រាជធានីភ្នំពេញ ៖ មួយរយៈពេលចុងក្រោយនេះ មានការចែកចាយនូវព័ត៌មានក៏ដូចជាការប្រាប់គ្នាពីមាត់មួយទៅមាត់មួយថា ការពិសារទឹកឲ្យបានកាន់តែច្រើន និងធ្វើយ៉ាងណាឲ្យបំពង់.កសើមជានិច្ច គឺជួយការពារមិនឲ្យកើតវីរុស Covid-19 ។ ដោយមានការអះអាងថា មុនពេលវីរុស Covid-19 ចូលទៅដល់សួតគឺវានៅត្រឹមបំពង់.ក របស់មនុស្សចំនួន៤ថ្ងៃសិន ។ ដូច្នេះហើយ មានការណែនាំឲ្យយើងញុំាទឹកឲ្យច្រើនឲ្យមេរោគធ្លាក់ទៅក្នុងក្រពះ ហើយមេរោគនោះ វានឹងត្រូវសម្លាប់ដោយអាស៊ីតក្នុងក្រពះ។
ឆ្លើយតបនឹងបញ្ហាខាងលើនេះ លោកជំទាវ ឱ វណ្ណឌីន រដ្ឋលេខាធិការនិងជាអ្នកនាំពាក្យក្រសួងសុខាភិបាលបានឲ្យដឹងនៅថ្ងៃទី១៩ ខែមីនា យ៉ាងដូច្នេះថា «ព័ត៌មាននេះ មិនពិតទេចាស ពីព្រោះខ្ញុំ ស្រាវជ្រាវច្រើនដែរ ហើយក៏មានការបញ្ជាក់ពិភាក្សា ជាមួយអង្គការសុខភាពពិភពលោក ជាច្រើនលើកច្រើនសារដែរអំពីរឿងហ្នឹង អំពីករណីនេះ ប៉ុន្តែមិនទាន់មានការបញ្ជាក់ច្បាស់លាស់ស្តីអំពីការលើកឡើងនេះទេ»។
យ៉ាងណាមិញ លោកជំទាវបានពន្យល់ថា ការទទួលទានទឹកឲ្យបានច្រើន គឺល្អសម្រាប់រូបរាងកាយ ព្រោះកាលដែលយើងពិសារទឹកច្រើនជារឿងចាំបាច់ «មិនមែនពិសារដើម្បីព្យាបាលកូវីដ-១៩ហ្នឹងទេ» ។ ការណ៍ដែលយើងត្រូវពិសារទឹកច្រើនដោយសារ ទឹកវាចាំបាច់ក្នុងការរស់រានមានជីវិតរបស់មនុស្សគ្រប់រូប គឺក្នុងមួយថ្ងៃយ៉ាងតិច២លីត្រដែរ ដែលនេះជាស្តង់ដារដែលយើងត្រូវបរិភោគទឹក ។ ហើយម្យ៉ាងទៀតការញុំាចំណីអាហារឲ្យគ្រប់គ្រាន់ មានវីតាមីនត្រឹមត្រូវក៏ជាគោលការណ៍មួយនៃការរស់រាន្តមានជីវិត របស់យើង ដើម្បីឲ្យសុខភាពរបស់យើងល្អមាំមួន ។
លោកជំទាវអ្នកនាំពាក្យរូបនេះ បានមានប្រសាសន៍បន្ថែមថា «គ្រាន់តែថា នៅក្នុងដំណាក់កាលដែលយើងប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺកូវីដនេះ យើងខិតខំធ្វើម៉េចថែរក្សាសុខភាពយើងឲ្យមាំទាំ កាលណាសុខភាពយើងមាំទាំ វាមានន័យថា យើងមានកម្លាំង សរីរាង្គរបស់យើងអាចទប់ជាមួយនឹងការវាយលុកនៃវីរុសបា ។ មិនមែនមានន័យថា យើងញុំាអញ្ចឹងហើយ យើងអត់ការពារខ្លួនយើង ហើយយើងបណ្តោយខ្លួនយើងឲ្យវីរុសហ្នឹងចូលមកក្នុងខ្លួនយើង អាហ្នឹងក៏មិនត្រឹមត្រូវដែរ ។ ចង់មិនចង់ តែមេរោគចូលក្នុងខ្លួនយើង យើងនឹងឈឺហើយ ។ កន្លែងនេះសូមឲ្យមានការប្រុងប្រយ័ត្នទាំងអស់គ្នា» ។
លោកជំទាវ ឱ វណ្ណឌីន បានសំណូមពរសូមឲ្យបងប្អូនយើងមានការអនុវត្ត ជាពិសេស គឺអនាម័យខ្លួន អនាម័យដៃ ជាចាំបាច់ ហើយបរិភោគចំណីអាហារឆ្អិន ចំណីអាហារដែលមានជីវជាតិ ដើម្បីការពារសរីរាង្គ កាយយើងឲ្យបានមាំទាំ ហើយពិសារទឹកឲ្យបានញឹកញាប់ទៅ ព្រោះឥឡូវអាកាសធាតុក្តៅទៀត មិនមែនតែរឿងកូវីដ-១៩ទេ ។ កាលណា អាកាសធាតុក្តៅ យើងក៏មានការបាត់បង់ជាតិទឹកដែរ អញ្ចឹងចាំបាច់ណាស់ត្រូវតែ មានការពិសារទឹក ហើយទឹកស្អាត ទឹកឆ្អិន អ្នកមានទម្លាប់ពិសារទឹកតែ ឬទឹកក្តៅអ៊ុនៗនេះគឺជាការល្អប្រសើរណាស់ ពីព្រោះកាលណាយើងពិសារទឹកកក យើងអត់ដឹងថា តើទឹកកកហ្នឹងមាន ដាក់អីធ្វើអី ។ បើសិនទឹកកកធ្វើឡើងដោយស្អាតបាតមិនអីទេ តែបើទឹកកកហ្នឹងប្រើពីមុន យើងសង្កេតដាក់អាម៉ូញ៉ាក់អី អីចឹងក៏ប៉ះសុខភាពយើង ។
លោកជំទាវបានបញ្ជាក់បន្ថែមថា « អញ្ចឹងសូមឲ្យបងប្អូនយើងទាំងអស់ មានការប្រុងប្រយ័ត្ន ហើយយល់លើបញ្ហានេះ ហើយកុំយល់ថាការពិសារទឹក ធ្វើឲ្យមេរោគហ្នឹងវាអាចសម្លាប់បាននោះណា មិនមែនអញ្ចឹងទេ »។ អ្វីដែលសំខាន់ធ្វើម៉េច កុំឲ្យមេរោគចូលមកក្នុងខ្លួនយើង ដោយយើងអនុវត្តនូវវិធានការណ៍ផ្សេងៗដែលក្រសួងសុខាភិបាលធ្លាប់បានផ្ញើចេញនូវវិធានការណ៍ការពារចាំបាច់ ។
សូមបញ្ជាក់ថា គិតត្រឹមវេលាម៉ោង៤រសៀលថ្ងៃទី១៩ មីនានេះ កម្ពុជារកឃើញករណីវិជ្ជមានកូវីដ-១៩ ទូទាំងប្រទេសសរុប៣៧ ករណីលើស្ត្រី២រូប និងបុរស៣៥រូប ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ