ខេត្តស្ទឹងត្រែង ៖ គម្រោងសាវប្បកម្មកម្ពុជាដើម្បីបង្កើនប្រាក់ចំណូល និងអាហារូបត្ថម្ភ ជំហានទី២ ហៅកាត់ថា«ឆេន» ដែលជួយគាំទ្រផ្នែកកសិកម្ម កំពុងជួយដល់កសិករខេត្តស្ទឹងត្រែង ឲ្យមានជីវភាពកាន់តែប្រសើរឡើងតាមរយៈការដាំបន្លែសរីរាង្គដែលមានទីផ្សារ ងាយស្រួលក្នុងការនាំចេញ និងបង្កើនប្រាក់ចំណូល ។
ថ្លែងក្នុងពិធីពង្រីកគម្រោងសាវប្បកម្មកម្ពុជាដំណាក់កាលទី២ កាលពីថ្ងៃទី១២ កុម្ភៈ លោក ជា ថាវរិទ្ធ អភិបាលរងខេត្ត បានមានប្រសាសន៍ថា បច្ចុប្បន្ននេះ ការដាំដុះបន្លែផ្លែឈើរបស់ប្រជាកសិករខ្មែរនៅមានកម្រិតនៅឡើយ និងពឹងផ្អែកលើការនាំចូលពីប្រទេសជិតខាងមកផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការ ហើយការនាំចូលនោះទៀតសោត គ្មានប្រភពច្បាស់លាស់ និងមិនធានាពីគុណភាពបានឡើយ ។ ដូច្នេះហើយការដាំដុះបន្លែក្នុងស្រុក គឺមានសារសំខាន់បំផុតសម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារ និងកាត់បន្ថយការនាំចូល ។
លោកថ្លែងថា ៖« ដោយសារយើងមានបង្អែកពីគម្រោងសាវប្បកម្មកម្ពុជា ហៅកាត់ថា«ឆេន»កំពុងជួយបង្ហាត់បង្រៀនបច្ចេកទេស ផ្តល់គ្រាប់ពូជ និងជួយរកទីផ្សារសម្រាប់នាំចេញបន្ថែមទៀតនោះ សូមបងប្អូនកសិករចូលរួមអនុវត្តការដាំដុះបន្លែសរីរាង្គដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារ និងដើម្បីលើកកម្ពស់ជីវភាពក្នុងគ្រួសារ ហើយកត្តាសំខាន់ជាងនេះ គឺបងប្អូនត្រូវមានដីអំណោយផល និងចេះជ្រើសរើសដំណាំណាដែលមានទីផ្សារកំពុងត្រូវការនាំចេញ » ។
ប្រធានមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ លោក លៀង សេង បានទទួលស្គាល់ថា ក្រោយពីមានគម្រោង«ឆេន»លើកទី១មក សង្កេតឃើញកសិករមានការយល់ដឹងច្រើនក្នុងចំណោមប្រជាពលរដ្ឋ៨៣% បានធ្វើការងារកសិកម្មសម្រាប់ចិញ្ចឹមជីវិត ដែលកាត់បន្ថយបានពីការពឹងផ្អែកលើធនធានធម្មជាតិ ។
លោកថ្លែងថា ៖« មន្ត្រីកសិកម្មបាននិងកំពុងសហការជាមួយគម្រោងនេះ ដើម្បីជួយគាំទ្រដល់បងប្អូនដែលចាប់យកមុខរបរដាំដំណាំពិតប្រាកដ និងមានលក្ខណៈអាចកែច្នៃ ធ្វើយ៉ាងណា ឲ្យពួកគាត់ទទួលបានផលប្រយោជន៍ពីគម្រោងនេះ តាមរយៈការចែករំលែកចំណេះដឹង និងបទពិសោធន៍ក្នុងការដាំដុះ » ។
អ្នកស្រី ផុន សុភា កសិករដាំម្ទេស នៅភូមិឃុំកំភុន ស្រុកសេសាន ដែលបានអនុវត្តគម្រោងនេះ បានបញ្ជាក់ថា គម្រោង «ឆេន» ពិតជាបានធ្វើឱ្យកសិករទទួលបានចំណេះដឹងថ្មីៗសម្រាប់យកមកអនុវត្ត ដូចជា ការរើសពូជដំណាំ ផលិតបន្លែសរីរាង្គ និងទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ ។ អ្នកស្រីថា ៖« គម្រោងនេះមិនត្រឹមតែជួយផ្ដល់បច្ចេកទេសដាំដុះទេ ថែមទាំងជួយរកទីផ្សារ និងងាយស្រួលលក់ជាងធ្វើចម្ការផ្សេងៗ » ។
លោកស្រី មារីគី វ៉ានហ្សី (Marieke van Schie) ប្រធានគម្រោងសាវប្បកម្មកម្ពុជា បានបញ្ជាក់ពីជំហរថា នៅតែបន្តគាំទ្រជាមួយសកម្មភាពអនុវត្តគម្រោងនេះ ព្រោះកន្លងមក លោកស្រីបានឃើញកសិករដាំដុះបានដាំដំណាំច្រើនមុខដូចជា ខ្ទឹម ខាត់ណា ប៉េងប៉ោះ តាសក់ សាឡាត និងស្ពៃជាច្រើនទៀត ។
ការដាំដុះបន្លែត្រូវបានគេរកឃើញថា បានទទួលផលចំណេញច្រើនជាងផលស្រូវពី៧ទៅ៨ដង ដែលការធ្វើស្រូវក្នុង១ហិកតាបានប្រមាណ១ពាន់ដុល្លារ ខណៈការដាំបន្លែក្នុង១ហិកតា បានប្រមាណ៧ពាន់ទៅ៨ពាន់ដុល្លារ ។ នេះបើតាមលោកទី សុគន្ធ រដ្ឋលេខាធិការក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ។
លោករដ្ឋលេខាធិការបានឲ្យដឹងទៀតថា ការផលិតបន្លែផ្លែឈើរបស់កសិករ ទើបតែបានចំនួន៥០%ប៉ុណ្ណោះ ហើយនាំចូលពីប្រទេសក្រៅ៥០% ។ ក្នុងករណីនេះ ប្រជាកសិករគួរខិតខំផលិតឲ្យបានច្រើនបន្ថែមទៀតសម្រាប់លក់នៅទីផ្សារក្នុងស្រុក ព្រោះថា ទីផ្សារក្នុងស្រុកមានភាពងាយស្រួលជាង ដោយមិនចាំបាច់ដឹកជញ្ជូនច្រើន ។
សូមបញ្ជាក់ថា គម្រោងសាវប្បកម្មកម្ពុជាដើម្បីបង្កើនប្រាក់ចំណូល និងអាហារូបត្ថម្ភ ជំហានទី២ មានរយៈពេល៤ឆ្នាំ ចាប់ពីឆ្នាំ២០១៨ ដល់២០២១ ដែលគ្រោងចំណាយថវិកាជាង៤លានដុល្លារសម្រាប់អនុវត្តទៅលើខេត្តចំនួន៤ ក្នុងនោះមានខេត្តឧត្តរមានជ័យ, ក្រចេះ, ព្រះវិហារ និងខេត្តស្ទឹងត្រែង ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ