ឆៃថាវ មិនត្រឹមតែជាបន្លែដែលមានជីវជាតិប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពទៀតផង។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយមិនមែនគ្រប់គ្នាដឹងពីរបៀបផ្សំឆៃថាវឱ្យបានត្រឹមត្រូវនោះទេ។
ឆៃថាវ មានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកមិនដឹងពីរបៀបប្រើវា វាអាចនាំអោយមានហានិភ័យដែលមិនចង់បាន។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអាហារមួយចំនួនដែលមិនគួរផ្សំជាមួយឆៃថាវ។
ផ្លែសារី និងប៉ោម, ទំពាំងបាយជូ
ផ្លែឈើទាំងនេះមានផ្ទុកសារធាតុ Copper Cetane ដែលអាចធ្វើអន្តរកម្មជាមួយអាស៊ីត cianogen នៅក្នុងផ្លែ ឆៃថាវ ដែលបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញាពកក និងមុខងារក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីតចុះខ្សោយ ប្រសិនបើប្រើជាប្រចាំ។
យិនស៊ិន
ឆៃថាវ គឺត្រជាក់ខណៈពេលដែលយិនស៊ិនគឺក្តៅ។ ការរួមបញ្ចូលគ្នានេះអាចនាំឱ្យសារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងអាហារត្រូវបាន “លុបចោល” គ្នាទៅវិញទៅមក។ បន្ថែមពីលើឆៃថាវ បន្ទាប់ពីប្រើយិនស៊ិន អាហារសមុទ្រ និងតែ គួរតែត្រូវបានជៀសវាង។
ការ៉ុត
ថ្វីត្បិតតែឆៃថាវ សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ប៉ុន្តែការ៉ុតមានអង់ស៊ីមដែលអាចបំបែកវីតាមីននេះ។ នេះមានន័យថា ពេលទទួលទានរួមគ្នា បរិមាណវីតាមីន C នឹងត្រូវបានកាត់បន្ថយយ៉ាងខ្លាំង។
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ
ការរួមបញ្ចូលគ្នានៃផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ និងរ៉ាឌីសពណ៌សអាចបង្កើតប្រតិកម្មស្មុគស្មាញ ដែលនាំឱ្យអាឡែស៊ី ឬរលាកស្បែក។
លើសពីនេះទៀត ការប្រើប្រាស់ ឆៃថាវក៏ត្រូវគ្រប់គ្រងផងដែរ។ ការញ៉ាំច្រើនពេកអាចធ្វើឲ្យខូចប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងនាំឲ្យឈឺក្រពះ។ ជាពិសេសសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ការទទួលទាន ឆៃថាវច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យនោមកើនឡើង បណ្តាលឱ្យមិនស្រួលដោយសារតែលក្ខណៈសម្បត្តិ បញ្ចុះទឹកនោមនៃអាហារនេះ។ ក្នុងមួយសប្តាហ៍ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរតែទទួលទានតែ 1-2 ដងនៃ ឆៃថាវឆ្អិន ហើយគួរជៀសវាងការបរិភោគ ឆៃថាវឆៅដើម្បីធានាសុវត្ថិភាពសុខភាព។
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភពីឆៃថាវ
ឆៃថាវត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាអាហារដែលមានជីវជាតិដែលត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា “យិនស៊ិនស” ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។ រាល់ឆៃថាវ 100g មានប្រហែល 20 កាឡូរី ស្ករ 0.5g និងខ្លាញ់ 0.2g រួមជាមួយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗជាច្រើន។ ជាពិសេស វាផ្តល់នូវជាតិ Thiamine 0.045mg, 0.072mg riboflavin, 0.11mg niacin, 0.274mg acid pantothenic, 0.18mg vitamin B6, 0.8mg iron និង 0.37mg manganese។
ឆៃថាវមិនត្រឹមតែសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព រួមទាំងសមត្ថភាពប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយផងដែរ។ ការទទួលទាន ឆៃថាវជាទៀងទាត់អាចជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល ការពារជំងឺពុកឆ្អឹង ក៏ដូចជាបញ្ហាទាក់ទងនឹងជំងឺរលាកសន្លាក់ និងជំងឺភ្នែកឡើងបាយ។
អ្វីដែលពិសេសនោះគឺឆៃថាវ មានផ្ទុកសារធាតុ Glucosinolate ដែលមានសមត្ថភាពការពារមហារីក។ ក្នុងអំឡុងពេលរំលាយអាហារ ជាតិស្ករ glucosinolate ត្រូវបានបំប្លែងទៅជា indole និង isothiocyanate ដែលជាសារធាតុពីរដែលសម្លាប់កោសិកាដុំសាច់ និងពន្យឺតការវិវត្តនៃជំងឺមហារីក។ អរគុណចំពោះរឿងនេះ ឆៃថាវមិនត្រឹមតែជាម្ហូបដ៏ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជាអាវុធដ៏មានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការការពារសុខភាពរយៈពេលវែងផងដែរ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ