អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអះអាងថា កម្រិតសារធាតុដែកខ្ពស់ខ្លាំងនៅក្នុងសាច់ក្រហមជាបច្ច័យមួយដែលនាំឱ្យអ្នកទទួលទានប្រឈមខ្លាំងទៅនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀន ។ការសិក្សាទៅលើសត្វកណ្តុរ ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានរកឃើញថា ការប្រឈមទៅនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀនរងឥទ្ធិពលខ្លាំងពីសារធាតុដែកនិងពន្ធុ(gene)មានឈ្មោះថា APC។ នៅពេលដែលពន្ធុ APCដំណើរការមិនត្រឹមត្រូវ សត្វកណ្តុរដែលគេឱ្យចំណីមានសារធាតុដែកច្រើន ប្រឈមនឹងការកើតជំងឺមហារីកពោះវៀន២ទៅ៣ដងធៀបទៅនឹងសត្វកណ្តុរដែលគេឱ្យចំណីមានសារធាតុដែកទាប ។
អ្នកស្រាវជ្រាវនិយាយថា នៅពេលដែល ពន្ធុ APCមិនដំណើរការ សារធាតុដែកបានទៅប្រមូលផ្តុំគ្នាក្នុងស្រទាប់កោសិកាពោះវៀន ។ សកម្មភាពនេះបានបានជម្រុញឱ្យពន្ធុមហារីក ឈ្មោះ wntកម្រើកខ្លួនឡើង ហើយបន្ទាប់មកធ្វើឱ្យកោសិកាទាំងឡាយបង្កើតកូនចៅដែលមិនអាចគ្រប់គ្រងបាន ។
អ្នកដឹកនាំការសិក្សា សាស្ត្រាចារ្យ Owen Sansomមកពីវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវជំងឺមហារីកចក្រភពអង់គ្លេសមានមូលដ្ឋាននៅក្រុង Glasgowបានថ្លែងថា ៖«យើងបានបោះ១ជំហ៊ានយ៉ាងវែងនៅក្នុងការស្វែងយល់ដំណើរនៃការអភិវឌ្ឍមហារីកពោះវៀន ។ វាច្បាស់ណាស់ដែលថា សារធាតុដែកដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការគ្រប់គ្រងការអភិវឌ្ឍមហារីកពោះវៀនលើបណ្តាអ្នកដែលពន្ធុ APCមានដំណើរការមិនប្រក្រតី ។
ប៉ុន្តែយ៉ាងណាក្តី ការសិក្សាយើងក៏បានបង្ហាញផងដែរថា បើទោះជាមានសារធាតុដែកច្រើនក្នុងអាហារក្តី ក៏វាមិនបណ្តាលឱ្យកើតមហារីកដែរ ប្រសិនជាពន្ធុ APCដំណើរការដូចធម្មតា ។ ដូច្នេះអ្វីៗទាំងអស់ វាអាស្រ័យលើពន្ធុនេះផងដែរ »។ការទទួលទានសាច់ក្រហមបានធ្វើឱ្យមនុស្ស១៧០០០នាក់ក្នុងមួយឆ្នាំកើតជំងឺមហារីកពោះវៀន ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ