែល​អាច​បង្ក​ឱ្យ​ឈឺក្រពះ និង​មិន​ស្រួលខ្លួន​។ ដូច្នេះ​គួរ​ញ៉ាំ​ផ្សិត​ដែល​បាន​ចម្អិន​ភ្លាម​ៗ​ឱ្យ​អស់​។

៥. ដំឡូងបារាំង

ដំឡូងបារាំង​ដែល​បាន​ចម្អិន​ហើយ​ទុក​ចោល​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ក្នុង​បន្ទប់​យូរ​អាច​មានការ​រីក​លូតលាស់​នៃ​បាក់តេរី Clostridium botulinum ដែល​អាច​ផលិត​សារធាតុពុល botulism​។ ការ​កម្តៅ​មិន​អាច​បំផ្លាញ​សារធាតុពុល​នេះ​បាន​ទាំងស្រុង​នោះ​ទេ​។

៦. ខ្ទឹមស

នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​កម្តៅ​ខ្ទឹមស​ច្រើន​ដង វា​អាច​បង្កើត​ជា​សារធាតុពុល​ដែល​មិនល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​ថ្លើម និង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។ យក​ល្អ​គួរ​ប្រើ​ខ្ទឹមស​ដែល​ស្រស់​ៗ​នៅ​ពេល​ចម្អិន​អាហារ​។

ដើម្បី​សុវត្ថិភាព និង​សុខភាព​របស់​អ្នក គួរ​ព្យាយាម​ចម្អិន​អាហារ​ឱ្យ​ល្មម​បរិភោគ​ហើយ​ញ៉ាំ​ឱ្យ​អស់​ក្នុង​ពេល​តែ​មួយ​។ ប្រសិនបើ​មាន​សល់ គួរ​ទុក​វា​នៅ​ក្នុង​ទូទឹកកក​ឱ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ និង​ចៀសវាង​ការ​កម្តៅ​ច្រើន​ដង​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ