អត្ថបទខាងក្រោមនឹងជួយអ្នកឱ្យយល់កាន់តែច្បាស់អំពីតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់សណ្តែកបណ្តុះ ថាតើពួកគេគួរបរិភោគឆៅ ឬចម្អិន។
ជាមួយនឹងប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុចិញ្ចឹម សណ្តែកបណ្តុះមិនត្រឹមតែជាអាហារដ៏ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពទៀតផង។ យ៉ាងណាមិញ មនុស្សជាច្រើនមានចម្ងល់ថា តើគួរញ៉ាំសណ្តែកបណ្តុះឆៅ ឬឆ្អិនល្អជាង0x017d7
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់សណ្តែកបណ្តុះ
សណ្ដែកបណ្ដុះ គឺជាគ្រាប់នៃគ្រាប់ដូចជា សណ្តែកបាយ សណ្តែកសៀង សណ្តែកខ្មៅ… ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សណ្តែកបណ្តុះពីសណ្តែកបាយគឺពេញនិយមបំផុត។ សណ្តែកបណ្តុះមានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនសម្រាប់រាងកាយដូចជា វីតាមីន C វីតាមីន K វីតាមីន B សារធាតុ folate ជាតិសរសៃ ប្រូតេអ៊ីន ជាតិដែក ម៉ាញ៉េស្យូម និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ជាពិសេស ក្នុងអំឡុងពេលដំណុះ មាតិកាអាហារូបត្ថម្ភនៃគ្រាប់សណ្តែកកើនឡើងយ៉ាងខ្លាំង ដែលជួយឱ្យសណ្តែកបណ្តុះក្លាយជាអាហារដែលមានជីវជាតិ។
អត្ថប្រយោជន៍មួយចំនួននៃសណ្តែកបណ្តុះមានដូចជា៖
ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពសុំា ៖ ដោយសារសម្បូរវីតាមីន C គ្រាប់សណ្តែកជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ការពាររាងកាយពីការឆ្លងមេរោគ ។
ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារ៖ សណ្តែកបណ្តុះមានជាតិសរសៃច្រើន ដែលជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ ការពារការទល់លាមក និងមានប្រសិទ្ធភាពជួយដល់ការសម្រកទម្ងន់ ។
ល្អសម្រាប់បេះដូង៖ ជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងសណ្តែកបណ្តុះជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ក្នុងឈាម ការពារសុខភាពបេះដូង។
ជំនួយសម្រស់ស្បែក៖ មាតិកាវីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងសណ្តែកបណ្តុះ ជួយឱ្យស្បែកស្រស់ស្អាត ការពារភាពចាស់ និងរក្សាស្បែកឱ្យរលោងភ្លឺថ្លា
តើអ្នកគួរញ៉ាំសណ្តែកបណ្តុះឆៅ ឬឆ្អិន0x017d7
ដើម្បីឆ្លើយសំណួរនេះ យើងត្រូវពិចារណាពីគុណសម្បត្តិ និងគុណវិបត្តិនៃការបរិភោគសណ្តែកបណ្តុះទាំងឆៅ និងឆ្អិន។
សណ្តែកបណ្តុះឆៅ
អត្ថប្រយោជន៍៖
នៅពេលទទួលទានសណ្តែកបណ្តុះ អ្នកនឹងរក្សាបាននូវវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែនៃអាហារនេះ ជាពិសេសវីតាមីន C ដែលជាវីតាមីនដែលងាយរលួយនៅពេលប៉ះនឹងកំដៅ។ សណ្ដែកបណ្តុះមានរស់ជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ហើយងាយផ្សំជាមួយមុខម្ហូបជាច្រើនមុខ
គុណវិបត្តិ៖
ទោះបីជាសណ្តែកបណ្តុះឆៅរក្សាបាននូវសារធាតុចិញ្ចឹមល្អក៏ដោយ ប្រសិនបើមិនបានលាងសម្អាត និងរៀបចំឱ្យបានហ្មត់ចត់ក៏ដោយ សណ្តែកបណ្តុះឆៅអាចមានផ្ទុកបាក់តេរីបង្កគ្រោះថ្នាក់ដូចជា E.coli ឬ Salmonella ជាដើម។ ជាពិសេស ប្រសិនបើសណ្តែកបណ្តុះត្រូវបានដាំដុះក្នុងស្ថានភាពមិនមានសុវត្ថិភាព និងប្រើប្រាស់សារធាតុជំរុញការលូតលាស់ជាច្រើន ការទទួលទានវាឆៅអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក។
សណ្តែកបណ្តុះឆ្អិន
អត្ថប្រយោជន៍៖
ការចម្អិនសណ្តែកបណ្តុះនឹងជួយបំផ្លាញបាក់តេរីដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ ធានាសុវត្ថិភាពសុខភាព។ នៅពេលដែលសណ្តែកបណ្តុះដាក់ទៅក្នុងទឹកពុះ ឬចៀន អ្នកនៅតែអាចរក្សាបាននូវសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា វីតាមីន K ប្រូតេអ៊ីន និងសារធាតុរ៉ែ។
គុណវិបត្តិ៖
ការចម្អិនសណ្តែកបណ្តុះអាចកាត់បន្ថយមាតិកានៃវីតាមីន C និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមួយចំនួន ដោយសារតែសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះងាយបាត់បង់នៅពេលដែលប៉ះពាល់នឹងសីតុណ្ហភាពខ្ពស់។ លើសពីនេះ ប្រសិនបើចម្អិនយូរពេក សណ្តែកបណ្តុះនឹងបាត់បង់រសជាតិធម្មជាតិ ហើយនឹងលែងមានភាពទាក់ទាញទៀត។
ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ល្អបំផុតពីសណ្តែកបណ្តុះ អ្នកអាចទទួលទានទាំងពីរបញ្ចូលគ្នា។ ពេលញ៉ាំឆៅត្រូវលាងសណ្តែកបណ្តុះ ហើយត្រាំក្នុងទឹកអំបិល ដើម្បីកម្ចាត់បាក់តេរី។ ប្រសិនបើអ្នកមិនប្រាកដពីអនាម័យនោះទេ អ្នកអាចជ្រើសរើសយកសណ្តែកបណ្តុះទៅស្ងោរក្នុងទឹកពុះ ឬកូរវាដើម្បីធានាសុវត្ថិភាពកាន់តែខ្ពស់៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ