ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ជំងឺ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុងឈាម (LE CHOLESTEROL)

14 ឆ្នាំ មុន

Le cholestérol គឺជាតិខ្លាញ់​ក្នុងឈាម ដែល​មាន​៧០​ភាគរយ​បង្ក​បង្កើត​ដោយ​ថ្លើម​ខ្លួន​ឯង, និង​៣០​ភាគរយ​បង្ក​បង្កើត​តាម​ចំណី អាហារ​ដែល​យើងបរិភោគ ។ Le cholestérol មានពីរ​ប្រភេទ ៖ ខ្លាញ់​ល្អដែល​ភាសា​បារាំង​ហៅ​​ថា Le bon cholestérol (HDL) និង​​ខ្លាញ់​​អាក្រក់ Le mauvais cholestérol (LDL) ខ្លាញ់​ទាំង​២​ប្រភេទ​នេះ​មាន​រង្វាស់​ពី​2​ទៅ2,5g/l គឺជា​​អត្រា​ធម្ម​តា​សំរាប់ខ្លាញ់​ក្នុងឈាម ។ ប៉ុន្តែ​ក្នុង​អត្រា 2,5g/l នៃ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​នេះ គឺ​មាន​ខ្លាញ់​អាក្រក់ Le mauvais cholestérol អត្រា 1,6g/l ទៅ​ហើយ ។ ឧទាហរណ៍ ៖ ក្រោយ​ពេល​ធ្វើ​ការ​វិ​ភាគ​​ឈាមមើល​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​​​ទាំ​ងអស់​ មាន​អត្រា 2,6g/l ទៅលើស​ពី​2,5g/l គឺ​ចាប់​ពី​ពេលនោះ​មក​យើងត្រូវ​ចេះ​តម​អាហារ​ចៀស​វាង​កុំ​បរិភោគ​អាហារ​ណា​ មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​​ច្រើន​ ព្រោះ​ខ្លាញ់​ល្អ​គឺ​ខ្លាញ់​ធាតុ​រាវ (Les grai-sses insaturées) ។ រី​ឯខ្លាញ់​អា​ក្រក់​មាន​ប្រភេទ​ខាប់ (Les graisses saturées) យើង​​ធ្វើ​យ៉ាង​ណា​ក្នុងសរីរាង្គ​កាយ​យើង​ត្រូវ​ឱ្យ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ធាតុ​ រាវ​ក្នុងឈាម​កើន​ជាង​ខ្លាញ់​ធាតុ​ខាប់ ទើប​យើង​មាន​សុខ​ភាព​ល្អ ។

Le cholestérol គឺជាតិខ្លាញ់​ក្នុងឈាម ដែល​មាន​៧០​ភាគរយ​បង្ក​បង្កើត​ដោយ​ថ្លើម​ខ្លួន​ឯង, និង​៣០​ភាគរយ​បង្ក​បង្កើត​តាម​ចំណី អាហារ​ដែល​យើងបរិភោគ ។ Le cholestérol មានពីរ​ប្រភេទ ៖ ខ្លាញ់​ល្អដែល​ភាសា​បារាំង​ហៅ​​ថា Le bon cholestérol (HDL) និង​​ខ្លាញ់​​អាក្រក់ Le mauvais cholestérol (LDL) ខ្លាញ់​ទាំង​២​ប្រភេទ​នេះ​មាន​រង្វាស់​ពី​2​ទៅ2,5g/l គឺជា​​អត្រា​ធម្ម​តា​សំរាប់ខ្លាញ់​ក្នុងឈាម ។ ប៉ុន្តែ​ក្នុង​អត្រា 2,5g/l នៃ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​នេះ គឺ​មាន​ខ្លាញ់​អាក្រក់ Le mauvais cholestérol អត្រា 1,6g/l ទៅ​ហើយ ។ ឧទាហរណ៍ ៖ ក្រោយ​ពេល​ធ្វើ​ការ​វិ​ភាគ​​ឈាមមើល​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​​​ទាំ​ងអស់​ មាន​អត្រា 2,6g/l ទៅលើស​ពី​2,5g/l គឺ​ចាប់​ពី​ពេលនោះ​មក​យើងត្រូវ​ចេះ​តម​អាហារ​ចៀស​វាង​កុំ​បរិភោគ​អាហារ​ណា​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​​ច្រើន​ ព្រោះ​ខ្លាញ់​ល្អ​គឺ​ខ្លាញ់​ធាតុ​រាវ (Les grai-sses insaturées) ។ រី​ឯខ្លាញ់​អា​ក្រក់​មាន​ប្រភេទ​ខាប់ (Les graisses saturées) យើង​​ធ្វើ​យ៉ាង​ណា​ក្នុងសរីរាង្គ​កាយ​យើង​ត្រូវ​ឱ្យ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ធាតុ​រាវ​ក្នុងឈាម​កើន​ជាង​ខ្លាញ់​ធាតុ​ខាប់ ទើប​យើង​មាន​សុខ​ភាព​ល្អ ។

ផ្ទុយ​​ទៅវិញ បើ​ខ្លាញ់​ក្នុងឈាម​យើង​មាន​ធាតុ​ខាប់កើន​ច្រើនជាង​ធាតុ​រាវនោះ គឺជា​លទ្ធ​ផល​អា​ក្រក់​​មួយ​បណ្តាល​ឱ្យ​យើង​កើត​មាន​ជំងឺ​​ទឹក​នោម​ផ្អែម ឈាម​មាន​អត្រា​ខ្ពស់ ស្ទះ​បំពង់​សរសៃ​ឈាម​ គាំង​បេះ​ដូង។ល។ ជួន​កាល​ខ្លាញ់​ធាតុ​ខាប់នេះ​​អាច​កើត​ជា​គ្រាប់​ក្រួស​ជាប់​នៅ​ នឹង​ប្រមាត់​គេ​ហៅ​ថា ក្រួស​ប្រមាត់ រី​ឯ​ខ្លាញ់ Triglycéride គឺជា​ខ្លាញ់​ម្យ៉ាង​មាន​សារជាតិ ​ផ្អែម​​ដែល​ស្ថិត​នៅ​លើ​សរសៃ​ឈាម​អត្រា​ក្រោម​ពី​1,60g/l ។ ដើម្បី​កុំ​ឱ្យ​ Le cholestérol មាន​អត្រា​​ខ្ពស់​ពី​2,5g/l នោះ យើង​ត្រូវ​ការពារ​ជាមុន​ដោយ​ពិសា​ជីវឱសថ​ខ្ទឹម ព្រឹក​១គ្រាប់ ថ្ងៃ​ត្រង់​១​គ្រាប់ និង​ល្ងាច​១​គ្រាប់ នៅ​ពេល​បរិ​ភោគ​​អាហារ ហើយ​និង​ខ្លាញ់​ត្រី​សូម៉ុង (Saumon) ថ្ងៃ​ត្រង់​២​គ្រាប់ ល្ងាច​២​គ្រាប់ ក្រោយ​​ពេលបរិ​ភោគ​​អាហារ ។ ថ្នាំទាំង​ពីរ​ប្រភេទ​នេះ អា​ចកាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ ធាតុ​ខាប់​ក្នុង​ឈាម ហើយ​និង​ជួយ​ឱ្យ​បំពង់ឈាម​ដំណើរ​ការ​ស្រួល​ គ្មាន​ការរាំង​ស្ទះ ។

អត្ថ​ប្រយោជន៍​ខ្ទឹម (Ail bio gélules) ៖
១-​ជីវ​ឱសថ​ខ្ទឹម​សំបូរ​ទៅ​ដោយ Acides animiques, germanium, calcium, cuivre, zinc, potassium, magnésium, sélénium, vitamines A,B1, ហើយ​និង C, des acides gras essentiels (vitamine F)
២-​ខ្ទឹមជួយ​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំង​មេរោគ​ ដែល​ចូល​មកយាយី​ក្នុង​សរី​រាង្គ​កាយ​យើង ដូច​ជា ព្រូន សត្វ​ល្អិត បំបាត់​ការ​រោយ​ចុក​ចាប់ ពង្រឹង​សរសៃ​ឈាម​តូចៗ ដំណើរ​ឈាម​ដើរ​ស្រួល ជួយ​សំរួល​សម្ពាធ​ឈាម​កុំ​ឱ្យ​ឡើង​ ហើយ​និង​ការ​ពារជំងឺ​គាំង​បេះ​ដូង ។ ខ្ទឹម​ធ្វើ​ឱ្យ​ឈាម​រាវ ហើយ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់ Le cholestérol ហើយ​និង​ Trigly​céride កុំ​ឱ្យ​មានអត្រា​ជាតិ​ខ្លាញ់ក្នុង​ឈាម​កើន​ឡើង ។

អត្ថ​ប្រយោជន៍​​ខ្លាញ់ត្រី​សូម៉ុង ៖ នាំ​មក acides gras polyinsaturés série oméga 3, EPA (acide eicosapentaenoïque) et DHA (acide docosahexaenoïque) ដែល​ជួយ​ខ្លាញ់​ក្នុងឈាម​ឱ្យ​មាន​លំនឹង, ឈាម​ស្រស់​ថ្លា សរសៃ​ឈាមយឺត ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ខ្លាញ់ Le cho-lestérol ហើយ​និង des Triglycérides​ពី​២០​ទៅ​៥០​ភាគរយ ហើយជួយការ​ពារ​សរសៃ​ឈាម ។ ដូច្នេះ​ការ​ពិសា​ខ្លាញ់​ត្រី​សូម៉ុង ទៀង​​ទាត់​អាច​ជួយ​ការពារចៀស​ផុត​ពី​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម ហើយ​និង​​គាំង​បេះដូង ៕ បកស្រាយ​ដោយ ៖ លោក​គ្រូ ដូ លេខ​ទូរស័ព្ទ ០១២ ៩២៣ ២៧២ អ្នក​និពន្ធ​ផ្នែកសុខ​ភាព និង​គ្រូ​​ឱសថ​ធម្មជាតិ មានបទ​ពិសោធន៍​ជាង​២០​ឆ្នាំ នៅ​ប្រទេស​បារាំង