ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ទទួល​ទាន​ផ្លែប៉ោមនិង​​សារី​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នក​ឃ្លាត​ឆ្ងាយ​ពី​ជំ​ងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​

12 ឆ្នាំ មុន

យោង​តាមការ​​សិក្សា​ថ្មី​មួយ​បាន​បង្ហាញ​ថា ទទួល​ទាន​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ដែល​មាន​សាច់​ពណ៌​ស​ដូចជា​ផ្លែ​ប៉ោម​ និង​ផ្លែ​សារី​​(pear)ឲ្យ​បាន​ច្រើន​ប្រហែល​ជា​អាច​ប្រឆាំង​នឹង​ជំ​ងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​បាន​។លទ្ធផល​ខាង​លើ​នេះ​បាន​កើត​ចេញ​ពី​ការ​សិក្សា​ពិ​សោធន៍​លើ​មនុស្ស​២០.០៦៩​នាក់​ដែល មា​ន​អាយុ​ជា​មធ្យម​៤១ឆ្នាំ​។ អ្នក​ពិ​សោធន៍​ទាំង​នេះ​សុទ្ធ​តែ​គ្មាន​បញ្ហា​បេះ​ដូង​​ឡើយ​។

យោង​តាមការ​​សិក្សា​ថ្មី​មួយ​បាន​បង្ហាញ​ថា ទទួល​ទាន​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ដែល​មាន​សាច់​ពណ៌​ស​ដូចជា​ផ្លែ​ប៉ោម​ និង​ផ្លែ​សារី​​(pear)ឲ្យ​បាន​ច្រើន​ប្រហែល​ជា​អាច​ប្រឆាំង​នឹង​ជំ​ងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​បាន​។លទ្ធផល​ខាង​លើ​នេះ​បាន​កើត​ចេញ​ពី​ការ​សិក្សា​ពិ​សោធន៍​លើ​មនុស្ស​២០.០៦៩​នាក់​ដែល មា​ន​អាយុ​ជា​មធ្យម​៤១ឆ្នាំ​។ អ្នក​ពិ​សោធន៍​ទាំង​នេះ​សុទ្ធ​តែ​គ្មាន​បញ្ហា​បេះ​ដូង​​ឡើយ​។

បន្ទាប់​ពី​ការ​​តាម​ដាន​ដែល​មាន​រយៈ​ពេល​១០​ឆ្នាំ​ឃើញ​​ថា អ្នក​ដែល​ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ឈើ​និង​បន្លែ​ច្រើន​ជា​ពិសេស​ផ្លែប៉ោម​និង​ផ្លែសារី​​​ អត្រា​កើត​ជំ​ងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​មាន​ក្រោម​៥២ភាគ​រយ​។ ចំណែក​អ្នក​ដែល​ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ឈើ​មាន​សាច់​ពណ៌​បៃតង​ ពណ៌​ទឹក​ក្រូច​ ពណ៌​លឿង​ឬពណ៌​ក្រហម​ពុំ​ជាប់​ទាក់​ទង​នឹង​ជំ​ងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ទេ ​។​

ការ​ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​និង​សារី​២៥​ក្រាម​ក្នុង​១ថ្ងៃ​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ការ​កើត​ជំ​ងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​បាន​៩ភាគ​រយ​។​ ផ្លែ​ប៉ោម​១ផ្លែ​ជា​មធ្យម​គឺ​មាន​ទម្ងន់​១២០​ក្រាម​ ។​ អ្នក​ដឹក​នាំ​ការ​ស្រាវ​ជ្រាវ​Linda M. Oude Griepមក​ពី​សាកល​វិទ្យា​ល័យ​ Wageningen Uninversityប្រ​ទេស​​ហូឡង់​បាននិយាយ​ថា​៖«ដើម្បី​បង្ការជំ​ងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ គេ​គួរ​ពិ​ចារណា​ទទួល​ទាន​បន្លែ​និង​ផ្លែ​ឈើ​ឲ្យ​បាន​ច្រើន​ជា​ឧទាហរណ៍​ដូចជា​​ការ​ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​ឲ្យ​បាន​មួយ​១ផ្លែ​ក្នុង​១ថ្ងៃ​។ បើ​ទោះ​ជា​យ៉ាង​នេះ​ក្តី ផ្លែ​ឈើ​និង​បន្លែផ្សេង​ទៀត​នៅ​តែ​មាន​ប្រយោជន៍​ដដែល​»។

ចំណែ​ក​ការ​សិក្សា​មួយ​កាល​ពី​ពេល​កន្លង​ទៅ​​បាន​និយាយ​ដែរ​ថា ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​១ផ្លែ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​អាចធ្វើ​ឲ្យ​យើង​ឃ្លាត​ឆ្ងាយ​ពីគ្រូ​ពេទ្យ ប៉ុន្តែ​ដរាប​ណា​កុំ​បោះ​ចោល​សំ​បក​។ សារ​ធាតុ​គីមី​ដែល​នៅ​ខាង​ក្រោម​សំ​បក​រលោង​ចាំ​ង​របស់​ផ្លែ​ប៉ោម​ត្រូវ​បាន​គេ​ជឿ​ថាជា​កន្លែង​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​អត្ថ​ប្រយោជន៍​សុខ​ភាពជួយ​ឲ្យ​សាច់​ដុំ​មាន​ភាព​រឹង​មាំ​​។ លើសពី​នេះ​ អាស៊ីដ​ Ursolic នៅ​ក្នុង​សំ​បក​ផ្លែ​ប៉ោមក៏​អាច​​រក្សា​កម្រិត​កូ​ឡេស្តេរ៉ូល​និង​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឲ្យ​នៅ​ធម្មតា​បាន​ទៀត​ផង​ ។

វេជ្ជ​បណ្ឌិត​គ្រីស្តូហ្វ៊័រ អាដាំ​ដែល​ជា​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​បាននិយាយ​ថា​ ៖ «អាស៊ីដ Ursolic គឺជា​សមាស​ធាតុ​ធម្មជាតិ​ដ៏​គួ​រ​ឲ្យ​ចាប់​អារម្មណ៍​។ វា​គឺ​ជា​ផ្នែក​នៃអាហារ​ធម្មតា​ក្នុង​នាម​ជា​ធាតុ​មួយ​ក្នុង​សំ​បក​ផ្លែ​ប៉ោម​»។
សារសំ​ខាន់​នៃសំ​បក​ផ្លែ​ប៉ោម​ត្រូវ​បាន​ស្រាវ​ជ្រាវ​រក​ឃើញ​បន្ទាប់​ពី​លោក​វេជ្ជ​បណ្ឌិត​អា​ដាំ​(អ្នក​ជំ​នាញ​ខាង​អ័រម៉ូ​ន​ដែល​ប៉ះ​ពាល់​រាង​កាយ​)​ចាប់​ផ្តើម​ស្វែង​រក​ឱសថ​ដែល​អាច​បញ្ឈប់​សាច់​ដុំ​មិន​ឲ្យ​ទន់​ខ្សោយ​​ ធ្វើ​ឲ្យ​មនុស្ស​ចាស់​ដែល​ចូល​និវត្តន៍នៅ​តែ​ខ្លាំង​ខណៈ​គេ​មាន​វ័យ​ចាស់ ​ព្រម​ទាំង​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​ប្រឈម​នឹង​ជំ​ងឺបាក់​ឆ្អឹង​ដែល​ពិបាក​ព្យា​បាល​»។ លោក​បាន​បន្ថែម​ថា​៖«ការ​បាត់​បង់​ឬក៏​ទន់​ខ្សោយ​សាច់​ដុំ​ជា​រឿយ​ៗ​កើត​ឡើង​ព្រម​គ្នា​នៅ​ពេល​ដែល​មនុស្ស​មាន​វ័យ​ចាស់​ហើយធ្លាក់​ខ្លួន​​ឈឺ​»។

ទោះ​ជា​យ៉ាង​ណាក្តី លទ្ធផល​ខាង​លើ​នេះ​គឺ​គ្រាន់​​តែ​កើត​ចេញ​ពី​ការ​ពិសោធ​លើ​សត្វ​កណ្តុរ​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​ ពោលគឺ​​មិន​ទាន់​បាន​ពិ​សោធន៍​លើ​មនុស្ស​នៅ​ឡើយ​ទេ ៕