ក្រសួង​ឲ្យ​ប្រយ័ត្ន​ចំពោះ​ការ​ពុល​ស្រា ឬ​ចំណីអាហារ​ក្នុង​ពិធី​ចូល​ឆ្នាំ​ខ្មែរ និង​ពិធី​សែនដូនតា​ផ្សេង​ៗ – Koh Santepheap Daily

ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ក្រសួង​ឲ្យ​ប្រយ័ត្ន​ចំពោះ​ការ​ពុល​ស្រា ឬ​ចំណីអាហារ​ក្នុង​ពិធី​ចូល​ឆ្នាំ​ខ្មែរ និង​ពិធី​សែនដូនតា​ផ្សេង​ៗ

4 ខែ មុន
  • Phnom Penh

រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ ក្រសួងសុខាភិបាល​បាន​អំពាវនាវ​ដល់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ទាំងអស់​ឲ្យ​មានការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ចំពោះ​ការ​ពុល​ស្រា ឬ​ចំណីអាហារ​ក្នុង​អំឡុង​ពិធី​ចូល​ឆ្នាំ​ខ្មែរ និង​ពិធី​សែនដូនតា​ផ្សេង​ៗ ។ យោង​តាម​សេចក្តីណែនាំ​របស់​ក្រសួងសុខាភិបាល នៅ​ថ្ងៃ​ទី​៣ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ​២០២១…

រាជធានី​ភ្នំពេញ ៖ ក្រសួងសុខាភិបាល​បាន​អំពាវនាវ​ដល់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ទាំងអស់​ឲ្យ​មានការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន​ចំពោះ​ការ​ពុល​ស្រា ឬ​ចំណីអាហារ​ក្នុង​អំឡុង​ពិធី​ចូល​ឆ្នាំ​ខ្មែរ និង​ពិធី​សែនដូនតា​ផ្សេង​ៗ ។

Picture
Picture

យោង​តាម​សេចក្តីណែនាំ​របស់​ក្រសួងសុខាភិបាល នៅ​ថ្ងៃ​ទី​៣ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ​២០២១ បាន​ណែនាំ​អំពី​ការ​ការពារ ការ​ពុល​ស្រា ឬ​ចំណីអាហារ ក្នុង​អំឡុង​ពិធី​បុណ្យចូលឆ្នាំ​ប្រពៃណី​ជាតិខ្មែរ និង​ពិធី​សែនដូនតា​ផ្សេង​ៗ ។

Picture

ក្រសួង​បាន​គូសបញ្ជាក់​ថា ៖« ក្នុង​ពិធី​បុណ្យចូលឆ្នាំ​ប្រពៃណី​ជាតិខ្មែរ និង​ពិធី​សែនដូនតា​ផ្សេង​ៗ ប្រជាជន​មានការ​ជួបជុំ​គ្នា​ច្រើន​តាម​គ្រួសារ​តាម​សហគមន៍ និង​ដើរ​កម្សាន្ត​តាម​រមណីយដ្ឋាន​នានា ។ ស្រប​ពេល​ដែល​យើង​កំពុង​យកចិត្តទុកដាក់​ការពារ​ការ​ចម្លង​វីរុស​កូ​វី​ដ​-១៩ ដែល​នៅ​តែ​ជា​ហានិភ័យ​ធំ​នៅឡើយ ក្រសួងសុខាភិបាល​ក៏​នៅ​មានការ​បារម្ភ​អំពី​ឱកាស​ផ្ទុះ​ជំងឺឆ្លង​ផ្សេង​ៗ​ទៀត ការ​ពុល​ចំណីអាហារ ការ​ពុល​ស្រា ដែល​ជា​បញ្ហា​តែងតែ​កើត​មាន​ឡើង​នៅ​តាម​ទីកន្លែង​មួយ​ចំនួន និង​ក្នុង​ក្រុម​មនុស្ស​មួយ​ចំនួន​នៅ​តាម​ភូមិ ឃុំ ស្រុក ខណ្ឌ រាជធានី ក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា ជា​ពិសេស​នៅ​ពេល​មាន​ពិធី​ផ្សេង​ៗ និង​ការ​ដើរ លេង​កម្សាន្ត​នៅ​តាម​ទីកន្លែង​នានា ដែល​បណ្តាល​មក​ពី​ការ​ខ្វះខាត​ការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន និង​ការ​ការពារ​សុខភាព​របស់​បុគ្គល​» ។

រូបតំណាង
Picture

ក្រសួងសុខាភិបាល សូម​លើកទឹកចិត្ត​គ្រប់​ៗ​គ្នា​ឲ្យ​ចូលរួម​អនុវត្ត​នូវ​វិធានការ​ប្រុង​ប្រយ័ត្ន រួម​ទាំង​ការ​ការពារ​ផ្ទាល់ខ្លួន និង​ក្រុម​គ្រួសារ​របស់​ខ្លួន​ក្នុង​អំឡុង​ពិធី​បុណ្យចូលឆ្នាំ​ប្រពៃណី​ជាតិខ្មែរ និង​ពិធីសែនព្រេន​នានា ដើម្បី​ជៀស​ផុត​ពី​បញ្ហា​ពុល​ចំណីអាហារ ឬ​ពុល​ស្រា​ផង​ដែរ ។

រូបតំណាង
Picture

ក្រសួង​គូសបញ្ជាក់​ថា សូម​អនុវត្ត​នូវ​កូនសោ​គន្លឹះ សុវត្ថិភាព​អាហារ​ដោយ « ប្រើប្រាស់​ទឹក​ស្អាត និង​ម្ហូបអាហារ​ដែល​ស្អាត និង​ឆ្អិន​ជា​និច្ច ។ ត្រូវ​លាងដៃ​នឹង​សាប៊ូ មុន​ពេល និង​អំឡុង​ពេល​រៀបចំ​ម្ហូបអាហារ មុន​បរិភោគ លាង​សំអាត​បន្លែ​ផ្លែ​ឈើ​ជាមួយ ទឹក​ស្អាត​ឲ្យ​បាន​ស្អាត​មុន​បរិភោគ សំអាត​សម្ភារ​ប្រើ​សម្រាប់​ចម្អិន​ម្ហូបអាហារ​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ ។ ចម្អិន​អាហារ​ឲ្យ​បាន​ឆ្អិន​ល្អ ជា​ពិសេស សាច់ សត្វ​ស្លាប ស៊ុត និង​អាហារ​សមុទ្រ ។ ទុកដាក់​ចំណីអាហារ​ឆៅ និង​ឆ្អិន​ដាច់​ដោយឡែក​ពី​គ្នា ។ កុំ​រក្សា​ទុក​អាហារ​ក្នុង​កំ​ដៅ​ធម្មតា​លើស​ពី​២​ម៉ោង ។ មិន​ត្រូវ​រក្សា​ទុក​អាហារ ជា​ច្រើន​ថ្ងៃ​នោះ​ទេ ទោះជា​ស្ថិត​ក្នុ ង​កម្រិត​សីតុណ្ហភាព​សុវត្ថិភាព​ក៏​ដោយ​» ។

ក្រសួងសុខាភិបាល​លើក​ឡើង​ថា បើ​យើង​រក្សា​ទុក​អាហារ​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​ត្រជាក់ គឺ​ត្រូវ​ឲ្យ​នៅ​ក្រោម​សីតុណ្ហភាព​៥​អង្សា​សេ ។ បើ​យើង​រក្សា​ទុក​អាហារ​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​កំ​ដៅ​គឺ ត្រូវ​ឲ្យ​លើស​ពី​សីតុណ្ហភាព​៦០​អង្សា​សេ ។ កុំ​ប្រើប្រាស់​ចំណីអាហារ​ហួស​កាលកំណត់​ប្រើប្រាស់​។ ប្រើប្រាស់​ទឹក និង​វត្ថុធាតុដើម​ដែល​មាន​សុវត្ថិភាព ។ ទុកដាក់​ថ្នាំ​សម្លាប់​សត្វល្អិត​ឱ្យ​ធ្លាយ ពី​កន្លែង​ដែល​ជា​ប្រភព​ទឹក​ប្រើប្រាស់​និង​ពី​ដៃ​ក្មេង ។

ជាមួយ​គ្នា​នោះ​ដែរ ក្រសួង​ក៏​បាន​លើក​ឡើង​ថា ជៀសវាង​ការ​ពុល​ស្រា​ដោយ​កុំ​ពិសា​ស្រា ដែល​បិទ ឬ​លាយ​គ្មាន​បច្ចេកទេស​ត្រឹមត្រូវ និង​គ្មាន​ការ​ត្រួតពិនិត្យ ហាម​ដាច់ខាត​កុំ​យកសារ ធាតុ​មេតា​ណុ​លលា​យ​ធ្វើ​ស្រាស ដែល​បង្ក​ឲ្យ​ពុល និង​ស្លាប់​បាត់បង់​ជីវិត ។ អាជ្ញាធរ ខេត្ត ស្រុក ក្រុង ខ័​ណ្ឌ រដ្ឋបាល​ឃុំ​/​សង្កាត់ ត្រូវ ចាត់តាំង​កម្លាំង​គ្រប់គ្រង ឃ្លាំមើល និង​ទប់ស្កាត់ ការ​លក់​ស្រា​បិទ ឬ​លាយ​គ្មាន​បច្ចេកទេស​ត្រឹមត្រូវ និង​ណែនាំ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ជៀសវាង យក​សារធាតុ​មេតា​ណុ​ល លាយ​ស្រាស ដែល​បង្ក​ឲ្យ​ពុល​និង​ស្លាប់​បាត់បង់​ជីវិត ។

ក្រសួង​បាន​បន្ត​ថា បើ​មាន​បញ្ហា​នៃ​ការ​ពុល​អាហារ ឬ​មាន​រោគ​សញ្ញា​នៃ​ការ​ពុល​ស្រា​ដូច​ជា ឈឺក្បាល ក្អួត​, ឈឺពោះ វិលមុខ ស្រវាំងភ្នែក សន្លប់ ប្រកាច់ ពិបាក​ដកដង្ហើម សូម​ស្វែងរក​ការ​ពិនិត្យ និង​ព្យាបាល ជា​បន្ទាន់​នៅ​មណ្ឌល​សុខភាព​ឬ ទៅ​មន្ទីរពេទ្យ​ដែល​នៅ ជិត​ផ្ទះ​របស់​លោក​អ្នក ។ ជាមួយ​គ្នា​នោះ​ដែរ ក្រសួង​ក៏​បាន​លើក​ឡើង​ថា ប្រសិនបើ​បងប្អូន​ប្រជាពលរដ្ឋ​មាន​បញ្ហា​សុខភាព សូម​ប្រញាប់​ទៅ​ស្វែងរក​ការ​ពិនិត្យ​ពិគ្រោះ​នៅ​មន្ទីរពេទ្យ​រដ្ឋ ឬ​ទំនាក់ទំនង​តាម​លេខ​ផ្តល់​ជូន​កន្លង​មក ។

ក្រសួងសុខាភិបាល​សូម​ថ្លែងអំណរគុណ​យ៉ាង​ជ្រាលជ្រៅ​ជាទី​បំផុត​ចំពោះ​ការ​យកចិត្តទុកដាក់​ចូលរួម​ទប់ ស្កាត់​ការ​ចម្លង​វីរុស​កូ​វី​ដ​-១៩ ការ​ចម្លង​វីរុស​ផ្ដាសាយ​បក្សី (H1N1) ការ​ពុល​ចំណីអាហារ ឬ​ស្រា និង​ការ​ថែរក្សា​សុខភាព ឲ្យ​បាន​ល្អ របស់​បងប្អូន​ប្រ ជា​ពលរដ្ឋ​ទាំងអស់ ហើយ​ក្រសួង​ក៏​សូម​អំពាវនាវ​ដល់​សាធារណជន​ទាំងអស់ សូម​ចូលរួម អនុវត្ត​តាម​ការ​ណែនាំ​ខាងលើ​នេះ ឲ្យ​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់​៕