យោងទៅតាមសេចក្តីរាយការណ៍របស់សារព័ត៌មាន BBC News បានឲ្យដឹងថា ការចម្អិនសាច់ញ៉ាំជាអាហារ ប្រហែលជាប្រឈមកាន់តែខ្ពស់នឹងការភ្លេចភ្លាំងច្រើន ។ រឿងនេះធ្វើឡើងក្រោយពីការសិក្សាមួយដែលធ្វើឡើងដោយអ្នកស្រាវជ្រាវរបស់អាមេរិក ធ្វើទៅលើសត្វកណ្តុរ និងមនុស្ស ដើម្បីចង់ដឹងទៅលើសារធាតុ Advanced Glycation End Products (AGEs) ហើយថា តើវាមានការទាក់ទងជាមួយនឹងការកើតអាការភ្លេចភ្លាំង និងចង្កោមរោគសញ្ញា Metabolic ឬអត់ ។
ការចម្អិនសាច់ប្រហែលជាប្រឈមកាន់តែខ្ពស់នឹងការបង្កើតជាសារធាតុ AGEs ដែលសារធាតុនេះត្រូវបានគេយល់ថា ជាម៉ូឡេគុលអាក្រក់ ព្រោះវាអាចបង្កជាការបំផ្លាញដល់កម្រិតកោសិកា ជាពិសេសដំណើរការមួយឈ្មោះថាការធ្វើអុកស៊ីតកម្មរបស់កោសិកាតែម្តង ។
AGEs ត្រូវបានរាងកាយផលិតតាមបែបធម្មជាតិមួយ ប៉ុន្តែវាក៏មានក្នុងអាហារដែរដូចជា សាច់ និងស៊ុត និងវិធីចម្អិនអាហារដូចជា ការបំពង ចៀន និងឆាជាដើម ។ អ្នកស្រាវជ្រាវបានប្រៀបធៀបកណ្តុរដែលស៊ីអាហារមានសារធាតុនេះខ្ពស់ និងកណ្តុរដែលស៊ីអាហារមានសារធាតុនេះទាប ។
សម្រាប់កណ្តុរ ចាស់ៗ ដែលស៊ីអាហារមានសារធាតុនេះខ្ពស់ គឺមានការប្រែប្រួលខួរក្បាល ដោយកើនឡើងចំនួនប្រូតេអ៊ីន Amyloid Protein ដែលជារបស់សម្គាល់ដល់ជំងឺភ្លេចភ្លាំងក្នុងពេលចាស់ជរាលើមនុស្ស ។ កណ្តុរដែលស្ថិតក្នុងក្រុមដែលស៊ីអាហារមានសារធាតុ AGE ខ្ពស់ គឺមានរោគសញ្ញាស្រដៀងគ្នានឹងជំងឺភ្លេចភ្លាំងពេលចាស់ជរាដែរ ដូចជាមានបញ្ហាលើការរក្សាតុល្យភាពរាងកាយ និងប្រើប្រាស់រាងកាយដែលត្រឹមត្រូវ។ កណ្តុរចាស់ៗ ដែលស៊ីអាហារមានសារធាតុ AGE ខ្ពស់ក៏ធ្លាប់មានការប្រែប្រួលរបៀបនៃការរំលាយអាហារ ដែលរឿងនេះជាលក្ខណៈមួយរបស់ចង្កោមរោគសញ្ញា Metabolic លើមនុស្សដែរ ។
បន្ទាប់មកអ្នកស្រាវជ្រាវបានពិនិត្យទៅលើមនុស្សប្រមាណ៩៣នាក់ ដែលមានអាយុចាប់ពី៦០ឆ្នាំឡើងទៅ ។ កាលណាមនុស្សមានកម្រិតនៃសារធាតុ AGE ក្នុងឈាមខ្ពស់ គឺជាប់ទាក់ទងនឹងការថយចុះភាពឆ្លាតវៃ និងបន្ថយភាពទទួលយកអាំងស៊ុយលីនក្នុងរយៈពេល៩ខែក្រោយ ។ ក្នុងចំណោមពួកគេទាំងអស់ មិនមាននរណាម្នាក់កើតមានអាការភ្លេចភ្លាំង ឬចង្កោមរោគសញ្ញា Metabolic ឡើយ ។
សរុបទៅលទ្ធផលនៃការសិក្សានេះបានឲ្យដឹងថា វាអាចមានការទាក់ទងមួយរវាងសារធាតុ AGEs ជាមួយនឹងភាពភ្លេចភ្លាំង និងចង្កោមរោគសញ្ញា Metabolic ថ្វីបើអ្នកជំនាញបាននិយាយថា វាមិនមានចម្លើយណាមួយពិតប្រាកដក៏ដោយ៕
ចែករំលែកព័តមាននេះ