ត្រាវត្រូវគេចាត់ចូលក្នុងប្រភេទបន្លែមើមដែលប្រជាជនជុំវិញពិភពលោកនិយមទទួលទាន ដោយហេតុថា វាអាចយកទៅច្នៃធ្វើជាអាហារបានច្រើនមុខច្រើនបែប ។ ក្រៅពីមើម ធាងរបស់វាក៏ត្រូវគេយកទៅប្រើជាបន្លែផងដែរ ។ ធាងត្រាវត្រូវគេជឿថាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន A និង C ។
មើមត្រាវមិនអាចទទួលទានបានទាំងឆៅទេ គេត្រូវតែយកវាទៅចម្អិនយ៉ាងម៉ត់ចត់ដើម្បីលាងជម្រះឱ្យអស់សារធាតុកាល់ស្យូម Oxalate (ដែលអាចនាំឱ្យកើតក្រួសក្នុងតម្រងនោម និងហើមប៉ោងលើម្រាមមេជើង) ។ រីឯធាងរបស់វាក៏ដូចគ្នាដែរ គឺត្រូវតែចម្អិនឱ្យឆ្អិនជាមុនសិន ទើបអាចទទួលទានបាន ។
តើមើមត្រាវផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍អ្វីខ្លះដល់សុខភាព ?
មើមត្រាវ ជារឿយៗត្រូវប្រើវិធីចម្អិន និងការទទួលទានប្រហាក់ប្រហែលនឹងដំឡូងបារាំង ប៉ុន្តែវាមានបរិមាណសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើនជាងដំឡូង ។ ចំណែកសារធាតុសរសៃដែលមានសារសំខាន់សម្រាប់ការរំលាយអាហារ ក៏ដូចជារក្សាលំនឹងមានច្រើនជាងដំឡូងបារាំងជិត៣ដង ។ បន្ថែមពីលើនេះទៀត សារធាតុសរសៃក៏អាចធ្វើឱ្យអ្នកទទួលទានឆ្អែតបានយូរ តែមានកាឡូរីតិចតួច ។ ចំណែកសារធាតុស្ករ (GI) មើមត្រាវមានតិចតួចបំផុត ផ្ទុយពីដំឡូងបារាំងដែលមានសារធាតុនេះខ្ពស់ ។ GI ទាបមានន័យថា មើមត្រាវប៉ះពាល់លើកម្រិតស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងយឺតបំផុត ។ ទទួលទានបណ្តាអាហារដែលមាន GI ទាប អាចទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ២ ។ ក្រៅពីនេះ មើមត្រាវក៏ជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃប៉ូតាស្យូម ដែលជារ៉ែយ៉ាងសំខាន់សម្រាប់ទ្រទ្រង់មុខងាររាងកាយច្រើន ។ ដោយឡែក បណ្តាសារធាតុមួយចំនួនដូចជា កាល់ស្យូម វីតាមីន C វីតាមីន E និងបណ្តាវីតាមីន B ក៏ដូចជាម៉ាញ៉េស្យូម ម៉ង់កាណែស និងទង់ដែង ក៏មានច្រើននៅក្នុងមើមត្រាវផងដែរ ។
កត្តាគួរប្រយ័ត្នចំពោះការទទួលទានត្រាវ ៖
ទទួលទានមើមត្រាវអាចនាំឱ្យកើតក្រួសក្នុងតម្រងនោម និងបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗទៀត ប្រសិនវាមិនត្រូវបានស្ងោរ ចម្អិនឱ្យបានត្រឹមត្រូវ (មានកំណត់ម៉ោង) ។ ម្យ៉ាងវិញទៀត គេគួរយកវាទៅត្រាំក្នុងទឹកទុករយៈពេល១យប់ ដើម្បីកាត់បន្ថយបរិមាណកាល់ស្យូម Oxalate ។ តែទោះជាយ៉ាងណាក្តី ត្រាវពិតជាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ច្រើនដល់សុខភាព បើប្រៀបធៀបនឹងដំឡូងបារាំង ។ មើមត្រាវ១០០ក្រាមមានកាឡូរី១៤២ ខណៈដំឡូង១០០ក្រាមមានផ្ទុកកាឡូរីត្រឹម៩៣ក្រាម ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ