ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ប្រេង​អូ​លីវ​ជួយ​រក្សា​សម្ពាធ​ឈាម​ល្អ

14 ឆ្នាំ មុន

កំរិត​សំពាធ​ឈាម​ល្អ​ឆ្លុះ​បញ្ចាំង​ពី​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខ្លួន​ល្អ​។ នៅ​ពេល​កំរិត​សំពាធឈាម​មិន​មាន​តុល្យភាព វា​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​គាំងបេះដូង ឬ​ដាច់​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល​។ កំរិត​សំពាធ​ឈាម​ដែល​ឡើង​ខ្ពស់​ជា​ញឹកញាប់​បណ្ដាល​មក​ពី​ជំងឺ​ក្រិន​សរសៃឈាម (Atherosclerosis) ដែល​កើតឡើង​កាលណា LDL cholesterol ដែល​ជា​ខា្ល​ញ់​ម្យ៉ាង​នៅក្នុង​ខ្លួន​បាន​ទៅ​ស្អិត​ជាប់​នឹង​ជញ្ជាំង​សរសៃឈាមក្រហម (Arteries) ហើយ​ភាគ​តូច​ល្អិតនៃ​សារជាតិ​ខ្លាញ់​នេះ​បាន​ផ្ដុំ​គ្នា​បង្កើត​ជា​ ផ្ទាំងធ្វើ​ឱ្យ​សរសៃឈាម​ត្បៀត​តូច​ប​ណា្ដ​ល​ឱ្យ​បេះដូង ពិបាក​ក្នុង​ការ​បា.ញ់​ឈាម​ទៅ​ចិញ្ចឹម​រាងកាយ ។

កំរិត​សំពាធ​ឈាម​ល្អ​ឆ្លុះ​បញ្ចាំង​ពី​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខ្លួន​ល្អ​។ នៅ​ពេល​កំរិត​សំពាធឈាម​មិន​មាន​តុល្យភាព វា​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​គាំងបេះដូង ឬ​ដាច់​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល​។ កំរិត​សំពាធ​ឈាម​ដែល​ឡើង​ខ្ពស់​ជា​ញឹកញាប់​បណ្ដាល​មក​ពី​ជំងឺ​ក្រិន​សរសៃឈាម (Atherosclerosis) ដែល​កើតឡើង​កាលណា  LDL cholesterol ដែល​ជា​ខា្ល​ញ់​ម្យ៉ាង​នៅក្នុង​ខ្លួន​បាន​ទៅ​ស្អិត​ជាប់​នឹង​ជញ្ជាំង​សរសៃឈាមក្រហម (Arteries) ហើយ​ភាគ​តូច​ល្អិតនៃ​សារជាតិ​ខ្លាញ់​នេះ​បាន​ផ្ដុំ​គ្នា​បង្កើត​ជា​ផ្ទាំងធ្វើ​ឱ្យ​សរសៃឈាម​ត្បៀត​តូច​ប​ណា្ដ​ល​ឱ្យ​បេះដូង ពិបាក​ក្នុង​ការ​បាញ់​ឈាម​ទៅ​ចិញ្ចឹម​រាងកាយ ។

នៅ​ក្នុង​ប្រេង​អូ​លីវ មាន​សារជាតិ​ម្យ៉ាងហៅ​ថា Oleuropein ដែល​អ្នក​វិទ្យាសាស្ដ្រ​រកឃើញ​ថា ជា​សារជាតិ​ដែល​ការពារ​កុំឱ្យកូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូ​ល​អិ​ល​ឌី​អិ​ល (LDL cholesterol) ធ្វើ​អុកស៊ីតកម្ម និង​មក​កក​ផ្ដុំ​លើ​ជញ្ជាំងសរសៃឈាម​។ ក្រុម​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​នៃសាកលវិទ្យាល័យ (University of Naples) ប្រទេស​អ៊ី​តា​លី បាន​ធ្វើការ​ប្រៀបធៀប​រវាង​ប្រេង​អូ​លីវ​និង​ប្រេង​ផ្កាឈូករ័ត្ន ។ គេ​បាន​យក​ប្រេង​ទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​នេះ ប្រើសម្រាប់​ចម្អិន​អាហារ​ដាច់​ដោយឡែក​ពី​គ្នា អោយ​មនុស្ស​២៣​នាក់​ដែល​មាន​បញ្ហាកម្រិត​សំពាធ​ឈាម​ប្រែប្រួល​មិនធម្មតា​ក្នុងរយៈពេល​មួយ​ឆ្នាំ ។ អ្នក​ទាំង​២៣​នាក់​នោះត្រូវ​បាន​ចែក​ជា​២​ក្រុម គឺ​ក្រុម​មួយ​ទទួលទាន​អាហារ​ចម្អិន​ដោយ​ប្រើ​ប្រេង​អូ​លីវ និង ក្រុម​មួយទៀត​ទទួលទាន​អាហារ​ចម្អិន​ដោយ​ប្រើ​ប្រេង​ផ្កាឈូករ័ត្ន ។

ជា​លទ្ធផល​ចម្បងនៃ​ការ​អង្កេត​របស់​ពួក​គេ គេ​ឃើញ​មានការថយ​ចុះ​យ៉ាងច្រើន​ក្នុង​ការ​ប្រើប្រាស់​បរិមាណ ថ្នាំ​គ្រាប់​បញ្ចុះ​សំពាធ​ឈាម​ចំពោះ​អ្នកជំងឺ ដែល​អាហារ​ពួក​គេ​ចម្អិន​ដោយ​ប្រើ​ប្រេងអូ​លីវ ផ្ទុយ​ទៅ​វិញ ការ​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​មានការថយ​ចុះ​តែ​បន្ដិចបន្ដួច​ប៉ុណ្ណោះ​ចំពោះ​អ្នក ដែល​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​ចម្អិន​ប្រើ​ប្រេងផ្កាឈូករ័ត្ន​។ ចំណែក​កម្រិត​ជាតិ​ខ្លាញ់ cholesterol និង triglycerde លើ​អ្នក​ដែល ប្រើ​ប្រេង​អូ​លីវ​ក៏​មានការ​ថយ​ចុះ​គួរ​ឱ្យ​កត់សម្គាល់​ដែរ​។ ក្នុង​ប្រេង​អូ​លីវ​១០​ក្រាម មាន សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​នៃ polyphenols ៥​ក្រាម​( ក្នុង​ប្រេង​ផ្កាឈូករ័ត្ន​ពុំ​មាន​សារជាតិ​នេះ​ទេ​)​។ សារជាតិ polyphenols នេះ​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​កូ​រ៉ូ​ណែ នៅ​ក្នុងបេះដូង Coronary arterydisease និងអាច​បន្ថយ​សំពាធ​ឈាម​ផង​ដែរ​ ៕