ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ខ្លាញ់​ចង្កេះបង្កើន​អត្រា​ស្លា.ប់​ដោយ​ជំ​ងឺ​បេះ​ដូង​ខ្ពស់​

14 ឆ្នាំ មុន

យោង​តាម​បណ្តា​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​នៅ​សហរដ្ឋ​អាមេរិក​បាន​អះអាង​ថា​ អ្នក​កើតជំងឺ​បេះ​ដូង​នឹង​ប្រឈម​ជា​មួយ​អត្រា​ស្លា.ប់​ខ្ពស់​ ប្រសិន​ជា​ពួក​គេ​មាន​ខ្លាញ់​នៅ​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​ច្រើន​។
ក្រុម​ស្រាវ​ជ្រាវ​ដែល​មាន​ឈ្មោះ​ថា​Mayo Clinicបាន​ធ្វើ​វិភាគ​ទិន្ន័យព័ត៌​មាន​ក្នុង​លទ្ធផល​នៃការ​សិក្សា​ចំនួន​ ៥ពាក់​ព័ន្ធ​ជា​មួយ​អ្នក​ជំ​ងឺ​១៥.៩២៣នាក់​។ ក្រោយ​ពី​ការ​វិភាគ​យ៉ាង​ល្អិត​ល្អន់​ ក្រុម​ស្រាវ​ជ្រាវ​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ បញ្ហា​នេះ​បាន​ប៉ះ​ពាល់​ទៅលើ​អ្នក​ដែល​មាន​រាង​កាយ​ធាត់​ដុះ​ពោះ​កំប៉ោង​។ នៅ​ក្នុង​ព្រឹត្តិបត្រ​American College of Cardiology​បាន​និយាយ​ថា​ បណ្តា​មនុស្ស​ដែល​មាន​ខ្លាញ់​ច្រើន​នៅ​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​គួរតែ​ព្យាយាម​បញ្ចុះ ​ទម្ងន់​។

យោង​តាម​បណ្តា​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​នៅ​សហរដ្ឋ​អាមេរិក​បាន​អះអាង​ថា​ អ្នក​កើតជំងឺ​បេះ​ដូង​នឹង​ប្រឈម​ជា​មួយ​អត្រា​ស្លាប់​ខ្ពស់​ ប្រសិន​ជា​ពួក​គេ​មាន​ខ្លាញ់​នៅ​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​ច្រើន​។
ក្រុម​ស្រាវ​ជ្រាវ​ដែល​មាន​ឈ្មោះ​ថា​Mayo Clinicបាន​ធ្វើ​វិភាគ​ទិន្ន័យព័ត៌​មាន​ក្នុង​លទ្ធផល​នៃការ​សិក្សា​ចំនួន​៥ពាក់​ព័ន្ធ​ជា​មួយ​អ្នក​ជំ​ងឺ​១៥.៩២៣នាក់​។ ក្រោយ​ពី​ការ​វិភាគ​យ៉ាង​ល្អិត​ល្អន់​ ក្រុម​ស្រាវ​ជ្រាវ​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ បញ្ហា​នេះ​បាន​ប៉ះ​ពាល់​ទៅលើ​អ្នក​ដែល​មាន​រាង​កាយ​ធាត់​ដុះ​ពោះ​កំប៉ោង​។ នៅ​ក្នុង​ព្រឹត្តិបត្រ​American College of Cardiology​បាន​និយាយ​ថា​ បណ្តា​មនុស្ស​ដែល​មាន​ខ្លាញ់​ច្រើន​នៅ​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​គួរតែ​ព្យាយាម​បញ្ចុះ​ទម្ងន់​។

ចំណែក​មូល​និធិ​រោគបេះ​ដូង​របស់​អង់​គ្លេស​ក៏​បាន​និយាយ​ដែ​រ​ថា អ្នក​ធាត់​ដុះ​ពោះ​ហើយ​មាន​ជំ​ងឺ​បេះ​ដូង​គួរតែ​ប្រយ័ត្ន​ប្រយែង​ឲ្យ​បាន​ខ្លាំង​បំ​ផុត​។ នៅ​ក្នុង​ការ​ពិ​សោធន៍​ផងដែរ​ ក្រុម​​Mayo Clinicក៏​បា​ន​ពិ​និត្យ​មើល​លើ​ភាព​ខុសគ្នា​នៅ​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​និង​ត្រគាក ​ហើយ​វាស់​ខ្លាញ់​នៅ​ជុំ​វិញ​ក្បាល​ពោះ​ព្រម​ទាំង​BMI(ដែល​ជា​ការ​វាស់​ប្រៀប​ធៀប​​​ទម្ងន់​និង​កំពស់​)​។  អត្រា​ស្លាប់​បាន​កើន​ឡើង​ដល់​៧៥%ចំ​ពោះ​អ្នក​ជំ​ងឺ​ដែល​មាន​ខ្លាញ់​នៅ​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​ក្នុង​កម្រិត​ខ្ពស់​។ សូម្បី​តែ​អ្នក​ដែល​មាន​កម្ពស់​ធម្មតា​(BMIចន្លោះ​ពី​២០​ទៅ​២៥​)​ក៏​ប្រឈម​នឹង​អត្រា​ស្លាប់​ខ្ពស់​ណាស់​ដែរ​ ប្រ​សិន​ជា​នៅ​បរិវេណ​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​របស់​ពួក​គេ​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​ខ្លាញ់​ ។

វេជ្ជ​បណ្ឌិត​Thais Coutinhoរបស់​ក្រុម​​Mayo Clinicបាន​និយាយ​ថា​៖«BMIគ្រាន់​តែ​ជា​រង្វាស់​ទម្ងន់​សមាមាត្រ​ទៅ​នឹង​កម្ពស់​ប៉ុណ្ណោះ។ អ្វី​ដែល​ជា​ការ​សំ​ខាន់​នោះ​គឺជា​មធ្យោ​បាយ​ដែល​ខ្លាញ់​ត្រូវ​បាន​ចែក​ចាយ​ទៅ​ឲ្យ​ផ្នែក​ផ្សេង​ៗ​របស់​រាង​កាយ​»។ បណ្តា​អ្នក​ស្រាវ​ជ្រាវ​បាន​ស្នើ​ថា​ វេជ្ជ​បណ្ឌិត​គួរតែ​វាស់​ទំ​ហំ​ចង្កេះ​និង​ត្រគាក​គ្រប់​អ្នក​ជំ​ងឺ​បេះ​ដូង​ទាំង​អស់​។ ការ​ធ្វើ​បែបនេះ​គឺ​ដើម្បី​ផ្តល់​ដំ​បូន្មាន​ពី​វិធី​សាស្រ្ត​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​ស្លាប់ដល់​​អ្នក​ជំ​ងឺ​។

អនុប្រធាន​មូល​និធិ​រោគបេះ​ដូង​អង់​គ្លេស​ វេជ្ជ​បណ្ឌិត​ម៉ៃ នែប​តុន​បាននិយាយ​ថា​៖«ការ​សិក្សា​​នេះ​បាន​បង្ហាញ​ថា​ការ​ធាត់​ដុះ​ពោះ​កំ​ប៉ោង​គឺ​ជា​ការ​ប្រឈម​យ៉ាង​ធំ​មួយ​ទៅ​នឹង​គ្រោះ​ថ្នាក់​ដល់​​ស្លាប់​សម្រាប់​អ្នក​មាន​ជំ​ងឺ​បេះ​ដូង ​បើ​ទោះ​ណា​ BMIរបស់​គេធម្មតា​ក៏​ដោយ​»។ ខ្លាញ់​នៅ​ក្បាលពោះ​និង​ជុំ​វិញ​ចង្កេះ​ពិត​ជា​មិន​ល្អ​ឡើយ​ ហើយ​វា​ក៏​ជា​ផ្នែក​មួយ​ដែល​នាំ​ឲ្យ​កើត​ជំ​ងឺ​មួយ​ចំនួន​ដូចជា​ ឡើង​ឈាម​  ទឹក​នោម​ផ្អែម​និង​កូ​ឡេស្តេរ៉ូល​ឡើង​ខ្ពស់​ទៀត​ផង​៕