ខណៈដែលប្រជាជនជាច្រើនក្នុងប្រទេសកម្ពុជាត្រូវបានអនុញ្ញាតឲ្យធ្វើការនៅផ្ទះ និងសាលារៀនត្រូវបានបិទទ្វារ អាជីវករលក់ម្ហូបអាហារ នំចំណី និងភេសជ្ជៈនៅតែព្យាយាមបន្តបើកដំណើរការដដែលដើម្បីបម្រើដល់សាធារណជនដែលស្នាក់នៅផ្ទះ ។ កន្លែងជាច្រើនចាប់ផ្តើមមានផ្តល់ជាសេវាកម្មវេចខ្ចប់ និងដឹកជញ្ជូនដល់ផ្ទះអតិថិជនផងដែរ ដែលស្ទើរតែជាប្រភពចំណូលតែមួយសម្រាប់អាជីវករទាំងនេះ ។
ប៉ុន្តែតើមនុស្សមានឱកាសឆ្លងវីរុសកូវីដ១៩ ពីការទទួលទានអាហារវេចខ្ចប់ ឬទេ?
យោងទៅតាមអ្នកស្រី អេនជេឡា រ៉ាមូសេន (Angela Raasmusen) សាស្ត្រាចារ្យផ្នែកវិសាណូសាស្ត្រនៅមជ្ឈមណ្ឌលជំងឺបង្កមេរោគ និងភាពសុំានៅ Columbia Mailman School of Public Health បានឲ្យដឹងថា នៅមិនទាន់មានភស្តុតាងបង្ហាញថាវីរុសកូវីដ១៩ នេះអាចត្រូវបានចម្លងពីមនុស្សម្នាក់ទៅមនុស្សម្នាក់ទៀតតាមរយៈការទទួលទានអាហារទេ ។
ប៉ុន្តែការផ្តល់យោបល់ក្នុងពេលបច្ចុប្បន្ននេះ គឺមនុស្សម្នាក់ៗគួរតែឧស្សាហ៍លាងសម្អាតដៃ និងចៀសវាងការយកដៃទៅប៉ះមុខដើម្បីកាត់បន្ថយឱកាសឆ្លងវីរុសខាងលើ ។ លើសពីនេះទៅទៀត ក្នុងកំឡុងពេលនេះ អ្នកលក់ម្ហូបអាហារ ឬអ្នកចម្អិនអាហារក៏អនុវត្តទម្លាប់ទាំងនេះដែរ និងភាគច្រើនមានការប្រុងប្រយ័ត្នជាងមុនពេលដែលចម្អិនអាហារឲ្យភ្ញៀវ ។
យោងទៅតាមអត្ថបទមួយរបស់ទស្សនាវដ្តី Forbes បានឲ្យដឹងថា ទោះជាអាហារដែលត្រូវបានចម្អិនដោយភោជនីយដ្ឋានកម្រិតខ្ពស់បំផុតក៏ដោយក៏អាចមានផ្ទុកនូវមេរោគ ឬវីរុសដែលអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់មនុស្សដែរ ប៉ុន្តែមេរោគ និងវីរុសទាំងនោះមិនងាយធ្វើឲ្យមនុស្សឈឺទេព្រោះមនុស្សមានប្រព័ន្ធការពារខ្លួនដែលជាអាស៊ីតក្នុងក្រពះ ។
យ៉ាងណាក្តីវាមិនមានន័យថាការទទួលទានអាហារវេចខ្ចប់ គឺសុវត្ថិភាពទាំងស្រុងដែរ ប៉ុន្តែហានិភ័យអាចត្រូវបានកាត់បន្ថយបានដោយធ្វើតាមការណែនាំរបស់អ្នកជំនាញទាក់ទិននឹងការលាងដៃនិងលាងសម្អាតមេរោគលើប្រអប់ដាក់អាហារជាដើម ៕ (យោងតាមប្រភពពី www.forbes.com )
ចែករំលែកព័តមាននេះ