បបរគឺងាយស្រួលញ៉ាំ ងាយរំលាយ និងងាយស្រួល ប៉ុន្តែវាមិនមែនជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អាហារពេលព្រឹកលក្ខណៈគ្រួសារទេ ហើយដូចគ្នាទៅនឹងមុខម្ហូបផ្សេងៗទៀតដែរ។
អាហារពេលព្រឹកគឺជាអាហារដ៏សំខាន់បំផុតសម្រាប់រាងកាយរបស់អ្នក ដូច្នេះការទទួលទានអាហារឱ្យបានល្អគឺតែងតែជារឿងសំខាន់បំផុត។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្វីដែលអ្នកញ៉ាំសម្រាប់អាហារពេលព្រឹកក៏ជាអ្វីដែលអ្នកគួរយកចិត្តទុកដាក់ផងដែរ ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាអតិបរមា។
ហេតុអ្វីបានជាអ្នកមិនគួរញ៉ាំបបរជាអាហារពេលព្រឹក?
កាលពីមុន មនុស្សជាច្រើនជ្រើសរើសទទួលទានបបរជាអាហារពេលព្រឹក ព្រោះវាងាយស្រួលធ្វើ និងងាយស្រួលទទួលទាន។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បបរមិនមែនជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អាហារពេលព្រឹកសម្រាប់ហេតុផលសំខាន់ៗដូចខាងក្រោមនេះ៖
– បបរជាចម្បងកាបូអ៊ីដ្រាត ដែលច្រើនតែខ្វះប្រូតេអ៊ីន និងជាតិសរសៃ។ ជាអាហារសំខាន់បំផុតប្រចាំថ្ងៃ អាហារពេលព្រឹកត្រូវតែផ្តល់ឱ្យរាងកាយនូវថាមពល និងសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់ ដើម្បីរក្សាវាឱ្យដំណើរការពេញមួយថ្ងៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ បបរមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភទាប ហើយមិនអាចបំពេញតម្រូវការអាហារូបត្ថម្ភចម្រុះរបស់រាងកាយបានទេ។
- បបរមានសន្ទស្សន៍ glycemic ខ្ពស់ដែលអាចបណ្តាលឱ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមប្រែប្រួលយ៉ាងងាយស្រួល។ ការទទួលទានបបរជាអាហារសំខាន់ក្នុងរយៈពេលយូរអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
ដូច្នេះ បបរងាយរំលាយ វាមិនស័ក្តិសមជាអាហារពេលព្រឹកទេ។ ផ្ទុយទៅវិញ ចូរជ្រើសរើសអាហារដែលមានប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ដូចជា ស៊ុត ទឹកដោះគោ តៅហ៊ូ ជាដើម ហើយផ្គូផ្គងវាជាមួយបន្លែ និងផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ និងវីតាមីន ដូចជា នំបុ័ងស្រូវសាលីទាំងមូល ម្សៅស្រូវសាលី ផ្លែប៉ោម ចេក ជាដើម។
ប្រសិនបើអ្នកនៅតែចង់ញ៉ាំបបរសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក សូមបន្ថែមអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនដូចជាសាច់ ស៊ុត ត្រី បង្គា ផ្សិតជាដើម និងបន្លែ និងផ្លែឈើសមស្រប។ អាហារពេលព្រឹកត្រឹមត្រូវគួរតែសំបូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន មានជាតិខ្លាញ់គ្រប់គ្រាន់ និងបន្លែបៃតង និងមិនមានកាបូអ៊ីដ្រាតច្រើនពេកទេ។
អាហារដែលគួរចៀសវាងសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក
ការទទួលទានអាហារពេលព្រឹកពេញលេញមិនត្រឹមតែផ្តល់ឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកនូវថាមពល និងសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកឱ្យស្ថិតស្ថេរ ជៀសវាងការឃ្លានខ្លាំងពេក ឬទទួលទានច្រើនពេក។
យោងតាមអ្នកជំនាញ ខាងក្រោមនេះគឺជាអាហារមួយចំនួនដែលគួរចៀសវាងសម្រាប់អាហារពេលព្រឹកដែលមានសុខភាពល្អ៖
អាហារចៀន
អាហារបំពង ដូចជានំដូណាត់ មានប្រជាប្រិយភាពដោយសារតែវាមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារទាំងនេះអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពមួយចំនួន។ ក្នុងអំឡុងពេលនៃការចៀន អាស៊ីតខ្លាញ់នៅក្នុងអាហារត្រូវបានកត់ស៊ីនៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ បង្កើតបានជាសមាសធាតុបង្កគ្រោះថ្នាក់មួយចំនួនដូចជា អាស៊ីតអាគ្រីឡាមីត និងអាស៊ីត caprylic ។ ការទទួលទានសមាសធាតុទាំងនេះក្នុងរយៈពេលយូរអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ។
លើសពីនេះ អាហារចៀនមានកាឡូរីខ្ពស់ ដែលអាចនាំឱ្យថាមពលលើសបានយ៉ាងងាយ ដែលនាំឱ្យមានបញ្ហាដូចជាធាត់ និងខ្លាញ់ក្នុងឈាម។ ដូច្នេះហើយ អ្នកគួរចៀសវាងអាហារបំពងសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក ហើយជ្រើសរើសវិធីចម្អិនដែលមានសុខភាពល្អ ដូចជាចំហុយ ស្ងោរ និងដុតនំ។
អាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់
អាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ដូចជា នំបុ័ងផ្អែម នំខេក និងខូឃី ក៏ជាអាហារពេលព្រឹកដ៏ពេញនិយមផងដែរ។ ខណៈពេលដែលពួកគេមានភាពងាយស្រួលក្នុងការញ៉ាំ ការទទួលទានជាប្រចាំ និងរយៈពេលយូរអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។ អាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់អាចបណ្តាលឱ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ដែលជំរុញឱ្យមានការបញ្ចេញអាំងស៊ុយលីន។ ការញ៉ាំវាក្នុងរយៈពេលយូរអាចនាំឱ្យមានភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
លើសពីនេះ អាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់អាចប៉ះពាល់ដល់តុល្យភាពមេតាបូលីសក្នុងរាងកាយ ដែលនាំឱ្យមានការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ និងធាត់។ ដូច្នេះហើយ យើងគួរតែព្យាយាមជៀសវាងការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិស្ករច្រើន ហើយជ្រើសរើសអាហារដែលមានជាតិស្ករតិច ឬគ្មានជាតិស្ករជំនួសវិញសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក។
សាច់កែច្នៃ
សាច់កែច្នៃដូចជា Ham និង bacon ត្រូវបានរកឃើញជាញឹកញាប់នៅលើតុអាហារពេលព្រឹក ដោយសារតែភាពងាយស្រួលរបស់វា។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សាច់កែច្នៃទាំងនេះមានជាតិខ្លាញ់ អំបិល និងសារធាតុបន្ថែមច្រើន ដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ ប្រសិនបើទទួលទានក្នុងរយៈពេលយូរ។
សារធាតុបន្ថែមសាច់កែច្នៃដូចជា nitrates អាចត្រូវបានបំប្លែងទៅជាសារធាតុបង្កមហារីកនៅក្នុងខ្លួនមនុស្ស។ លើសពីនេះ របបអាហារដែលមានជាតិប្រៃខ្ពស់ គឺជាកត្តាចំបងក្នុងការវិវត្តនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ដូចជាជំងឺលើសឈាមជាដើម។ ដូច្នេះសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក យើងគួរតែកំណត់ការទទួលទានសាច់កែច្នៃរបស់យើង ហើយជ្រើសរើសសាច់ពីប្រភពដែលមានសុខភាពល្អ និងវិធីចម្អិន៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ