សព្វថ្ងៃនេះ ប្រជាកសិករនៅតាមបណ្តាស្រុក ខេត្ត មួយចំនួន មានកសិដ្ឋានផលិតកូនត្រីផ្ទាល់ខ្លួន ដើម្បីផលិតកូនត្រីលក់ចែកចាយទៅដល់អ្នកចិញ្ចឹមត្រីនៅក្នុងមូលដ្ឋាន។ ប៉ុន្តែការផលិតកូនត្រីមានការចំណាយទុនច្រើន និងការគ្រប់គ្រងបច្ចេកទេសផលិតកូនត្រីនៅមានកម្រិត។ ដោយឡែក កសិករ រាជ ឆាន រស់នៅភូមិកណ្តាល ឃុំចេក ស្រុកស្វាយជ្រំ ខេត្តស្វាយរៀង ចេះពីរបៀបភ្ញាស់ត្រីកាបសាមញ្ញដោយប្រើទឹកតិចបំផុត ហើយកូនត្រីរស់ច្រើន គាត់ភ្ញាស់កូនត្រី សម្រាប់ចិញ្ចឹមផង និងលក់ឱ្យកសិករនៅក្នុងភូមិផង ។ មុខរបរនេះ ធ្វើឱ្យជីវភាពគាត់មានលក្ខណៈល្អប្រសើរណាស់ ។
១-ការជ្រើសរើសមេពូជ
ការជ្រើសត្រីមេបាមកភ្ញាស់ (ទម្លាក់ពង) មានសារសំខាន់ណាស់ បើសិនជ្រើសមេបាមិនបានល្អទេ ពេលនោះនឹងទទួលបានពងនិងកូនត្រីតិចតួច ។ ដូច្នេះ យើងត្រូវជ្រើសតាមការវិវត្តនៃកន្សោមពង និងតាមលក្ខណៈភិនភាគរូបរាងខាងក្រៅដូចខាងក្រោម៖
+ត្រីឈ្មោល ៖
-ពោះមិនប៉ោង ហើយស្បែកពោះមិនទន់ដូចត្រីញីទេ
-រន្ធបន្តពូជផតចូលក្នុង
-យកដៃច្បូតលើពោះឃើញទឹកស្ពែមពណ៌សខាប់ហូរចេញមកក្រៅ (ច្បូតតិចៗ) ។
+ត្រីញី ៖
-ពោះប៉ោងធំ ស្បែកពោះស្តើង និងទន់
-រន្ធបន្តពូជប៉ោងលយចេញមកក្រៅ ។
២-ការរៀបចំកន្លែងឱ្យត្រីទម្លាក់ពង
អាងសម្រាប់ភ្ញាស់មានបណ្តោយ៣ម៉ែត្រ ទទឹង១,៦ម៉ែត្រ និងជម្រៅ៦តឹក ត្រូវលាងសម្អាតអាងឱ្យស្អាត រួចបង្ហូរទឹកដាក់ឱ្យពេញអាង ។ ត្រីកាបសាមញ្ញជាប្រភេទត្រីពងតោងជាប់នឹងរុក្ខជាតិក្នុងទឹក ទើបគាត់រៀបចំធ្វើសម្បុក ដោយប្រើសរសៃខ្សែជ័រដាក់ក្នុងអាងឱ្យត្រីពង ។ បន្ទាប់មក បើកឱ្យទឹកហូរស្រក់តិចៗចូលក្នុងអាង ។
៣-បរិមាណត្រីមេបា
លែងត្រីមេបាចូលក្នុងអាងចំនួនពី៣ទៅ៤គីឡូក្រាម (ញីនិងឈ្មោល) ក្នុងពេលបង្កាត់ម្តងៗ។ សមាមាត្រគឺត្រីញី១ក្បាល និងត្រីឈ្មោល២ក្បាល ។ ត្រីទម្លាក់ពងនៅម៉ោង៤ទៅ៥ជិតភ្លឺ ។
៤-របៀបភ្ញាស់ពងត្រី
ក្រោយពីត្រីទម្លាក់ពង គាត់ចាប់ត្រីមេបាយកទៅលែងក្នុងស្រះវិញ ដើម្បីបំប៉នបន្តទុកបង្កាត់លើកក្រោយទៀត ។ គាត់ប្រមូលសម្បុកពងមកដាក់លើស៊ុម ដោយបង្កើតទឹកភ្លៀងបែបសិប្បនិម្មិតស្រោច ជួនកាលគាត់ប្រោះទឹកពីលើសម្បុកពងត្រី ដើម្បីឱ្យពងត្រីមានភាពសើមជានិច្ច កាលណាពងត្រីស្ងួតបណ្តាលឱ្យខូច ។
ក្រោយពីស្រោចទឹកបន្សើមសម្បុកពងបានរយៈពេល១ថ្ងៃ១យប់ ពេលនោះមានលេចចំណុចខ្មៅពីរនៅលើពងត្រី (គឺភ្នែកត្រី) គាត់បញ្ចូលទឹកដាក់ក្នុងអាង ។
៥-ការវិវត្តនៃពងត្រីនិងកូនត្រី
ក្រោយពីត្រាំសម្បុកត្រីក្នុងទឹកបានរយៈពេល១ថ្ងៃ១យប់ គឺពងត្រីញាស់ជាកូនត្រី ។ កូនត្រីដែលទើបនឹងញាស់ វារស់ដោយសារអាហារបម្រុងដែលមានស្រាប់នៅក្នុងខ្លួនរបស់វា (អាហារបម្រុងបានរយៈពេល២ថ្ងៃ) ។ ក្រោយពីអស់អាហារបម្រុង ទើបគាត់អូសកូនត្រីទៅបំប៉នក្នុងស្រះដែលបានរៀបចំទុកជាមុន ។
សរុបមក បច្ចេកទេសភ្ញាស់ត្រីកាបសាមញ្ញមាន ៖
-ជ្រើសរើសមេពូជមកភ្ញាស់ឱ្យបានល្អ
-រៀបចំសម្អាតអាងបង្ហូរទឹកដាក់ឱ្យពេញ និងដាក់សរសៃខ្សែជ័រដើម្បីឱ្យពងតោងជាប់
-លែងត្រីមេបាចូលអាងក្នុងបរិមាណ ៣-៤គីឡូក្រាម (ក្នុងនោះសមាមាត្រញី១ក្បាល និងឈ្មោល២ក្បាល)
-ក្រោយពីភ្ញាស់ពង ចាប់ត្រីមេបាលែងក្នុងស្រះវិញ
-ប្រមូលសម្បុកពងដាក់លើស៊ុម ដោយថែទាំប្រោះទឹកឱ្យសើមៗរហូតដល់កូនត្រីញាស់
-នៅពេលកូនត្រីញាស់ យកទៅចិញ្ចឹមបំប៉ននៅក្នុងស្រះវិញ ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ