ការបន្ថែមបន្លែទាំងនេះជារៀងរាល់ថ្ងៃនឹងជួយផ្តល់បរិមាណកាល់ស្យូមច្រើនដល់រាងកាយ ពង្រឹងឆ្អឹង និងសន្លាក់។
ពពាយ
ពពាយ មានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមច្រើន ដែលជួយការពារជំងឺពុកឆ្អឹង។ ទាក់ទងនឹងសមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភ ពពាយមានផ្ទុក 30-37% protit, 28-31% កាបូអ៊ីដ្រាត។ ពពាយខ្ចីមានផ្ទុក 1.9-2.9% protit, 3.1-3.9% គ្លុយកូស។ លើសពីនេះទៅទៀត វាក៏មានផ្ទុកអាស៊ីតអាមីណូជាច្រើនដូចជា lysine, methionine, cystine…
គ្រាប់សណ្តែកមានផ្ទុកវីតាមីន D និងកាល់ស្យូមច្រើន ដែលជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ជួយការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ទាំងនេះក៏ជាសារធាតុសំខាន់ពីរក្នុងការការពារសុខភាពឆ្អឹង និងសន្លាក់ផងដែរ។
ខាត់ណា
ខាត់ណាជាបន្លែដែលមានជាតិកាល់ស្យូមខ្ពស់ ហើយងាយស្រូបយក។ បន្លែនេះក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន K ច្រើនផងដែរ។ នេះគឺជាវីតាមីនដែលជំរុញការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមទៅក្នុងឆ្អឹង។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវ ខាត់ណាមួយពែងអាចផ្តល់បរិមាណកាល់ស្យូមស្មើនឹងទឹកដោះគោមួយពែង ជួយពង្រឹងឆ្អឹង និងការពារជំងឺពុកឆ្អឹង។
សាឡាត់
សាឡាត់គឺជាបន្លែដែលធ្លាប់ស្គាល់នៅក្នុងអាហារគ្រួសារ។ វាមានជាតិកាល់ស្យូមច្រើន ដែលល្អសម្រាប់ឆ្អឹង និងធ្មេញរឹងមាំ។ លើសពីនេះ សាឡាត់ក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A វីតាមីន B និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន ដែលជួយឱ្យរាងកាយមានសុខភាពល្អ ប្រឆាំងភាពចាស់ និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ឪ
Celery
Celery មានផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីន កាល់ស្យូម ជាតិដែក ផូស្វ័រ អាស៊ីតអាមីណូឥតគិតថ្លៃ ប្រេងសំខាន់ៗ និងសារធាតុសកម្មរុក្ខជាតិផ្សេងទៀត ដែលជួយបង្កើនចំណង់អាហារ ជំរុញចលនាឈាម ចិញ្ចឹមខួរក្បាល និងបង្កើនភាពស៊ាំ។
Celery ក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន K កាល់ស្យូម និងម៉ាញ៉េស្យូមជាច្រើនដែលល្អសម្រាប់ការបង្កើតឆ្អឹង។ បន្លែនេះក៏ផ្តល់វីតាមីន C សារធាតុ flavonoids និង beta carotene យ៉ាងតិច 12 សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាកនៅក្នុងបំពង់រំលាយអាហារ កោសិកា សរសៃឈាម និងផ្នែកផ្សេងទៀតនៃរាងកាយ។
ប្រូខូលី
ប្រូខូលីមានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើន ជាពិសេសវីតាមីន K និងកាល់ស្យូម។ ទាំងនេះគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់បំផុតចំនួនពីរក្នុងការពង្រឹងឆ្អឹង និងសន្លាក់។
លើសពីនេះ ប្រូខូលីក៏មានផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីន ជាតិសរសៃ កាបូអ៊ីដ្រាត ក្រូមីញ៉ូម វីតាមីន A និង C ដែលល្អសម្រាប់រក្សាទម្ងន់ និងពង្រឹងសុខភាព។ សារធាតុ Photochemical និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុង ប្រូខូលី ជួយបង្កើនភាពធន់ និងការពារការឆ្លងមេរោគ។
សណ្តែកបណ្តុះ
សណ្តែកបណ្តុះមានជាតិកាល់ស្យូម ប្រូទីត គ្លុយស៊ីដ ផូស្វ័រ ជាតិដែក វីតាមីន B វីតាមីន C, E, PP… លើសពីនេះ សណ្តែកបណ្តុះក៏មានផ្ទុកសារធាតុ Phyto-estrogen និង isoflavones ផងដែរ។ សារធាតុទាំងពីរនេះជួយកាត់បន្ថយអត្រានៃជំងឺរបេងឆ្អឹង និងជួយបង្កើតកោសិកាបង្កើតឆ្អឹង។
ស្ពៃស្ពីណាច
ស្ពៃស្ពីណាចមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C, K, ផូស្វ័រ, កាល់ស្យូម, ប៉ូតាស្យូម និងស័ង្កសី ដើម្បីជួយពង្រឹងសាច់ដុំ និងការពារឆ្អឹង និងសន្លាក់។
បន្លែនេះក៏មានផ្ទុកសារធាតុ carotenoid neoxanthin ដែលជួយសម្លាប់កោសិកាក្រពេញប្រូស្តាត។ Beta carotene នៅក្នុង ស្ពៃស្ពីណាចមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងកោសិកា K ពោះវៀនធំ។
ស្ពៃតឿ
ស្ពៃតឿ គឺជាបន្លែមួយក្នុងចំណោមបន្លែដែលមានជាតិកាល់ស្យូមខ្ពស់។ 100 ក្រាមនៃ mustard greens អាចផ្តល់ 105mg នៃជាតិកាល់ស្យូម។ លើសពីនេះ ស្ពៃតឿក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A វីតាមីន C ជាតិដែក ប៉ូតាស្យូម បេតាការ៉ូទីន អាស៊ីតហ្វូលិក… ដែលជួយពង្រឹងសាច់ដុំ និងជួយការពារសរសៃប្រសាទ។
ទំពាំងបារាំង
ទំពាំងបារាំង មានផ្ទុកនូវជាតិកាល់ស្យូម ប៉ូតាស្យូម វីតាមីន A, C, E… ដែលជួយការពារឆ្អឹង ឆ្អឹងខ្ចី និងជួយព្យាបាលការឈឺឆ្អឹងខ្នង និងជំងឺទាក់ទងនឹងការចុះខ្សោយឆ្អឹងខ្នង…៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ