តើអ្នកដឹងទេថា បន្លែព្រៃនេះ មានអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យសម្រាប់សុខភាព? វាមិនត្រឹមតែជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងការពារបេះដូងទៀតផង។
តើអ្នកណាងាយនឹងទទួលរង Hyperlipidemia ៖ មនុស្សស្គម ឬមនុស្សលើសទម្ងន់?
Hyperlipidemia ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមខ្ពស់ គឺជាស្ថានភាពនៃការកើនឡើងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) និង/ឬ triglycerides នៅក្នុងឈាម។ ស្ថានភាពនេះអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាមេតាប៉ូលីស lipid បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដូចជា ខ្លាញ់ក្នុងភ្នែក ខ្លាញ់រុំបេះដូង atherosclerosis និងក្លាយជាកត្តាហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
ការទទួលទានផ្សិតឱ្យបានត្រឹមត្រូវអាចជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង
មនុស្សជាច្រើនបានសួរសំណួរថាតើការបរិភោគផ្សិតជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមដែរឬទេ? ក្នុងចំណោមផ្សិតរាប់រយប្រភេទ មានតែផ្សិត shiitake ផ្សិតស និងផ្សិតអយស្ទ័រ ប៉ុណ្ណោះ ដែលត្រូវបានបង្ហាញថាជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងការពារសុខភាពបេះដូង។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រជប៉ុនវ័យក្មេង Akira Endo ដែលបានធ្វើការស្រាវជ្រាវសំខាន់លើទំនាក់ទំនងរវាងផ្សិត និងកូលេស្តេរ៉ុល។ នៅឆ្នាំ 1966 Akira Endo បានរកឃើញថ្នាំ Statin នៅក្នុងផ្សិត shiitake ដែលជាសមាសធាតុដែលមានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការទាញយកថ្នាំ Statin ពីផ្សិតគឺស្មុគស្មាញណាស់ រហូតដល់ឆ្នាំ 1985 អ្នកស្រាវជ្រាវនៅសាកលវិទ្យាល័យ Rochester (សហរដ្ឋអាមេរិក) បានសំយោគថ្នាំ Statin ពីប្រភពផ្សេងទៀតដោយជោគជ័យ ដោយត្រួសត្រាយផ្លូវសម្រាប់ការផលិតទ្រង់ទ្រាយធំ ដែលនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់អ្នកជំងឺ។
បន្ថែមពីលើការប្រើប្រាស់ថ្នាំ Statin ដើម្បីកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមខ្ពស់ និងការពារជំងឺ អ្នកត្រូវផ្លាស់ប្តូររបបអាហាររបស់អ្នក។ អ្នកគួរតែកំណត់ខ្លាញ់សត្វ និងផ្តល់អាទិភាពដល់ប្រភពខ្លាញ់បន្លែ ត្រីខ្លាញ់ និងប្រេងអូលីវ ដើម្បីផ្តល់អាហារូបត្ថម្ភ ខណៈពេលដែលនៅតែគ្រប់គ្រងបរិមាណខ្លាញ់អាក្រក់។ អ្នកក៏គួរបង្កើនការទទួលទានបន្លែ និងផ្លែឈើ ដើម្បីគាំទ្រដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងជួយកម្ចាត់ខ្លាញ់អាក្រក់ចេញពីរាងកាយ។
មានសារៈសំខាន់ដូចគ្នា ការធ្វើលំហាត់ប្រាណទៀងទាត់នឹងជួយដុតបំផ្លាញជាតិខ្លាញ់អាក្រក់ ដោយហេតុនេះកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ។
សម្រាប់ការប្រើប្រាស់ផ្សិតក្នុងរបបអាហារដើម្បីកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម អ្នកគួរតែជ្រើសរើសតែផ្សិត shiitake ផ្សិតពណ៌ស និងផ្សិតអយស្ទ័រប៉ុណ្ណោះ។ ជាពិសេស ផ្សិត Shiitake មិនត្រឹមតែមានជីវជាតិជាមួយសារធាតុដូចជា ស័ង្កសី វីតាមីន D ប៉ូលីស្យូមៀ terpenoids sterols និង lipids ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយបង្កើនភាពស៊ាំ កាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល និងមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គ្រូពេទ្យក៏បានព្រមានផងដែរថា ផ្សិតមិនគួរទទួលទានជារៀងរាល់ថ្ងៃនោះទេ ប៉ុន្តែគួរទទួលទានតែក្នុងបរិមាណល្មម រួមផ្សំជាមួយនឹងអាហារផ្សេងទៀត ដើម្បីធានាបាននូវរបបអាហារមានតុល្យភាព។ លើសពីនេះ ផ្សិតបច្ចុប្បន្នអាចមានផ្ទុកសារធាតុគីមីរក្សាទុក ដូច្នេះអ្នកគួរតែជ្រើសរើសទិញពីប្រភពដែលទុកចិត្តបាន លាងជម្រះ និងចម្អិនវាមុនពេលទទួលទាន ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាពសុខភាព៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ