នំប៉័ង គឺជាអាហារដ៏ពេញនិយម និងងាយស្រួលរកទទួលទាន តែការញ៉ាំច្រើនហួសប្រមាណអាចបង្កបញ្ហាដល់សុខភាពដែលយើងមិនបានចាប់អារម្មណ៍។ តើរាងកាយរបស់អ្នកកំពុងបង្ហាញសញ្ញាណាមួយក្នុងចំណោម ៩ យ៉ាងនេះឬទេ?
ហើមពោះ និងមិនស្រួលពោះ៖ នំប៉័ង ជាពិសេសនំប៉័ងដែលធ្វើពីម្សៅស្រូវសាលី មានផ្ទុកជាតិ gluten ដែលអាចធ្វើឱ្យមនុស្សមួយចំនួនពិបាករំលាយ និងបណ្ដាលឱ្យហើមពោះ។
ឡើងទម្ងន់៖ នំប៉័ងពណ៌ស និងនំប៉័ងដែលបានចម្រាញ់ (refined) មានកាឡូរីខ្ពស់ និងមិនមានជាតិសរសៃច្រើនឡើយ។ ការញ៉ាំច្រើនពេកអាចនាំឱ្យឡើងទម្ងន់។
ឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម៖ នំប៉័ង ជាពិសេសនំប៉័ងពណ៌ស អាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់យ៉ាងឆាប់រហ័ស ដែលបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២។
អស់កម្លាំង និងងងុយគេង៖ បន្ទាប់ពីញ៉ាំនំប៉័ង ជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកនឹងឡើង ហើយធ្លាក់ចុះវិញយ៉ាងលឿន ដែលបណ្ដាលឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍អស់កម្លាំង និងងងុយគេង។
ស្បែកឡើងមុន និងរោល៖ ការកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងការរលាកក្នុងខ្លួនអាចជះឥទ្ធិពលដល់សុខភាពស្បែក ធ្វើឱ្យកើតមានមុន ឬបញ្ហារោលផ្សេងៗ។
ឆាប់ឃ្លាន៖ នំប៉័ងមានជាតិសរសៃតិច និងមិនឆ្អែតបានយូរ ដែលធ្វើឱ្យអ្នកឆាប់ឃ្លានម្តងទៀត។
ទល់លាមក៖ ទោះបីជានំប៉័ងមានជាតិសរសៃក៏ដោយ នំប៉័ងមួយចំនួនដូចជានំប៉័ងពណ៌ស អាចធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការយឺត និងបង្កឱ្យទល់លាមក។
ឈឺក្បាល៖ ការឡើងចុះនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងលឿនបន្ទាប់ពីញ៉ាំនំប៉័ង អាចបណ្ដាលឱ្យមានអាការៈឈឺក្បាល។
ផ្លាស់ប្តូរអារម្មណ៍៖ ការឡើងចុះនៃជាតិស្ករក្នុងឈាមអាចជះឥទ្ធិពលដល់អារម្មណ៍របស់អ្នក ធ្វើឱ្យអ្នកឆាប់ឆេវឆាវ ឬផ្លាស់ប្តូរអារម្មណ៍មិនទៀងទាត់។
ដើម្បីចៀសវាងបញ្ហាទាំងនេះ អ្នកគួរកាត់បន្ថយបរិមាណនំប៉័ងដែលអ្នកញ៉ាំ ឬប្ដូរមកញ៉ាំ នំប៉័ងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ (whole grain bread) ដែលមានជាតិសរសៃច្រើន និងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពជាង។ ការជ្រើសរើសអាហារដែលមានតុល្យភាព នឹងជួយថែរក្សាសុខភាពរបស់អ្នកបានយ៉ាងល្អប្រសើរ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ