
CP ត្រៀមខ្លួនរួចជាស្រេចក្នុងការលើកកម្ពស់ប្រព័ន្ធស្តង់ដារផលិតផលចំណីអាហារនៅកម្ពុជា
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ នៅថ្ងៃទី ០៥ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ ២០២១ ក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ខេមបូឌា…
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ នៅថ្ងៃទី ០៥ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ ២០២១ ក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ខេមបូឌា…
រាជធានីភ្នំពេញ ៖ នៅថ្ងៃទី ០៥ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ ២០២១ ក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ខេមបូឌា ចំកាត់ ត្រូវបានធានារ៉ាប់រង និងទទួលស្គាល់ប្រព័ន្ធអនុវត្តន៍ផលិតកម្មល្អ (GMP) និងប្រព័ន្ធវិភាគគ្រោះថ្នាក់នៅចំណុចត្រួតពិនិត្យសំខាន់ (HACCP) តាមស្តង់ដារអន្តរជាតិ និងបានត្រៀមខ្លួនរួចជាស្រេចក្នុងការផលិតចំណីអាហារដែលមានគុណភាព និងសុវត្ថិភាពឈានមុខគេនៅកម្ពុជា ។
លោក ថាណាឈិត ស្រ៊ីប៊ុនលឺ (Thanachit Sriboonlue) ជាក្រុមប្រឹក្សាភិបាលរង (Vice President) រោងចក្រកែច្នៃ ផលិតចំណីអាហារ និងបំលែងសាច់មាន់ នៃក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ខេមបូឌា ចំកាត់ បានមានប្រសាសន៍ក្នុងកម្មវិធីទទួលវិញ្ញាបនបត្រប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ ការអនុវត្តផលិតកម្មល្អ Good Manufacturing Practice ឬ GMP និងប្រព័ន្ធវិភាគគ្រោះថ្នាក់នៅចំណុចត្រួតពិនិត្យសំខាន់ Hazard Analysis and Critical Control Point ឬ HACCP ដែលប្រព្រឹត្តិទៅនៅសណ្ឋាគារ តារាអ៊ែរផតថា ៖ «អាជីវកម្មផលិតចំណីអាហារ របស់ក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ខេមបូឌា ជាក្រុមហ៊ុនដែលបានប្រតិបត្តិការជីវកម្មចាប់តាំងពីឆ្នាំ ២០០៨ រហូតបច្ចុប្បន្ន ប្រហែលជា ១២ឆ្នាំមកហើយ ។ សម្រាប់អាជីវកម្មផលិតចំណីអាហារនៅកកម្ពុជាមានការផ្លាស់ប្តូរយ៉ាងលឿន» ។
អតីតប្រទេសកម្ពុជានៅពឹងផ្អែកលើការនាំចូលផលិតផលចំណីអាហារ ពីក្រៅប្រទេសមានចំនួនកំណត់ ប្រជាជនផ្តោតលើការបរិភោគចំណីអាហារស្រស់ៗ និងការផលិតចំណីអាហារបែបងាយៗ ប្រព័ន្ធផលិតមិនស្មុគស្មាញ ។ ប៉ុន្តែបច្ចុប្បន្ននេះប្រទេសមានការផ្លាស់ប្តូរ បច្ចេកវិទ្យាចូលមកមានតួនាទីខ្លាំងឡើងៗ ហើយតម្រូវការ និងឥរិយាបថរបស់មនុស្សមានការផ្លាស់ប្តូរ និងមានចំនួនកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ។ លើសពីនេះទៅទៀតជំងឺដែលតាមមកជាមួយអាហារក៏មានចំនួនច្រើនឡើងផងដែរ ធ្វើអោយអ្នកបរិភោគមានជម្រើស ក្នងការស្វែងរកអាហារដែលមានគុណភាព និងសុវត្ថិភាពសម្រាប់ខ្លួនឯង សម្រាប់អាជីវកម្មផលិតចំណីអាហារក៏មានការផ្លាស់ប្តូរដូច្នោះដែរ ។
ក្រុមហ៊ុនរបស់យើងក៏ដូចគ្នាផងដែរ ដោយយើងយល់ច្បាស់ថា អ្នកបរិភោគមានជីវភាពការរស់នៅ និងឥរិយាបថផ្លាស់ប្តូរគ្រប់ពេលវេលា ។ ប៉ុន្តែរឿងដែលយើងយកចិត្តទុកដាក់ និងជឿជាក់នោះគឺទាក់ទងនឹងគុណភាព និងសុវត្ថិភាពរបស់ចំណីអាហារ ព្រមទាំងប្រព័ន្ធផលិតដែលបានទទួលស្គាល់ដោយប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ ។ ទាំងអស់នេះហើយ គឺធ្វើឡើងដើម្បីបង្កើតទំនុកចិត្តដល់អតិថិជន និងអ្នកប្រើប្រាស់ ។ ទើបក្រុមហ៊ុនផ្តល់ភាពសំខាន់ក្នុងការបង្កើតប្រព័ន្ធស្តង់ដារការផលិតល្អនេះឡើង ។ ក្រៅពីនេះទៅទៀត ក្រុមហ៊ុនបានបន្តការស្រាវជ្រាវផលិតផលិតផលចំណីអាហារ ផ្នែករសជាតិ រួមទាំងការច្នៃប្រឌិតនូវផលិតផលថ្មីៗ ដើម្បីបំពេញចំណងចំណូលចិត្ត និងឆ្លើយតបទៅនឹងតម្រូវការរបស់អ្នកបរិភោគគ្រប់វ័យ ។
ថ្ងៃនេះកម្ពុជាមានក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ដែលបានទទួលស្គាល់ដោយប្រព័ន្ធស្តង់ដារ ផ្នែកប្រព័ន្ធផលិតកម្មល្អតាមប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ ដោយយើងផ្តោតលើសុវត្ថិភាពផ្នែកចំណីអា ហារដល់ប្រជាជនកម្ពុជាទូទាំងប្រទេស វាចាត់ទុកជារឿងមួយដ៏សំខាន់របស់ក្រុមហ៊ុនដែលបានចូលមកជួយលើកស្ទួយ និងអភិវឌ្ឍន៍ប្រទេសជាតិ ។
ការប្រតិបត្តិការអាជីវកម្មចំណីអាហារ ក្រុមហ៊ុនផ្តោតលើគោលនយោបាយក្នុងរូបភាពដែលមិនបង្កផលប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន និងសង្គមជាតិ ។ យើងបានយកចិត្តទុកដាក់ជាខ្លាំង ដោយផ្តើមពីការការពារបរិស្ថាន និងមានការជួសជុលកែលម្អសាជាថ្មីឡើងវិញ ទាំងក្នុងនិងក្រៅអគារផលិត ការគ្រប់គ្រងរចនាសម្ព័ន្ធអគារ របៀបប្រើប្រាស់ឧបករណ៍ គ្រឿងចក្រ ការថែរក្សា ការសម្អាត ដោយមានការរៀបចំទីតាំងនិងការគ្រប់គ្រងឧប ករណ៍អោយបានត្រឹមត្រូវ ការគ្រប់គ្រងប្រព័ន្ធដំណើរការផលិតប្រកបដោយសុវត្ថិភាព ចាប់ផ្តើមពីការរៀបចំផែនការការផលិត ប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យវត្ថុធាតុដើមក្នុងអំឡុងពេលផលិត ការវេចខ្ចប់ ការគ្រប់គ្រងគុណភាព និងការដឹកជញ្ជូន ព្រមទាំងការគ្រប់គ្រងសារធាតុគីមី ប្រព័ន្ធកត់ត្រា ការត្រួតពិនិត្យតាមដានទិន្នន័យគុណភាពផលិតផល និងការបណ្តុះបណ្តាលបុគ្គលិកលក្ខណៈដល់បុគ្គលិកគ្រប់រូបក្នុងការប្រតិបត្តិការងារដែលប្រកប ដោយអនាម័យល្អ ដើម្បីធានាបាននូវសុវត្ថិភាព គុណភាពផលិតផលចំណីអាហារល្អដល់ដៃអ្នកប្រើប្រាស់ ។
ប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ Good Manufacturing Practice (GMP) ឬ ការអនុវត្តការផលិតល្អ គឺជាប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងការអនុវត្តអនាម័យល្អនៅក្នុងផលិតកម្មចំណីអាហារ ដើម្បីធានាបាននូវសុវត្ថិភាព គុណភាពអាហារ និងបង្កើតទំនុកចិត្ត ភាពជឿជាក់ដល់អ្នកប្រើប្រាស់ ។ ហើយប្រព័ន្ធនេះដែលបានគ្របដណ្តប់ចាប់តាំងពីទីតាំងអគារផលិត ទាំងរចនាសម្ព័ន្ធអាគារ ប្រព័ន្ធផលិតកម្ម ការចាប់ផ្តើមនៃផែនការផលិតកម្ម ប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យពីវត្ថុធាតុដើម ការគ្រប់គ្រងត្រួតពិនិត្យតាមដានគុណភាព និងការដឹកជញ្ជូន រួមទាំងប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងអនាម័យល្ អ។
ហើយសម្រាប់ Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) ជាការវិភាគហានិភ័យនៅក្នុងផលិតកម្មចំណីអាហារ ដែលគេហៅថា «ការវិភាគគ្រោះថ្នាក់ និងចំណុចត្រួតពិនិត្យសំខាន់» ។ HACCP គឺជាប្រព័ន្ធធានាគុណភាពដែលផ្តោតលើអាហារ ដើម្បីចាត់វិធានការលុបបំបាត់ផលប៉ះពាល់ដល់អ្នកប្រើប្រាស់ដែលអាចកើតឡើងក្នុងដំណាក់កាលនីមួយៗនៃដំណើរការផលិតកម្ម និងលុបបំបាត់ហានិភ័យគីមីរាងកាយនិងអតិសុខុមជីវសាស្ត្រនិងធានាដល់ការផលិតអាហារប្រកបដោយសុវត្ថិភាព ។ ប្រព័ន្ធ HACCP ប្រកាន់ខ្ជាប់នូវគោលការណ៍ប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិកូដិច (Codex) ដែលអាចគ្រប់គ្រង និងការការពារគ្រោះថ្នាក់ ឬការប៉ះពាល់នឹងមីក្រូជីវសាស្ត្រគីមីឬអន្តរកម្មរាងកាយ ដោយអនុវត្តប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពសម្រាប់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ។
កម្ពុជាជាប្រទេសមួយដែលបាននាំចូលនូវផលិតផលចំណីអាហារពីបណ្តាប្រទេសផ្សេងៗជាច្រើន ដោយសារលទ្ធភាពក្នុងការផលិតចំណីអាហាររបស់កម្ពុជាមានចំនួនកំណត់ និងមិនទាន់មានស្តង់ដារល្អតាមប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ ដូច្នោះហើយក្នុងនាមក្រុមហ៊ុនផលិតចំណីអាហារដែលឈានមុខគេនៅកម្ពុជា យើងបានយកចិត្តទុកដាក់យ៉ាងខ្លាំងក្នុងការស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍ ការច្នៃប្រឌិតនូវផលិតផលចំណីអាហារ ទាំងផ្នែករសជាតិ អនាម័យសមស្របទៅតាមប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ រហូតធ្វើអោយ ក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ខេមបូឌា ទទួលបានវិញ្ញាបនបត្រធានារ៉ាប់រង និងទទួលស្គាល់ ប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ GMP និង HACCP ។
ការបានមកនូវប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ GMP និង HACCP របស់ក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. នេះ វាបានឆ្លើយតបទៅនឹងរឿង ៣ ប្រយោជន៍ ដើម្បីឆ្ពោះទៅរកនិរន្តរភាពរបស់ក្រុមហ៊ុនគ្រប់ផ្នែក ដូចជា ៖
ប្រយោជន៍ដល់ប្រទេសជាតិ ៖ វាចាត់ទុកជារឿងដ៏សំខាន់មួយក្នុងការជួយលើកកម្ពស់ស្តង់ដារផលិតកម្មល្អនៅប្រទេសកម្ពុជា ។ ការទទួលបាននូវប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិនេះ ជាការជួយលើកកិត្តិយសដល់ប្រទេសជាតិ ក៏ដូចជាប្រជាជនកម្ពុជាទាំងមូល ដើម្បីអោយមានភាពប្រហាក់ប្រហែលទៅនឹងប្រទេសនានា នៅទូទាំងពិភពលោក ។
ប្រយោជន៍ដល់ប្រជាជន ៖ ប្រជាជនកម្ពុជាអាចទទួលទាននូវចំណីអាហារដែលមានគុណភាព សុវត្ថិភាព អនាម័យ និងផាសុកភាព ដែលផលិតក្នុងស្រុក ដោយមិនចាំបាច់ពឹងផ្អែកទៅលើផលិតផលចំណីអាហារដែលនាំចូលពីក្រៅប្រទេស ។
ប្រយោជន៍ដល់ក្រុមហ៊ុន ៖ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ការបានមកនូវប្រព័ន្ធស្តង់ដារអន្តរជាតិ GMP និង HACCP មានសារសំខាន់ក្នុងការជួយបង្កើតនូវទំនុកចិត្តដល់អ្នកបរិភោគ និងផ្តល់នូវនិរន្តរភាពដល់អាជីវកម្មផលិតចំណីអាហាររបស់ក្រុមហ៊ុនផ្ទាល់ ទាំងផ្នែកគុណភាពផលិតផល និងផ្នែកសុវត្ថិភាពរបស់អ្នកប្រតិបត្តិការងារគ្រប់ដំណាក់កាលក្នុងផលិតកម្ម ។
ក្រុមហ៊ុន ស៊ី.ភី. ខេមបូឌា ចំកាត់ បានបើកប្រតិបត្តិការអាជីវកម្ម កសិ-ឧស្សាហកម្ម និងចំណីអាហារគ្រប់ប្រភេទ ឈានមុខគេនៅកម្ពុជា ដោយអាជីវកម្មទាំងនេះបែងចែកជា ៣ ប្រភេទធំៗ រួមមាន ៖ អាជីវកម្មផលិតចំណីសត្វ អាជីវកម្មចិញ្ចឹមសត្វ (ប្រភេទសត្វដូចជា៖ ជ្រូក មាន់សាច់ មាន់ស្រុក មាន់ពង) អាជីវកម្មសត្វទឹក (ត្រី) អាជីវកម្មផលិតចំណីអាហារ រួមទាំងអាជីវកម្ម CP Five Star ,អាជីវកម្ម CP Fresh Mart , អាជីវកម្ម Star Coffee , អាជីវកម្ម CP Fresh Shop, និងអាជីវកម្មផ្សេងៗជាច្រើនទៀត ៕ ដោយសហការ
ចែករំលែកព័តមាននេះ