ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

កំហុស​២​យ៉ាង ពេល​ប្រើ​ប្រេងឆា​ ឬ​ខ្លាញ់​ដែល​បង្ក​ជំងឺ​ដល់​គ្រួសារ​ទាំងមូល​

9 ម៉ោង មុន

​ប្រេងឆា​គឺជា​គ្រឿងទេស​ដ៏​សំខាន់ ដែល​នាំមក​នូវ​ភាពសម្បូរ​បែប​ដល់​អាហារ និង​បង្កើន​ភាព​ទាក់ទាញ​។ ទោះបីជា​យ៉ាងណា បើ​មិនបាន​ប្រើ​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​ទេ វា​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។ ប្រេង​ចម្អិន​អាហារ និង​ខ្លាញ់​ត្រូវបាន​ចាត់ទុកថា​ជា​ប្រភព​នៃ​ជាតិ​ខ្លាញ់​សម្រាប់​រាងកាយ​។ ប្រេងឆា ឬ​ខ្លាញ់​មួយ​ក្រាម​ផ្តល់​ប្រហែល…

​ប្រេងឆា​គឺជា​គ្រឿងទេស​ដ៏​សំខាន់ ដែល​នាំមក​នូវ​ភាពសម្បូរ​បែប​ដល់​អាហារ និង​បង្កើន​ភាព​ទាក់ទាញ​។ ទោះបីជា​យ៉ាងណា បើ​មិនបាន​ប្រើ​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​ទេ វា​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។ ប្រេង​ចម្អិន​អាហារ និង​ខ្លាញ់​ត្រូវបាន​ចាត់ទុកថា​ជា​ប្រភព​នៃ​ជាតិ​ខ្លាញ់​សម្រាប់​រាងកាយ​។ ប្រេងឆា ឬ​ខ្លាញ់​មួយ​ក្រាម​ផ្តល់​ប្រហែល 9 kcal ដល់​រាងកាយ ដូច្នេះ​ការកែសម្រួល​ការប្រើប្រាស់​ប្រេង​ចម្អិន​អាហារ​មាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់​ដើម្បី​ធានាបាន​នូវ​សុខភាព និង​អាហារូបត្ថម្ភ​ត្រឹមត្រូវ​។​

​ក្រៅពី​ផ្តល់​ថាមពល ខ្លាញ់​ក៏​ជួយ​រាងកាយ​ក្នុងការ​ស្រូបយក​មីក្រូ​សារជាតិ និង​កែលម្អ​គុណភាព​អាហារូបត្ថម្ភ​ទាំងមូល​ផងដែរ​។ សម្រាប់​កុមារ​តូចៗ ជាពិសេស​ក្នុងអំឡុងពេល​ផ្តាច់ដោះ ការធានា​ឱ្យបាន​គ្រប់គ្រាន់​នូវ​ការទទួល​ទាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ប្រចាំថ្ងៃ​មាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់​។ បើ​មិន​ដូច្នោះ​ទេ កុមារ​អាច​ប្រឈមមុខ​នឹង​ការឡើង​ទម្ងន់​យឺត និង​ការលូតលាស់​។​

​សម្រាប់​មនុស្សពេញវ័យ ជាតិ​ខ្លាញ់​ដើរតួ​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​ស្រូបយក​វីតាមីន​សំខាន់ៗ​ដូចជា វីតាមីន A, D, E និង K​។ របប​អាហារ​ដែល​គ្មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​គ្រប់គ្រាន់​នឹង​បណ្តាលឱ្យ​កាត់បន្ថយ​សមត្ថភាព​ស្រូបយក​វីតាមីន​ទាំងនេះ ដែលនាំឱ្យ​មាន​បញ្ហា​អាហារូបត្ថម្ភ​។​

​តម្រូវការ​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​មនុស្សពេញវ័យ​គឺ​ខ្លាញ់​ប្រហែល ៤៥ ក្រាម ដែល​ការផ្គត់ផ្គង់​អាចមកពី​ប្រេង ខ្លាញ់ ឬ​សាច់​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​។ ការមិនទទួលបាន​ជា​តិ​ខ្លាញ់​គ្រប់គ្រាន់​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ការទទួល​ទាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​ហួសហេតុ ជាពិសេស​ដោយ​មិនមាន​វិទ្យាសាស្ត្រ ក៏​អាច​នាំឱ្យមាន​បញ្ហា​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដូចជា ធាត់ លើស​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដូចជា​មហារីក និង​ជំងឺ​បេះដូង​សរសៃឈាម​ជាដើម​។​

​កំហុស​ទូទៅ​នៅពេល​ប្រើ​ប្រេងឆា គឺ​ការប្រើ​ប្រេង​លើស​កំឡុងពេល​ចម្អិន​អាហារ​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់​។ រ​ចៀន​ប្រេងឆា​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់​មិន​ត្រឹមតែ​ផ្លាស់ប្តូរ​សមាសភាព​នៃ​ប្រេង​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ក៏​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​បញ្ហា​សុខភាព​ជាច្រើន​ផងដែរ​។​

​កំហុស​ទូទៅ​មួយទៀត​គឺ​ការប្រើប្រាស់​ប្រេង​ចម្អិន​អាហារ​ដែល​បាន​កែច្នៃ​ឡើងវិញ ដើម្បី​សន្សំ​ការចំណាយ​។ សកម្មភាព​នេះ​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​ទ្វេដង​នៃ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព បើ​ធៀប​នឹង​ការប្រើប្រាស់​ប្រេងឆា​ថ្មី​សម្រាប់​ចៀន​៕​

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ