ផលវិបាកនៃជំងឺគ្រុនពោះវៀន
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺជាការឆ្លងបាក់តេរី ដែលអាចរីករាលដាលពេញរាងកាយ និងប៉ះពាល់ដល់សរីរាង្គជាច្រើន ។ បើគ្មានការព្យាបាល ភ្លាមៗ វាអាចបង្កឲ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ និងអាចបណ្តាលឲ្យអ្នកជំងឺស្លាប់បាន ។…
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺជាការឆ្លងបាក់តេរី ដែលអាចរីករាលដាលពេញរាងកាយ និងប៉ះពាល់ដល់សរីរាង្គជាច្រើន ។ បើគ្មានការព្យាបាល ភ្លាមៗ វាអាចបង្កឲ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ និងអាចបណ្តាលឲ្យអ្នកជំងឺស្លាប់បាន ។…
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺជាការឆ្លងបាក់តេរី ដែលអាចរីករាលដាលពេញរាងកាយ និងប៉ះពាល់ដល់សរីរាង្គជាច្រើន ។ បើគ្មានការព្យាបាល ភ្លាមៗ វាអាចបង្កឲ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ និងអាចបណ្តាលឲ្យអ្នកជំងឺស្លាប់បាន ។
វាត្រូវបានបង្កឡើងដោយបាក់តេរីដែលមានឈ្មោះថា Salmonella typhi ដែលទាក់ទងទៅនឹងបាក់តេរី ដែលបណ្តាលឲ្យមានជាតិពុល Salmonella ។
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺមានការឆ្លងខ្លាំង ។ មនុស្សដែលមានជំងឺអាចឆ្លងបាក់តេរីចេញពីរាងកាយរបស់ពួកគេ (ក្នុងលាមករបស់ពួកគេ ឬក្នុងករណីភាគតិចមាននៅក្នុងទឹកនោម)។
ប្រសិនបើអ្នកផ្សេងទៀតបរិភោគអាហារ ឬផឹកទឹកដែលត្រូវបានកខ្វក់ជាមួយនឹងចំនួនតិចតួចនៃការឆ្លងមេរោគ ឬទឹកនោម ពួកគេអាចឆ្លងមេរោគបាក់តេរី និងបង្កើតជំងឺគ្រុនពោះវៀន ។
តើអ្នកណារងផលប៉ះពាល់ ? ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺមានច្រើនណាស់នៅក្នុងផ្នែកខ្លះនៃពិភពលោកដែលមានអនាម័យមិនល្អនិងមានទឹកស្អាតប្រើប្រាស់តិចតួច ។
នៅទូទាំងពិភពលោក កុមារត្រូវបានគេគិតថាមានហានិភ័យខ្ពស់ក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺគ្រុនពោះវៀន ។ នេះប្រហែលជាដោយសារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់ពួកគេ (ការការពារធម្មជាតិរបស់រាងកាយប្រឆាំងនឹងការឆ្លងនិងជំងឺ) នៅតែកំពុងវិវឌ្ឍន៍ ។ ប៉ុន្តែកុមារដែលមានជំងឺគ្រុនពោះវៀនមាននិន្នាការមានរោគសញ្ញាស្រាលជាងមនុស្សពេញវ័យ ។
ជំងឺគ្រុនពោះវៀន គឺមិនធម្មតានៅក្នុងចក្រភពអង់គ្លេស ដែលមានប្រមាណ៥០០ករណីកើតឡើងជារៀងរាល់ឆ្នាំ ។ (ប្រភពពី៖ Health.com.kh)
ចែករំលែកព័តមាននេះ