ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ក្រសួងកសិកម្ម​សហការ​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន ​ស៊ី​.​ភី​. ខេ​ម​បូ​ឌា ចំកាត់ រៀបចំ​សិក្ខា​សិលា​ពី ជំងឺ​ប៉េស្ត​ជ្រូក​អា​ហ្រិ្វ​ក «​ជំងឺ និង​ផល​ប៉ះពាល់​ដល់​អាជីវកម្ម​»

5 ឆ្នាំ មុន
  • ភ្នំពេញ

ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា​ប្រមាញ់ និង​នេសាទ កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​២០ សីហា​នេះ បាន​សហការ​ជា​មួយ​​ក្រុមហ៊ុន ស៊ី​.​ភី​. ខេ​ម​បូ​ឌា ចំកាត់ ក្នុង​ការ​រៀបចំ​កម្មវិធី​សិក្ខា​សិលា​មួយ​ស្តី​ពី…

ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា​ប្រមាញ់ និង​នេសាទ កាលពី​ថ្ងៃ​ទី​២០ សីហា​នេះ បាន​សហការ​ជា​មួយ​​ក្រុមហ៊ុន ស៊ី​.​ភី​. ខេ​ម​បូ​ឌា ចំកាត់ ក្នុង​ការ​រៀបចំ​កម្មវិធី​សិក្ខា​សិលា​មួយ​ស្តី​ពី «​ជំងឺ និង​ផល​​ប៉ះពាល់​ដល់​អាជីវកម្ម​» នៃ​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អា​ហ្រិ្វ​ក (African Swine Fever) ​នៅ​សណ្ឋា​គារ សូ​ហ្វី​តែ​ល ភ្នំពេញ​។

កម្មវិធី​នេះ​ប្រារព្ធ​ធ្វើ​ឡើង ក្នុង​គោលបំណង​ផ្សព្វផ្សាយ និង​បង្ហាញ​ពី​វិធី​គ្រប់គ្រង និង​ការ​ពារ​​មេ​រាគ ដែល​រាតត្បាត​ពី​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក ដែល​មានការ​ចូលរួម​យ៉ាង​ខ្ពង់ខ្ពស់​ពី​សំណាក់​​ឯកឧត្តម​បណ្ឌិត សួន សុ​ធឿ​ន អគ្គនាយករង​នៃ​នាយកដ្ឋាន​សុខភាព​សត្វ និង​ផលិត​កម្ម​សត្វ​នៃ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា​ប្រមាញ់​និង​នេសាទ វេជ្ជបណ្ឌិត Roongroje Thanawongnuwech សាស្ត្រ​ចារ​ផ្នែក​វិទ្យាសាស្ត្រ​បសុសត្វ​នៃ​សកល​វិទ្យាល័យ Chulalongkorn លោក​ស្រ៊ុ​ន ពៅ ប្រធាន​សមាគម​ចិ​ញ្ចឹ​ម​ជ្រូក​កម្ពុជា ម្ចាស់​កសិដ្ឋាន​ចិញ្ចឹម​សត្វ​ឯកជន​នានា និង​កសិករ​ដែល​សហការ​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន​ស៊ី​.​ភី ខេ​ម​បូ​ឌា​ជាដើម​។

ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អា​ហ្រិ្វ​ក ត្រូវ​បាន​រាតត្បាត និង​កើតឡើង​លើ​សត្វ​ជ្រូក​ដែល​បង្ករ​ជា​បញ្ហា​ចោទ​​ដល់​ប្រជាជន​ដែល​បរិភោគ​សាច់​ជ្រូក ជា​ពិសេស​ម្ចាស់​កសិដ្ឋាន​ចិ​ញ្ចឹ​ម​សត្វ​ជ្រូក​ក្នុង​ប្រទេស​អាស៊ី ហើយ​ប្រទេស​ដែល​មាន​ជំងឺ​រាតត្បាត​នេះ នឹង​ត្រូវ​រង​ផល​ប៉ះពាល់​យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ​លើ​ផ្នែក​សេដ្ឋកិច្ច និង​សង្គម ។

វីរុស​នេះ កើត​លើ​ទាំង​សត្វ​ជ្រូកព្រៃ​ និង​ជ្រូកស្រុក ដែល​ជ្រូកព្រៃ​ជា​អ្នក​ផ្ទុក​ហើយ​ឆ្លង​មក​ជ្រូកស្រុក​តាម​រយៈ​ការ​ចេញចូល​ពី​កន្លែង​មួយ​ទៅ​កន្លែង​មួយទៀត​។ ដូច្នេះ អាច​និយាយ​បាន​ថា ​សត្វ​ដែល​ឆ្លង គឺ​៩០​ភាគរយ​ស្លាប់​ដោយ​មិន​មាន​ថ្នាំ​បង្ការ​នៃ​ជំងឺ​នេះ​នៅឡើយ​ទេ។

ឯកឧត្តម​បណ្ឌិត សួន សុ​ធឿ​ន អគ្គនាយករង​នៃ​នាយកដ្ឋាន​សុខភាព​សត្វ និង​ផលិតកម្ម​សត្វ​នៃ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា​ប្រមាញ់ និង​នេសាទ មាន​ប្រសាសន៍​ថា​៖ ជំងឺ​នេះ ជា​ជំងឺ​ប៉េស្ត​​ជ្រូក​អា​ហ្រិ្វ​ក បង្ក​ដោយ​វីរុស​ដែល​ធន់​នឹង​បរិយាកាស​ខាងក្រៅ វា​នៅ​ក្នុង​លាមក​សត្វ កាក​សំណល់ ខោអាវ​ដែល ស្លៀកពាក់ ម​ធ្យា​បាយ​យានយន្ត​ជាដើម​។ ឧទាហរណ៍៖ ប្រទេស​ចិន​ដែល​បាន​ចម្លង​ពី​កន្លែង​មួយ​ទៅ​កន្លែង មួយទៀត​។

លោក​បន្ថែម​ថា​៖ «​យើង​ជា​សមាជិក​អង្គការ​សុខភាព​សត្វ​ពិភពលោក យើង​មាន​ទំនាក់​ទំនង​ក្នុង​ការ​ចែកចាយ​ព័​ត៌​​មាន​លើ​បញ្ហា​សុខភាព​សត្វ​ទាំងអស់​ដែល​អាច​ដឹង​ពី​ជំងឺ និង​វិធានការ​ដើម្បី​ផ្សព្វផ្សាយ​ដល់​ប្រជាជន​ទូទៅ និង​ត្រួតពិនិត្យ​លើ​បញ្ហា​ដែល​កើត​លើ​សត្វ​ឲ្យ​ទាន់​ពេលវេលា ហើយ​យើង​បាន​សហការ​ជាមួយ​អង្គការ ដើម្បី​ជជែក​ពិភាក្សា​ពី​បញ្ហា​ទប់ស្កាត់​នៃ​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក​»​។

លោក​បាន​បញ្ជាក់​ថា​៖ «​ព្រះរាជាណាចក្រ​កម្ពុជា​អត់​មាន​ករណី​កើត​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក ប៉ុន្តែ​ទោះបី​មិនកើត​ក៏​ដោយ​យើង​មាន​ចំណាត់ការ​បង្ការ​គ្រប់គ្រង​ជំងឺ​នេះ​ជា​មុន​ដោយ​ការ​សហការ​ពី​វិស័យ​ឯកជន​ជាមួយ​ក្រសួង​របស់​យើង​»​។

លោក ស្រ៊ុ​ន ពៅ ប្រធាន​សមាគម​ចិញ្ចឹម​ជ្រូក​កម្ពុជា​បាន​ឲ្យ​ថា​៖ «​បញ្ហា​សព្វថ្ងៃ​ដែល​យើង​​អាច​ប្រឈម​ខ្លាំង គឺ​បញ្ហា​នាំ​ចូល​សាច់​ពី​ក្រៅប្រទេស​ដែល​អាច​បង្ក​ការ​ឆ្លង​ដ៏​ងាយ​បំផុត ដូច្នេះ​សូម​ឲ្យ​ក្រសួង​ចេញ​នូវ​លិខិតបញ្ជាក់​ត្រឹមត្រូវ​មុន​ពេល​នាំ​ចូល​សាច់ និង​លើក​ស្ទួយ​ដល់​កសិករ​ក្នុង​ការ​ចិញ្ចឹមសត្វ​ឲ្យ​គ្រប់​នូវ​តំរូវការ​ទីផ្សារ​ក្នុងស្រុក​»​។

ដោយ​សារ​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក ជា​ជំងឺ​ដែល​ឆ្លង​រាលដាល​ទៅ​លើ​សត្វ​ជ្រូក ហើយ​វីរុស​នេះ​​រស់នៅ​ជុំវិញ​បរិស្ថាន​បាន​យូរ ជំងឺ​នេះ​អាច​ឆ្លង​តាម​រយៈ ​៖ (១)​ការ​ប៉ះពាល់​សំបោរ ទឹកមាត់ ទឹកភ្នែក ទឹកនោម និង​លាមក​ជ្រូក​មាន​ជំងឺ (២)​កា​រដក​ដង្ហើមចូល​ដែល​មាន​មេរោគ​ក្នុង​ខ្យល់ (៣)​ការ​ស៊ី​ចំណី​ដែល​ជា​កាក​សំណល់​ផ្ទះបាយ​ដែល​មាន​មេរោគ (៤)​ជ្រូកព្រៃ​ក៏​ជា​ភ្នាក់ងារ​ចម្លងជំងឺ​បាន តែ​វា​មិន​បង្ហាញ​អាកា​រៈ​ជំងឺ​អោយ​ឃើញ និង (៥)​យានយន្ត​សំលៀក​បំពាក់ ឬ​ឧបករណ៍​ដែល​មាន​មេរោគ​។

លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត Roongroje Thanawongnuwech សាស្ត្រ​ចារ​ផ្នែក​វិទ្យាសាស្ត្រ​បសុ​សត្វ​នៃ​សកល​វិទ្យាល័យ Chulalongkorn មាន​ប្រសាសន៍​ថា​៖ «​មធ្យោបាយ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ក្នុង​​ការ​បង្ការ​ជំងឺ​នេះ នៅ​ពេល​យើង​និយាយ វា​ងាយស្រួល​ណាស់ ប៉ុន្តែ​ក្នុង​ការ​គ្រប់គ្រង​ផ្នែក​បច្ចេកទេស វា​ពិបាក​ណាស់​។ មនុស្ស​គឺជា​អ្នក​ដែល​នាំ​ជំងឺ​នេះ​ពី​កន្លែង​មួយ​ទៅ​កន្លែង​​មួយទៀត​។ ឧទាហរណ៍​ប្រសិនបើ​ប្រជាជន​ចិន​ធ្វើ​ដំណើរ និង​នាំ​យក​សាច់​ជ្រូក ឬ អាហារ​ដែល​នៅ​សល់​នោះ វា​នឹង​ឆ្លង​»​។

លោក​បន្ត​ថា​៖ «​ដូច្នេះ រាជរដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា​និង​ឧស្សាហកម្ម​ជលផល ត្រូវការ​ការពារ​រាល់​​ការ​នាំ​ចូល​ផលិតផល និង​បញ្ឈប់​ការ​នាំ​យក​ផលិតផល​សាច់​មួយ​ចំនួន​ពី​ប្រទេស​ដែល​មាន​ជំងឺ​ប្រភេទ​នេះ​»​។

សម្រាប់​ការ​គ្រប់គ្រង​ប្រសិនបើ​អ្នក​បាន​រក​ឃើញ​ជំងឺ​នេះ​អ្នក​ត្រូវ​រក​ដំណោះស្រាយ​ឱ្យ​បាន​​ឆាប់​ដើម្បី​បញ្ឈប់​ជំងឺ​នេះ​មិន​ឱ្យ​រីក​រាលដាល​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​។ លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត Roongroje ថា​៖ «​ខ្ញុំ​គិត​ថា​រដ្ឋាភិបាល​ត្រូវ​ត្រៀមខ្លួន ហើយ​សុំ​ការ​សហការ​ឲ្យ​មានការ​ការពារ ព្រោះ​បណ្តា​ប្រទេស​អាស៊ី​មិន​ទាន់​មាន​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក​នៅឡើយ​ទេ​»​។

អាកា​រៈ​ជំងឺ​នេះ​គួរ​កត់សម្គាល់​ដូច​ជា​៖ ជ្រូក​មាន​កម្តៅ​ខ្ពស់ ស្បែក​ឡើង​ក្រហម​មាន​កន្ទួល​ឈាម​ហើយ​មាន​ស្នាម​ជាំ​លើ​ស្លឹកត្រចៀក ពោះ និង​ជើង​ក្រោយ មាន​អាកា​រៈ​ពិបាក​ក្នុង​ការ​ដកដង្ហើម ជួប​ប្រទះ​អាកា​រៈ​ខាង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ លាមក​រាក​មាន​លាយ​ឈាម ជ្រូក​មានការ​រលូត​កូន ឬ​កូន​កើតមក​ភ្លាម​ងាប់​ភ្លាម​ជ្រូក​អាច​ងាប់​ភ្លាម​ៗ​ដោយ​មិន​មាន​រោគ​សញ្ញា​អ្វី​ទាំងអស់​។

ដូច្នេះ​ការ​គ្រប់គ្រង និង​ការ​ការពារ​មេរោគ​មាន​ដូច​ជា​៖ អនុវត្ត​តាម​ជីវៈ​សុវត្ថិភាព​របស់​កសិ​ដ្ឋាន ពេល​ចេញចូល​កសិដ្ឋាន​គួរ​សម្អាត​ខ្លួនប្រាណ កក់សក់ ប្តូរ​សំលៀក​បំពាក់ ស្បែក​ជើង និង​ជ្រលក់​ទឹក​ថ្នាំ​សម្លាប់​មេរោគ ពង្រឹង​ច្បាប់​ក្នុង​ការ​ចេញចូល​កសិដ្ឋាន គ្មាន​ការ​ទិញ​លក់ ឬ​នាំ​សត្វ​ជ្រូក​ចូល​ដោយ​មិន​មាន​ប្រភព​ច្បាស់លាស់ ធ្វើការ​សម្អាត​កសិ​ដ្ឋាន​ដោយ​បាញ់ថ្នាំ​សម្លាប់​មេរោគ បាញ់​សម្លាប់​មេរោគ​លើ​យានជំនិះ​មុន​ចេញចូល​កសិ​ដ្ឋាន ជៀស​វាស​ក្នុង​ការ​នាំ​ផលិតផល​សាច់​ជ្រូក​ចូល​ក្នុង​កសិដ្ឋាន និង​ជៀសវាង​ការ​ឲ្យ​ចំណី​ជ្រូក​ជា​កក់​សំណល់​ផ្ទះបាយ​។

គួរ​បញ្ជាក់​ដែរ​ថា ប្រសិនបើ​សត្វ​ជ្រូក​ឆ្លង​ជំងឺប៉េស្ត​ជ្រូក​អាហ្វ្រិក នឹង​ធ្វើ​ឲ្យ​សត្វ​ជ្រូក​ងាប់​ជា​​ច្រើន​(​អាច​នឹង​មាន​អា​ត្រា​ងាប់​១០០​ភាគរយ​) ដែល​ជំងឺ​នេះ​មិន​ទាន់​មាន​វ៉ាក់សាំង និង​វិធី​ព្យាបាល​នៅឡើយ​ទេ ប៉ុន្តែ​វា​ជា​ជំងឺ​ដែល​មិន​ឆ្លង​ទៅ​មនុស្ស​៕ ដោយ​សហ​ការ

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ