ខ្ជាយ គឺជាឱសថធម្មជាតិមួយប្រភេទដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់សុខភាព។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗ៖
បំបាត់ជំងឺរលាកក្រពះ: ទទួលទាន ឫសខ្ជាយស្រស់ បីដងក្នុងមួយថ្ងៃ ១៥ នាទីមុនអាហារ ដើម្បីជួយបំបាត់ការឈឺក្រពះ។
ព្យាបាលដំបៅមាត់: លាយ ម្សៅខ្ជាយ ជាមួយអំបិលបន្តិច ហើយខ្ពុរមាត់ជាមួយទឹករបស់វា រយៈពេល ៣ ថ្ងៃ។
ព្យាបាលការឆ្លងមេរោគផ្សិត: លាប ប្រេងលាយជាមួយម្សៅខ្ជាយ ទៅលើកន្លែងដែលមានបញ្ហាស្បែក ដូចជារមាស់ស្បែកក្បាល ឬកើតស្រែង។
កាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម: ធ្វើម្សៅខ្ជាយលាយជាមួយទឹកឃ្មុំជាគ្រាប់ ហើយទទួលទាន ៣ គ្រាប់មុនពេលចូលគេង។
បំប៉នកម្លាំង និងព្យាបាលការងាប់លិង្គ: ធ្វើជាកន្សោមដោយប្រើ ខ្ជាយស្ងួត ហើយលេប ១ គ្រាប់ (២៥០ មីលីក្រាម) មួយថ្ងៃមុនអាហារពេលព្រឹក។
បំប៉នបេះដូង: ផឹក ទឹកក្តៅឧណ្ហៗ លាយជាមួយម្សៅខ្ជាយស្ងួត ១ ស្លាបព្រាបាយ។
ការប្រុងប្រយ័ត្ន: ខ្ជាយមានរសជាតិហឹរខ្លាំង ដូច្នេះគួរកាត់បន្ថយបរិមាណប្រសិនបើអ្នកមិនអាចទ្រាំបាន។ លើសពីនេះ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជា ជំងឺទឹកនោមផ្អែម, ជំងឺតម្រងនោម, ជំងឺថ្លើម ឬជំងឺបេះដូង អ្នកគួរតែ ពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ មុនពេលទទួលទាន៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ