កូវីដ-១៩ ៖ ការជជែកវែកញែកអំពីថាតើវីរុសដែលបង្កឱ្យមានកូវីដ-១៩ អាចឆ្លង តាមរយៈម៉ាស៊ីនត្រជាក់ បានចាប់ផ្តើមកើតមាន។ ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានសិក្សាអំពីការផ្ទុះឡើងនៃជំងឺកូវីដ-១៩ ក្នុងចំណោមគ្រួសារ៣ ដែលបានទទួលទានអាហារថ្ងៃត្រង់នៅភោជនីយដ្ឋានមួយក្នុងទីក្រុងក្វាងចូវ ប្រទេសចិន កាលពីថ្ងៃទី២៣ ខែមករា។ ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របាននិយាយថា ពួកគេជឿជាក់ថា ប្រភពនៃវីរុសនេះគឺជាស្ត្រីអាយុ៦៣ឆ្នាំ ដែលមិនបានបង្ហាញរោគសញ្ញាណាមួយនៅពេលនោះទេ។ នាង និងក្រុមគ្រួសារបានធ្វើដំណើរទៅក្វាងចូវ ពីវូហាន ហើយអង្គុយនៅតុដែលគេដាក់ស្លាកថា ជាតារាង A ក្នុងការសិក្សា។
ទីបំផុតមនុស្ស៩ នាក់ផ្សេងទៀតបានធ្លាក់ខ្លួនឈឺ, ពួកគេបានអង្គុយនៅតុនោះ, ភោជនីយដ្ឋានមិនមានបង្អួចទេ។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវបានសន្និដ្ឋានថា វាទំនងជាម៉ាស៊ីនត្រជាក់ដែលបណ្តាលឱ្យដំណក់ទឹករបស់ស្ត្រី ដែលឈឺអាចរាលដាលទៅឆ្ងាយ។ គ្មានអ្នកបរិភោគអាហារ៧៣នាក់ផ្សេងទៀត និងអ្នករត់តុ ៨នាក់ នៅថ្ងៃនោះបានធ្លាក់ខ្លួនឈឺឡើយ។ អ្នកស្រាវជ្រាវបានផ្តល់យោបល់ថា ភោជនីយដ្ឋានគួរបង្កើនចម្ងាយរវាង ពីតុមួយទៅតុមួយទៀតនឹងធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងនូវខ្យល់ចេញចូល។
ប៉ុន្តែអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអាមេរិកនិយាយថា បើសិនជាប្រព័ន្ធម៉ាស៊ីនត្រជាក់នៅតាមហាងល្អនោះ វាទំនងជានឹងមិនបង្កឲ្យមានការឆ្លងមេរោគកូវីដ-១៩ទេ។ ដូច្នេះហើយបានជាមានការអញ្ញាតឲ្យមានការបើកហាងឡើងវិញ ប៉ុន្តែចំណុះមនុស្សត្រូវថយត្រឹម២៥ភាគរយ ដើម្បីបង្កើតគម្លាត៕ ដោយ ៖ សហការី
ចែករំលែកព័តមាននេះ