ADផ្ទាំងផ្សព្វផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

Picture

ញ៉ាំមីកញ្ចប់​ជាប្រចាំ បង្កផលប៉ះពាល់៤យ៉ាង​

22 ម៉ោង មុន

​មី​កញ្ចប់​មាន​ប្រជាប្រិយ​ភាពខ្លាំង ដោយសារ​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ និង​ការរៀបចំ​រហ័ស​។ ទោះបីជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ បើទោះបីជា​មានការ​ពេញនិយម​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​ក៏ដោយ ក៏​មី​កញ្ចប់​មិនជា​របប​អាហារ​ដែលមាន​សុខ​ភាពល្អ​នោះទេ​។​ ​ខាងក្រោម​នេះ​ជា​ផលប៉ះពាល់​នៃ​ការ​ទទួលទាន​មី​កញ្ចប់​៖ មី​កញ្ចប់​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ទាប​​មី​កញ្ចប់ មិន​ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​ដូចជា វីតាមីន…

​មី​កញ្ចប់​មាន​ប្រជាប្រិយ​ភាពខ្លាំង ដោយសារ​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ និង​ការរៀបចំ​រហ័ស​។ ទោះបីជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ បើទោះបីជា​មានការ​ពេញនិយម​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​ក៏ដោយ ក៏​មី​កញ្ចប់​មិនជា​របប​អាហារ​ដែលមាន​សុខ​ភាពល្អ​នោះទេ​។​

​ខាងក្រោម​នេះ​ជា​ផលប៉ះពាល់​នៃ​ការ​ទទួលទាន​មី​កញ្ចប់​៖

មី​កញ្ចប់​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ទាប​
​មី​កញ្ចប់ មិន​ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​ដូចជា វីតាមីន សារធាតុ​រ៉ែ ប្រូតេអ៊ីន និង​ជាតិ​សរសៃ​នោះទេ ។​

ពួកគេ​ផ្តល់​កាឡូរី​យ៉ាងច្រើន ដែល​ភាគច្រើន​មកពី​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ចម្រាញ់ និង​ខ្លាញ់​មិនល្អ ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​ការគ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​ពិបាក​។​

​ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​មី​ជាប្រចាំ ពួកគេ​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​កង្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម​។​

មាន​សារធាតុ monosodium glutamate (MSG)
Monosodium glutamate (MSG) គឺជា​សារធាតុ​បន្ថែម​ទូទៅ​នៅក្នុង​មី ដែល​ប្រើ​ដើម្បី​បង្កើន​រសជាតិ​។

​ទោះបីជា​រដ្ឋបាល​ចំណីអាហារ និង​ឱសថ​សហរដ្ឋអាមេរិក (FDA) ទទួលស្គាល់ MSG ថា​មាន​សុវត្ថិភាព​ជាទូទៅ​ក៏ដោយ ក៏មាន​ការជជែក​ដេញដោល​ជា​បន្តបន្ទាប់​អំពី​ផលប៉ះពាល់​ដែល​អាច​កើតមាន​របស់​វា​។​

​ការសិក្សា​មួយ​ដែល​ត្រូវបាន​ចេញផ្សាយ​នៅក្នុង American Journal of Clinical Nutrition បាន​រកឃើញថា​ការប្រើប្រាស់ MSG ខ្ពស់​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការឡើង​ទម្ងន់ ឈឺក្បាល ចង្អោរ និង​សូម្បីតែ​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ការសិក្សា​ជាច្រើន​ផ្សេងទៀត​បាន​រកឃើញថា​មិនមាន​ទំនាក់ទំនង​រវាង​ទម្ងន់ និង​ការប្រើប្រាស់ MSG កម្រិត​មធ្យម​នោះទេ​។​

មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ច្រើន​
​ផល​រំខាន​ដ៏​គួរឱ្យ​ព្រួយបារម្ភ​បំផុត​មួយ​គឺ មាតិកា​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់​។ ការទទួល​ទាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ច្រើនពេក​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការខូចខាត​សរីរាង្គ និង​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​បញ្ហា​សុខភាព​ជាច្រើន រួមទាំង​ជំងឺលើសឈាម (​លើសឈាម​) ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។​

​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​បេះដូង ឬ​អ្នក​ដែល​ងាយ​នឹង​កើត​ជំងឺលើសឈាម ការទទួល​ទាន​មី​កញ្ចប់​ជាប្រចាំ​អាចធ្វើឱ្យ​ស្ថានភាព​ទាំងនេះ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ និង​នាំឱ្យ​កើត​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ធ្ងន់ធ្ងរ​។​

មី​កញ្ចប់​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​រក្សាទុក​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​
​ដើម្បី​ពន្យារ​អាយុកាល និង​រក្សា​រសជាតិ មី​កញ្ចប់​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​រក្សាទុក​ជាច្រើន​ដូចជា Tertiary butylhydroquinone (TBHQ) និង butylate hydroxyanisole (BHA) ។ ទោះបីជា​សារធាតុ​គីមី​ទាំងនេះ​មាន​សុវត្ថិភាព​ក្នុង​បរិមាណ​តិចតួច​ក៏ដោយ ការប្រើប្រាស់​រយៈពេល​យូរ​អាច​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​៕

អត្ថបទសរសេរ ដោយ

កែសម្រួលដោយ